A testvérféltékenységről érthetően

A testvérféltékenységről érthetően

Mai bejegyzésemben a testvérféltékenységről olvashat bővebben. Kitérek arra, hogy miért jelenik meg, valamint arra is, hogy szülőként hogyan kezelhetjük megfelelő módon gyermekünk érzéseit, indulatait ezekben a helyzetekben.

Irigység, önzés, ellenségesség, kirekesztés, túlzott birtoklási vágy…Ezek mind olyan ösztönkésztetések, amelyek minden kisgyerek életében megjelennek. Különösen előtérbe kerülnek, hogyha új gyermek érkezik a családba, de természetesen ezen kívül más helyzetekben is megjelenhetnek.

Ha egy kistestvér születik, akkor viszont mindenképpen átmegy rajta a gyermek, és gyakran az okozza a nehézséget, hogy a család azt várja el – tudatosan vagy tudattalanul -, hogy a kicsi is örüljön a testvér érkezésének. Az öröm mellé azonban számos negatív érzés is társul!

Mitől alakulhat ki a testvérféltékenység?

A legtöbb kisgyerek azt éli meg ebben a helyzetben, hogy ő nem volt elég jó, ezért a szülei egy másik gyermeket hoztak a házhoz. Még szeretetéhesebb lesz, még nagyobb szüksége lesz a szülők figyelmére, amit nyilván nagyon nehezen tud megkapni, hiszen a gyermekágyas időszakban az anyukának a fiatalabb testvérrel van több dolga. Az anya plusz teherként élheti meg azt, hogy a nagyobb testvér is ilyenkor még jobban igényli a szülők társaságát.

Természetes az, hogyha a nygobb gyermek reagál a testvér érkezésére, a viselkedésében különféle változások figyelhetőek meg.

Például válhat:

  • vadabbá,
  • elutasítóbbá,
  • követelőzőbbé.

Ezek mind-mind azt mutatják, hogy ő is érzelmileg megéli ezt a változást és reagál rá.

Nem bánthatja kistestvérét!

Fontos, hogy mindenféleképpen megtiltsuk a gyermeknek azt, hogy a kicsit bántsa, és határozottan megakadályozzuk ezt. Fontos hangsúlyozni, hogy az ő érzései érthetőek, de ezt a viselkedést nem szabad folytatnia!

Fontos, hogy ilyenkor ne legyünk agresszívak, hanem inkább maradjunk megértőek és kedvesek. A legtöbb esetben nem érti azt – természetesen ez életkortól függ – hogy a másiknak ez fáj, hanem csak a saját frusztrációjának a levezetése vezérli. A szülő felelőssége tehát megtanítani a kisgyermeknek azt, hogy hogyan kezelje a saját indulatait, hogy azt ne agresszióval vezesse le, hanem egyre jobban megtanuljon ezekről kommunikálni, és szavakban nyilvánuljanak meg. Ahogy nőnek a gyermekek, úgy egyre több konfliktus várható közöttük, amelyeket jó, hogyha szép szóval tanulnak meg lerendezni, és nem ütésváltással.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek elfogadni a testvérét, vagy kijönni vele?

Nehéz helyzetet teremt, amikor egy összeszokott, jól működő családba egy új tag “furakodik be”. Ilyenkor nehéz meglátni a lehetőséget ebben a nehézségben.

A frusztráció, a féltékenység, az önzés, az irigység… ezek mind-mind olyan érzések, amelyeket a gyermek a társaságban, a közösségben is, illetve az életének több területén is megtapasztal.

Tehát hogyha ezekről tudunk beszélni, ezeket le tudjuk kommunikálni, segítünk a gyermeknek feldolgozni ezt az irigységet, féltékenységet, akkor azt az életének a többi helyzetében sokkal könnyebben fogja tudni kezelni. Például, ha az óvodában elveszik a mackóját, akkor anélkül fogja majd tudni azt visszakövetelni, hogy ütésváltásra kerülne sor.

Ez az új helyzet és az ehhez való alkalmazkodás hosszabb-rövidebb időt vehet igénybe. Az sem ritka, amikor akár évekbe telik az, hogy újra kialakul a családban a kölcsönös elfogadás, és a szerepek ismét kialakuljanak vagy újra osztódjanak.

Segíthetnek különféle mesék is a testvérféltékenység feldolgozásában, ezek ugyanis sokszor a másik elfogadására, türelemre tanítanak, ami a gyereknek egy pozitív példát mutathat.

Nagyon hasznos az is, ha ilyenkor van időnk külön-külön minden gyermekre. Nem szükséges a gyermeket szórakoztatni, elég az, hogyha közösen leülünk egy mesét elolvasni vagy valamilyen játékot játszani. Fontos, hogy legyen megtapasztalása a gyermeknek azzal kapcsolatban is, hogy jó családként együtt lenni. Időnként szervezzünk közös programokat, amelyek során minden családtag jól érezheti magát.

Jó hatású, ha meg tudjuk tartani a korábbi napirendet. Tehát például, ha a gyermek lefekvés előtt egy bizonyos rutinokat követett, akkor jó, hogyha ezt meg tudjuk tartani a kistestvér születése után is, mert ez megnyugtató, biztonságot ad számára.

A szülő hozzáállása alapvető

Ahhoz, hogy a gyermek megtanulja kifejezni a saját igényeit és egyezkedjenek a verekedés helyett nagyon lényeges a szülő önismerete! A legtöbb felnőtt azt gondolja, hogy megfelelőképpen ismeri magát, ám a gyereknevelésben felbukkanó nehézségek kapcsán gyakran rájöhetünk arra, hogy ezek a kihívások mind-mind egy új arcunkat mutatják meg. Érdemes ezért elgondolkodni a gyermekeink által közvetített problémákon is, ezáltal növelni a saját érzelmi intelligenciánkat.

Veszekedés a gyerekek között…

Jó hatású tehát a konfliktusos helyzetek átbeszélése, az sem baj, ha nem rögtön kerül erre sor. Először jó az, hogyha mindenki lehiggad, átgondoljuk, hogy mit szeretnénk mondani. Néhány éves kortól a gyermekek akár arra is emlékeznek, hogy előző nap mi történt, ezért utólag is van értelme ezeket a helyzeteket elővenni és átgondolni. Alaposan megbeszélni, hogy kinek mi okozott nehézséget, kinek mire volna szüksége, és stratégiákat kialakítani arra vonatkozóan, hogy a jövőben hogyan lenne érdemes kezelni a hasonló konfliktushelyzeteket.

Amennyiben az indulatait a gyerek elnyomja magában és nem tudja megélni, vagy megfelleőne lereagálni az gyakran abban nyilvánul meg, hogy felnőttként is folyton keresni fogja a lehetőséget a rivalizálásra, versengésre. Ez különféle különféle kapcsolati problémákat okozhat.

Összefoglalásként hangsúlyoznám, hogy ezek a negatív érzések mint a testvérféltékenység vagy irigység az életünk természetes velejárói, jó az, hogyha szülőként tudunk segíteni a gyermekünknek abban, hogy ezt meg tudja élni és le tudja küzdeni. Ez a későbbi életében is egy pozitív példa lehet.
Ne ijedjünk meg tehát a gyermekeink indulataitól, a testvérféltékenység természetes és leküzdhető. Ha esetleg azt érezzük, hogy ebben segítségre van szükségünk, bátran keressünk fel pszichológust!

A témát már videó formájában is feldolgoztam. Amennyiben szeretné megtekinteni, kattintson ide.

További pszichológiai tartalmakat keres? Látogasson el Facebook és Instagram oldalamra, és iratkozzon fel YouTube-csatornámra is, ahol rendszeresen osztok meg új videókat.

Share Button

Kérdése vagy véleménye van? Ossza meg velünk!

Az email címet nem tesszük közzé.