Pszichológus válaszol

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban (maximum 1000 karakter, az ennél hosszabbakat törlöm!) meg tud fogalmazni és úgy gondolja hogy egy e-mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, írja meg kérdését a lenti ablakba és a válasszal együtt (moderálás után, név nélkül) megjelenítem. A hozzászólás elküldéséhez az email cím és más adatok megadása nem szükséges.

Tisztelettel kérem a kedves Látogatót, hogy e-mailt csak pszichoterápiás felkérés esetén írjon. Kérdését az oldal alján (legörgetés után) megjelenő ablakba írja meg, mert csak így áll módomban megválaszolni azt!

Felhívom szíves figyelmét, hogy az írásos tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés, vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján bennem keletkező benyomásokat és a személyes véleményemet tükrözi. Sürgős esetben az alábbi linken található telefonos lelki-segély vonalak valamelyikének felhívása javasolt!

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és random sorrendben történik.

A hozzászólás elküldésével Ön kijelenti, hogy elmúlt 18 éves. Amennyiben Ön 14 és 18 év közötti kijelenti, hogy a törvényes képviselője hozzájárulásával használja ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelenti, hogy a törvényes képviselője jár el Ön helyett.

Ha új kérdést szeretne feltenni, kattintson ide!

19 014 Hozzászólás

 • Kitti

  Kedves doktornő!
  Van egy 3 és fél éves kapcsoltam. A páromnak van egy fia 15eves az első kapcsolatából. Már az elején kijelentette hogy ő nem szeretne gyerek, oké mert akkor még én se. De most kezdett el foglalkoztatni a téma,én 31 éves vagyok a párom 43 éves. Nagyon vágyók arra,hogy anya lehessek. Minden rendben a párom és köztem, szeretjük egymást. Szeretnék vele beszélni erről a dologról, de félek, hogy nagyon gyorsan elutasító lesz. Mit tudnék tenni,hogy meggondolja magát?! Előre is köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Kitti!

   Érdemes beszélniük erről, s elmondania hogy az Ön számára ez most vált fontossá. Ráerőszakolni a másikra az akaratunkat nem szerencsés. Ha szeretünk valakit, akkor elfogadjuk a vágyaival együtt, vagy legalábbis megpróbálunk megoldást találni rá, hogy minél jobb legyen neki (is).

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szabina

  Miért mondta a barátom úgy szeret mint a nővérét?

  • Habis Melinda

   Kedves Szabina!

   Ezt a kérdést neki is tegye fel!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S. Adrian

  Álmomban megragadtam a barátnőmet és mintha lealartam volna dobni az ágyról. Alvajáró és alva beszélő vagyok és tarthatatlan a helyzet. Mitöl változna ez?

  • Habis Melinda

   Kedves Adrian!

   Javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, aki el tudja küldeni a szükséges vizsgálatokra és kezelésekre.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Eva

  Tisztelt doktornő!

  Mit lehet olyankor tenni ha a partnerem, aki a gyermekeim apja nagyon durván leuvoltotte a gyerekeket főleg lányom aki 8 éves. Meg soha nem láttam ilyennek és én nagyon durvanak találtam hogy le hülye, szerencsetlnezte a lányom. Nagyon megijedtem, mert ezek után hogy hagyjam rá a gyerekeket amikor én elmegyek dolgozni a hvegere. Lányom szerinte ilyenkor is így bánik velük de a partnerem mindent tagad. Nem értem hogy lehet így beszélni egy gyerekkel. On mit tanácsol, mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Éva!

   Szerintem is jól teszi, ha nem hagyja őket magukra. A párját pedig javaslom, hogy kísérje el egy pszichiáterhez, akivel megbeszélhetik mi az indulatosság oka és a legmegfelelőbb kezelési mód.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Béla

  T. Hölgyem!
  Két éve szenvedek epekőtől, illetve refluxtól (gyomortükrözés igazolta), hol erősebbek, hol gyengébbek a tüneteim (hányinger, torokszorítás, száraz torok, irritáció, fájdalom, gombócérzés), azonban 3 hónapja sokat rosszabbodott az állapotom. Szerencsére otthon tudok lenni, mert nem is tudnék egyelőre dolgozni, olyan sokszor érzem rosszul magam. Epehólyag eltávolító műtét időpontjára várok. A testi bajokon kívül viszont azt is tapasztalom, hogy ha úgymond “ki vagyok zökkentve” a nyugalmas hétköznapjaimból, sokkal rosszabbul érzem magam – a torok és hányingeres tüneteim még erősebbek lesznek, szinte elviselhetetlenek. Ez sokszor előjön akkor, ha el kell mennem valahova hosszabb időre, vagy akkor is, ha valaki jön hozzám (de a közelebbi családtagok kevésbé zavarnak). Igyekszem a lehető legrövidebb idő alatt elintézni amit kell és “igyekszem” kibírni, ha itt van valaki, de nagyon nehéz. Viszont próbálok szembenézni a problémával és nem bezárkózni teljesen, mert tudom, hogy az sem vezet semmi jóra. Szeretném megkérdezni, hogy a betegségek tüneteihez társulhat -e szorongás is és mi a teendő? Köszönettel, Béla

  • Habis Melinda

   Kedves Béla!

   Testi és lelki egészségünk szorosan összefügg egymással. Javaslom, hogy keressen magának olyan társas tevékenységet, amit lehetővé tesz a testi egészsége és amiben jól érzi magát. A szorongás ellen pszichoterápia ajánlható.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mária

  A párom több online csoport tagja, ahol ismerkedik, chatel idegen nőkkel. Véletlenül láttam meg a posztját és hozzászólásait. Állítólag engem szeret, de nekem ez rosszul esik,mi van ha valamelyik nő komolyan veszi a flörtölés. ,Számon kértem, Szakításon gondolkodom. El kellene néznem ezt neki?

  • Habis Melinda

   Kedves Mária!

   Nem gondolom, hogy az volna a dolgom, hogy akár Önnek akár másnak megmondjam, mit kellene tennie. Ha Ön elgondolkodik, azt jól teszi, mert ez kell a tudatos, mentálisan egészséges élethez: hogy reflektáljunk a körülöttünk és bennünk zajló eseményekre.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • L. Tímea

  Üdvözlöm!
  Egyedülálló anya vagyok, és büszke vagyok rá! Nem is szeretnék,szerettem volna társat! Én egyedülálló nő gyermeke vagyok,aki egy erős nő, viszont volt nevelő apám, és bár ne lett volna férfi az életünkben. A férfi egy plusz gyerek és idegeskedés, és sorolhatnám.
  Anyukám is eltartotta a férfit mindig. Sajnos nekem is ez jutott. Én mást szeretnék adni a lányomnak. Apa nincs látó és beszéd közelben,semmi kapcsolat. Az én nevemen is van a kicsi,amire újfent büszke vagyok! Én örülök ennek a legjobban. Már 2 éves
  Viszont,van egy lehetséges udvarló,aki bele “rondítana” az életünkbe. Nincs testi kapcsolat,ez a hátránya a dolognak,mert nem akartam soha többet. Nincs semmi más további “nagy” közeledés,de érzem,h be szeretne lépni. Nekem viszont ez nehéz, mert egyedül akartam felnevelni férfi nélkül,de közben tudom,hogy kell a férfi.Mindenki rohamoz és bánt,hogy kell férfi,keressek … Mit tegyek? Engedjek,hogy jobb legyen a lanyomnak,a “társsal” pedig fektessenm le a szabályokat? Véletlenül sem szeretném a kislányom lelkét, életét tönkre tenni az én rossz döntéssemmel.(Én Nagyon nem vágyok férfira)
  Mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Tímea!

   Fontos volna önismereti munkába fognia, aminek segítségével tisztábban lehet látni ezt a helyzetet. Valóban magányra vágyik-e vagy egyszerűen túl sokat csalódott már. Ezután jöhet az, hogy megnézzük melyik verziónak mik az előnyei és a lehetséges hátrányai.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Ann B

  Szep napot kivanok,
  Tudna kerem abban tanacsot adni, hogy ha a gyereket dundisagaert kikozositik, csufoljak, majd egy elbeszelgetes kapcsan minden gyerek folhagy ezzel, kiveve 2 kislany, akik oda -oda is csapkodnak a kisfiunkanak, aki nyilvan ezt nem viszonozza,hogyan lehetne ezeket a kislanyokat jobb belatasra birni, avagy navigalni a helyes utra?
  Hogyan tudnank megtanitani a gyereknek mit kell elmondani, es mit nem, mert teljesen ossze van zavarodva, hogy mi az amirol szolnia kell mert bullying es mi, ami nem az.
  Teljesen tanacstalanok vagyunk…

  • Habis Melinda

   Kedves Ann B!

   Úgy vélem, hogy a gyerek jó, ha mindent elmond a szülőnek, ami bántja őt. A szülő pedig eldöntheti, hogy milyen lépéseket tesz. Mi az, amivel komolyabban foglalkozik, vagy mi az, amivel kapcsolatban azt közli, hogy a gyermek jobban jár, ha úgy tesz, mintha nem érdekelné.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Tisztelt Doktornő!
  27 éves vagyok .Olyan kérdésem lenne,hogy van egy személy az életemben aki, nem rég kilépett az életemből és több közösségi médiában sem tartjuk a kapcsolatot. Azonban én többször álmodom vele. Legtöbbször van ,hogy nem szólunk egymáshoz csak figyeljük egymást, de van hogy események is történnek.
  Mit jelentenek ezek az álmok? Valóban próbálom csak elhitetni magammal,hogy gondol rám és azért jelenik meg az álmaimban vagy csak nekem hiányzik ennyire?
  Köszönöm a válaszát előre is 😊

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Az álmait önmagukban nem, DREAM terápia kontextusában azonban lehet értelmezni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Orsolya

  Kedves Melinda!

  31 éves vagyok és ”munka fóbiás”
  Valójában nem magával a munkával van gondom, mert szeretek hasznos dolgot csinálni, elfoglalni magam, de amikor alkalmazott vagyok valahol, olyan szinten szorongok, hogy az bírhatatlan. Reggelente dührohamot kapok, akár munka közben is.
  A tény, hogy fel KELL kelnem. Valamit meg KELL csinálnom, teljesítenem KELL, okoz bennem feszültséget.
  Szégyellem emiatt magam és szeretném, ha ez máshogy lenne, de nem tudom mit tehetnék, mert hiába a pozitiv szemlélet mód, és az észérvek, nem bírok az érzéseimen uralkodni.
  Ha munka nélküli vagyok- teljesen nyugodt, jó kedvü és békés, noha az idöm beosztása, és a rutin bármiben akkor is egy probléma.

  • Habis Melinda

   Kedves Orsolya!

   Önismereti munka segíthet abban, hogy a kötelességeit el tudja látni, s mindemellett jól érezze magát a hétköznapokban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Imola

  Kedves Habis Melinda!

  Középkorú nő vagyok, aki szakmája kapcsán rendszeresen kerül kapcsolatba fiatalabb ügyintéző nőkkel. Az utóbbi időben kimondottan utálatosak velem szemben, ha kérek tőlük valamit, vagy ha elmagyarázok nekik szakmai dolgokat, jogszabályokat. Rendszeresen használom a kérem és a köszönöm szavakat is ezekben az esetekben, mégis úgy érzem, hogy utálnak és igyekszenek megnehezíteni a munkámat.
  Vajon miért van ez így?
  Üdvözlettel: Imola

  • Habis Melinda

   Kedves Imola!

   A konkrét helyzetek megértése után lehetne az okokat megnevezni.
   Amennyiben igényli, hogy körösen gondoljuk át ezeket, kérem vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim egyikén.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • A. KLára

  Jó napot kívánok 32 éves nő vagyok, párom 30éves, 6 éve alkotunk egy párt, első két évünk fantasztikus volt aztán jött egy hazugság ami után én már nem igazán tudtam megbízni benne, de mégsem tudtam elengedni és nagyon szeretem, most kitalálta hogy szeretne egy harmadik nőt bevonni – elmondtam h nekem ebben semmi izgalmas nincs sőt, viszont ragaszkodik hozzá, és még ahhoz is hogy együtt keressük a lányt, próbáltam belemenni de egyszerűen mikor a lányt kell nézni szorongásos tüneteim vannak és szaladnék messze. Mit tehetek?

  • Habis Melinda

   Kedves Klára!

   Szerintem érthető, hogy nem tud bízni a párjában és az is, hogy szorongásos tünetei vannak, amikor olyan helyzetbe kényszeríti magát/kényszerítik, ami nem jó Önnek.
   Önismereti munka segíthet megtalálni azt, mire van szüksége.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H.Barbara

  Jó estét szeretnem megkerdezni hogy párom nem akar összeköltözni velem és kisbabát es kitalalta hogy büntetest kapott mert fél évig nem fizette a betegbiztosítót es 7000 eurója lett es hogy a papírt nem mutathassa meg mert az eredeti ügyvédnél van es fénymasolata nincs hihetek neki akar ő tervezni velem segitsen kérem

  • Habis Melinda

   Kedves Barbara!

   Nem értem mi a kérdés, sajnálom.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Laura R.

  Jonapot kivanok paromnàl észre vettem hogy narcizmus jeleit .Nem engedi hogy oda menjek dolgozni ahova en akarok terhes lettem .Mielőtt tudomást szereztem volna a terhesègre ő meg probált bántalmazni le lökött a földre és egy buta félreértés miatt egy jelentéktelen kép miatt azt álitotta hogy meg csaltam aminek nincs alapja nem tudom mi tevo legyek 12 hetes terhes vagyok nincs mellettem senki szükségem lenne egy ésszerű tanácsra .

  • Habis Melinda

   Kedves Laura!

   A bántalmazást nem szabad eltűrnie a kapcsolatban, akár terhes akár nem, mert idővel még rosszabb lesz. A bántalmazók pedig, bár sokszor behízelgő a modoruk, s tudják mikor mit kell ígérni, nem fognak megváltozni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Babett

  Jó napot! Nekem nagy problémáim vannak a lányommal márciusban lesz 12 éves vissza beszél,csúnyán beszél a szüleivel is és a testvéreivel is van egy 9 éves öccse és egy 6 éves húga nem fogad szót. Azt mondják meg kell nevelni ,de hogyan élveztem a telefont tőlle nem szamitogrpezhet,nem mehet csavarogni barátnők hoz de mintha semmit sem érne. Teljesen tanacstalan vagyok . Vigyem el gyermek pszichológushoz?

  • Habis Melinda

   Kedves Babett!

   A kamaszkor nem arról szól, hogy a gyermek csendben alkalmazkodik, hanem a lázadásról. Tehát amit leír, az teljesen normális. Az lenne a baj, ha a lányának nem lenne véleménye, vagy félne azt elmondani. A lázadó viselkedés mutatja, hogy biztonságban érzi magát. Persze a szabályok, melyről ír továbbra is fontosak!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Gabi N.

  35 év házasság alatt a férjem többször megcsalt, 9 éve társkeresőzött, míg egyetemre jártam. Lebuktattam, mindent olvastam, kibuktam. De mivel 3 nóvel volt viszonya, ez nem szerelem! Bocsánatot nem kért, még nekem kellett pedálozni. Naponta szexeltem vele, lassan ez is lecsökkent, én meg híztam. 4 éve 3. stádiumú rákos voltam, dupla kemót kaptam, a hajam elment, de nem műtettem meg magam. A hajam nem a régi, élek, de még híztam, 1 éve nem szexeltünk, mert frigid lettem, ő meg nem kívánt. Erre bejelentette, h mérgezzük egymást, mert bocsánatot várnék, ő nem akar, ill. társkeresőn keres más nőt keres majd,60 éves. Talált is több nőt, tőlük nem sajnálta a szép szavakat, amire vágytam, de nekem építkezések, szülők gondozása jutott, külön számlán gyűjtött az öregkorunkra, amit mással élvez most. 4 hónappal később egy özvegyet, vele hétvégenként randizik. Én nem tudok nyitni. Reménytelennek érzem a helyzetem.

  • Habis Melinda

   Kedves Gabi!

   A házassága alatt elszenvedett traumákat pszichoterápia segítségével tudná feldolgozni, ez segítene abban, hogy nyisson egy új kapcsolat felé, s abban, hogy jobban felmérje kit érdemes igazán közel engednie magához.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Üdv
  Pszihologos tudna segiteni az edesseg iránti vágyban

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Az édesség iránti vágy jobb megértésében (evolúciós vonatkozása is van, s sok-sok személyes momentuma mindenki esetében) és jobb kontrollálásában tud segíteni a pszichológussal való négyszemközti munka, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • T. Ákos

  Kedves Doktornő!

  Vannak olyan dolgok az életembe sajnos amiket amikor meglátok vagy meghallok akkor azonnal robbani tudnék. Abszolút primitív dolgok. Például háztartásban ha nem törlik le a csapot vagy például ha rálépnek és szőnyegen a rojtokra és hasonlók. Munkahelyen pedig ha egyik kollégám állandóan bemegy a főnökömhöz és mindenről beszámol. Ilyen egyszerű dolgokra robbanni tudok azonnal sajnos.
  Ezenken kívűl sok ilyen apró dolog van, amire szintén így reagálok. Ezen szeretnék változtatni.
  Esetleg tudna nekem ajánlani valami módzsert amivel ezt meglehet tenni?

  Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!
  Üdvözlettel: Ákos

  • Habis Melinda

   Kedves Ákos!

   Pszichoterápiás munka megkezdését javaslom. Amennyiben ilyenkor indulatossá is válik, pszichiátert is érdemes lehet felkeresnie.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • B. Réka

  nem olyan rég meg írtam emailban anyukámnak hogy azért akarok pszichológushoz menni (korábban elmondtam neki h akarok) mert öngyilkos akarok lenni vagy valami ilyesmi, mivel szóban képtelen lettem volna elmondani és egyébként is emailban szoktunk komoly témákról beszélni. keresett pszichológust aztán mondta hogy talált egy klinikai szakpszichológust. (azóta sem jutottam el hozzá) de aztán minden ment tovább mintha semmi sem történt volna anyukám úgy tűnt nem nagyon fogta fel mit írtam neki a pszichológusos dolgon kívül úgy tett v mondott dolgokat mintha nem is írtam volna meg azt az emailt kb. de nincs más akinek el merném mondani, mit tegyek? egyszer már voltam olyan rosszul hogy ki álltam éjjel a sínre csak aztán megijedtem és vissza mentem a peronra még időben, azóta sem tud erről senki. bocsi a rossz fogalmazás miatt. előre is köszi bármi féle választ.

  • Habis Melinda

   Kedves Réka!

   Iskolapszichológust – ha jól tudom, a szülei beleegyezése nélkül is felkereshet. Ezen kívül a lelki segély telefonszámokat bármikor tudja hívni, érdemes itt is tanácsot kérnie, hogyan tud nyomást gyakorolni a szüleire, hogy komolyan vegyék a segítségkérését.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. László

  Szorongásos problémáim vannak. Ehhez társul egy alig elviselhető végtagfájdalom, ami az alsó lábszárra és az alkarra terjed ki. A fájdalom kiszámíthatatlanul jön elő, néhány órán át tombol, majd magától megszűnik. Az eddig kipróbált fájdalomcsillapítók egyike sem csillapítja a fájdalmat. Algopyrin, Aflamin, Cataflam. Laborvizsgálat negatív, gerinc RTG negatív. Az a kérdésem, hogy mit vegyek be, vagy mit tegyek, hogy csillapítsam a fájdalmat. Volt-e a praxisukban hasonló eset, ha igen, mi hozott javulást.

  • Habis Melinda

   Kedves László!

   Háziorvosnak érdemes feltennie azt a kérdést. A szorongásos problémákkal kapcsolatban pedig pszichoterápia javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • B. Renata

  Kedves Doktornő
  Én egy 40 éves nő vagyok és 5 éve szedek napi 15mg mirtazapine-t elalvás előtt. Kb 20 éves koromtól volt alvászavarom de mostanra már nem emiatt kell szednem a gyógyszert hanem az étvágytalanságom miatt.ha nem veszem be ,egyszerűen nem vagyok éhes soha és borzalmasan lefogyok.szeretném abba hagyni a gyógyszert mert ugyerzem a kissé depressziós szomorú időszakokat át tudnám hidalni valami természetes szerrel, de az étvágytalanságom miatt nem merek belevágni. Van egy 9 éves kisfiam akit egyedül nevelek külföldön. Szeretném megtudni miért ment tönkre teljesen az én természetes étvágyam,es hogyan hozhatnám helyre antidepi nélkül.
  Nagyon köszönöm ha tud segiteni.
  Tisztelettel ,Reni

  • Habis Melinda

   Kedves Reni!

   Pszichiáter szakorvossal tudja megbeszélni a gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdéseit.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Piroska

  Kedves Doktornő!
  Azért írok önnek, mert felmerült bennem pár kérdés. Az expárommal lassan 3 hete szakítottunk, igazából ő kezdeményezte a szakítást nem pedig én. Azonban beleegyeztem a különválásba mert úgy éreztem nem vagyok fontos a páromnak már, mivel kb 3x szakított velem a valódi szakítás előtt. Azonban másnap mindig visszasírta magát én pedig megbocsátottam, viszont nem értem, hogy a nézeteltérések után miért mondta ki hogy szakitsunk azzal az uruggyel hogy jobbat erdemlek stb. Tudni kell hogy az expasimat az elozo kapcsolataiban megcsaltak, az elejen bennem is nehezen bizott meg. Viszont besokaltam a sok szakitastol, ezert inkabb jobbnak lattam ha kulon megyunk, de nagyon rosszul valtunk el egymastol, de ekkor mar nem jelentkezett. Majd eltelt egy het es a testveremtol kerdezoskodott hogy vagyok. Majd eltelt 2 het es megkeresett engem is azzal hogy engem akar es kezdjuk ujra de szemelyesen akar beszelni velem. Viszont vegul annyit irt nekem 2 nap elteltevel hogy lenyegtelen ez. Az lenne a kerdesem ami nagyon bosszant, hogy miert mondta ki ujbol es ujbol a szakitast es miert bukkant fel a szakitas utan 2 hettel ha utana meg eltunik es nem kuzd ertem?

  • Habis Melinda

   Kedves Piroska!

   A közeli kapcsolatok bemozgatják bennünk a korábbi traumáinkat, s a menekülés felfogható egyfajta elkerülő viselkedésnek, melynek segítségével a még nagyobb fájdalomtól (vagy legalábbis ennek illúziójától) óvja meg magát az exe (pl attól, hogy Ön is megcsalja őt, mint a többi nő, akivel dolga volt.)

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Tamara

  Kedves doktornő!
  Általába ilyet nem szoktam csinálni de most úgy érzem, hogy muszály. Van egy fiú aki nagyon aranyos és tényleg bejön és a fiúnak is tetszek (elmondta a legjobb barátjának és ő elmondta nekem) . Csak az azt nem értem a fiú, miért nem mondja el már nekem?? Ha megmondaná úgy örülnék neki, mint majom a farkának. Dehogy utasítanám vissza. Még szerintem az a baj, hogy konkrétan én sem merek ráírni. Mindig írok de aztán kitörlöm. Jaj nekem. Hogy lessz ebből valami? Én is félek kimutatni az érzéseimet de azt hiszem ő is . Amikor társaságban vagyunk mindig engem figyel meg tök kedves.

  A válaszát előre köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Tamara!

   Érthető, hogy fél az elutasítástól, de ha nem tesz lépéseket, a kapcsolatuk nem fog tovább fejlődni. Önismereti munka segíthet jobban megérteni, pontosan mitől is tart és jobban kontrollálni ezt az érzést.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Gizella

  Tisztelt Doktornő,
  A férjem mindenért megharagszik és utána duzzog, sértett. Legutóbb a három éves kisfiunkat próbáltam hajnalban, egy egész éjjeli ébrenlét után (nehezen aludt) visszakönyörögni az ágyba, és ezzel felkeltettem őt is -maskor olyasmi miatt haragszik meg rettenetesen, hogy nem rakom a helyére a kulcsot, stb: kis dolgok miatt, és végzetesen hosszan haragszik, büntet miatta. Nem segít, ha bocsánatot is kérek, ha elmagyarázom, mi történt, nem lehet vele beszélni ezekről, belelovalja magát mindenbe. Ha próbálok asszertiven állni a témához, és úgy adni elő, hogy nagyon zavar, és rossz érzés ez nekem, hogy bármi balul sül el, ő így viselkedik, még jobban megsértődik. Nem tudom mit tegyek, rengeteg a problémánk, terápiát javasoltam már, erre engem küldött oda, lévén szerinte csak nekem van bajom.

  • Habis Melinda

   Kedves Gizella!

   Párterápiát érdemes kezdeniük, amennyiben az egyéni nem elfogadható a férje számára. Innen majd úgyis továbbirányítják a harag kezelésével kapcsolatos (duzzogás, passzív agresszív viselkedés) miatt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Zsófia B.

  Kedves doktornő! Nagyon csúnyán összevesztem édesanyámmal, mert nem pont akkor csináltam meg a feladatot, amikor kérte. Kiálltam magamért, mert nagyon csúnyán megfenyegetett (hogy elviszi a kutyám a menhelyre, mert nem foglalkozok vele blablabla…) Kiálltam magamért, mert azért mégsem beszélhet így velem a szülőm, ezért elvette a telefonomat. (számítógépről írok) hogyan béküljek ki vele? Mit csináljak? Tudom, hogy az én hibám, de mégsem ORDIBÁLHAT meg KÁROMKODHAT nulla centire a fejemtől. Viszont ez csak nehezíti mindkettőnk életét, ezért ki szeretnék vele békülni, de hogyan?

  • Habis Melinda

   Kedves Zsófia!

   Szerintem sem jogos a kiabálás és a fenyegetés, mindig lehet agressziótól mentesen közölni a mondandónkat, megfogalmazni az elvárásainkat. Szülőként ráadásul példát is kell mutatnunk azzal kapcsolatban, hogy mely szituációban mi az elfogadott viselkedés. Amennyiben békülni szeretne, ami érthető, hiszen bizonyára függ a szüleitől, érdemes megfogalmaznia, hogy nem a tartalommal, hanem a stílussal volt problémája. Ha esetleg Ön is indulatossá vált, elnézést kérnie a bántó viselkedés miatt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Bernadett

  Mit tegyek, ha olyan helyzetben vagyok hogy a parom vallasat kell elkezdjem azert hogy tobb ideig együtt maradhassunk és később kelljen döntenie arrol hogy velem marad vagy nem. Mert önnálósodnia kell ahhoz hogy el tudjon költözni, mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Bernadett!

   Ha egy egyenrangú párkapcsolatról beszélünk, akkor egyik félnek sem kötelező semmit megtenni a másik kedvéért. Jó esetben ugyanis elfogadjuk egymást a hibáival együtt. Más kérdés, hogy amennyiben boldoggá akarjuk tenni szerettünket, bizonyos dolgokban alkalmazkodunk hozzá, fejlődünk. Hogy kinél mi fér ebbe bele, az nagyon egyéni. Mindenesetre elmondható, hogyha az egyik fél diktálja a “játékszabályokat”, akkor a kapcsolat előbb-utóbb ki szokott hűlni, vagy destruktív dinamikák (pl bántalmazás) alakulnak ki benne.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Anna

  Üdv!
  Nagyon sokszor van úgy,hogy bántom a szeretteimet ,pedig nincs is okom rá.Nagyon sok mindenem megsértődök fölösleges dolgokon…Sokszor úgy kiborulok,hogy nem is emlékszem miket mondtam,eggyik pillanatrol a masikra elkezdem bantani a paromat,és aztse tudom miért ..

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Az indulatok és az érzelmek megfelelő kezelése pszichoterápiás munkával javítható/tanulható meg felnőttkorban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K.

  Kedves Melinda!
  Elakadtam egy igen. nagy kapcsolati problémába. Egy válás után ismerkedzem meg új kedvesemmel. 11 hónapja vagyunk együtt. Pár hónapja véletlenül észrevettem, hogy rendszeresen napi szinten chat-el az exével. 10 évig voltak egyés 16 hónapja vannak külön. Gyerek nem született. Megbeszélik kivel mi van, mit eszik, mit néz a tévébe.Régi fotók… stb. Minden jó és rossz dolgot, egyet nem. Rólam nem. beszél a párom. Mindha nem. is léteznék. Titkol. Kértem szépen, csendben és kértem egyre hangosabban. Annyi változott, hogy lekódolta a telefonját, dugdossa és mindenhová magával viszi.
  Mit gondol érdemes folytatni ezt a kapcsolatot??
  Üdvölettel:Andrea

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Abban, hogy önnek megéri-e folytatni ezt a kapcsolatot nem szeretnék állást foglalni. Ha igényli, négyszemközti keretek között tudunk beszélni róla, milyen szempontból ragaszkodik a párjához, mit kap meg tőle, s mire vágyik. Érdemes-e energiát fektetni abba, hogy megpróbálják visszaállítani a korábbi harmóniát a kapcsolatukba.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • F. János

  Tiszteletem!A feleségem panikbeteg és depresziós(orvos állapitotta meg)Nem tudom hogy álljak hozzá,sokszor elutasitó,próbalnék neki segiteni de nem tudom hogyan!!!
  Elismerem hogy az utobbi évben nem figyeltem rá eléggé!!!
  Sok munka stresz!!!A legroszabb,hogy 2 hónapja szexet is elutasitja!!!
  Valaszát elöre is köszönöm!!!

 • Névtelen

  Nemtudom miért bánt engemet mindenki. Mikor 70 évesen dolgozok Nyugdíjas vagyok pozíciót töltök a megyei nyugdíjasoknak Állandóan segítem az embereket.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Ez egy komplex kérdés, mivel nem tudom, pontosan miből szűrte le a következtetését. Jó hír azonban, hogy az önvédelem azonban bármely életkorban tanulható, önismereti munka segítségével.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • G. Bea

  Üdvözlöm Emese. A legvégén kezdem. Az össze omlással. Fél éve már vége a pasival. De nem tudom elengedni. Állandó sötétségben vagyok. Voltak kritikán aluli gondolataim, ezen segít hogy vannak szüleim kiskutyám kötelezettségeim amit szégyenből talán udvariatlanságbòl inkább nem teszem meg a legrosszabbat. Borzasztó ez a szív fájdalom. Soha egy szakítás nem tartott ennyi szenvedéssel. Egy helyen dolgozunk és kőben még összejárunk. De fél titokban. Magamat hibáztatom. Annyi mindent írnék hogy vége legyen végre a sötétségben, de sajnos nem fér ez ide ki. Olyan ember vagyok aki magára vesz mindent. Mindenkit meg akar védeni. Mindenkinek segítek. De én ne nyílik meg senkiben. Félek hogy mindent ellenem fordítanak amit kicsit személyesebb leszek. Mondja kedves, Emese egy vagyok mások hasonló gondjaival vagy lát nekem gyógyulási esély 33 éves vagyok. Nagyon sokat éltem de úgy érzem le vagyok maradva. A rossz kapcsolataim elvittek potya éveket. Tanulság lett de sajnos. Megbánás szégyen is. Köszönöm ha elolvasta .

  • Habis Melinda

   Kedves Bea!

   A szégyen nagyon destruktív érzés, érdemes pszichoterápiásan oldani. A múlt tapasztalatai építeni is képesek a személyiséget, hogy az egyre stabilabb és érettebb legyen. Ebből a szempontból nem baj, hogy eddig sok mindent megtapasztalt már! Érdemes megfelelő módon átgondolni, hogy büszke tudjon lenni arra, amit eddig elért, s amennyiben szükséges új irányokat kijelölni az életében.

   Ha szeretné, hogy négyszemközti keretek közt beszéljünk erről, elérhetőségem egyikén tudja felvenni velem a kapcsolatot.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Gábor

  Kedves Doktornő!
  22 éves házasság után feleségem
  betegségben elhunyt.
  60 évesen újra házadotam, fél év után most szembesültem vele, hogy a jelenlegi feleségem aki kozmetikus, az előző párjéval – 3 évig voltak együtt, majd szakítottak már 4 éve- találkozik havonta, mert kezeléseket végez rajta. A beíró naplóban láttam a pasi nevét , 1 évre visszamenőleg.
  Egyszer néhány hónapja rákérdeztem, hogy a szakításuk óta beszéltek- találkoztak -e, a válasz nem volt.
  Hogyan reagáljak, mitévő legyek…

  Tisztelettel, kószönettel

  • Habis Melinda

   Kedves Gábor!

   Érdemes elmondania, amire rájött, ha meg akarja tudni a párja őszintétlenségének okát. Amennyiben nem kap tiszta választ, nagyon valószínű, hogy a hölgy más dolgokban sem volt teljesen egyenes Önnel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • A. Mónika

  Jó napot!
  Párommal 1 hete szakítottunk, inkább Ő mondta ki a végét. Szakítást megelőzően volt egy komolyabb beszélgetésünk, mikor kérdeztem, hogy szeret-e még azt mondta, hogy nem olyan már mint régen, nem érzi boldognak magát. Kérdeztem, hogy rendbe tudnánk e hozni, azt mondta hogy úgy érzi, hogy normális kapcsolatot ebből már nem tudunk kialakítani (ahol mind ketten boldogok vagyunk). Adtunk magunknak 2 napot és újra megkérdeztem, hogy szeret-e azt mondta hogy amit érez az barátság. Azóta is együtt lakunk, szeretné ha barátok maradnánk. Viszont azóta, sokkal többet foglalkozik velem mióta szakítottunk. Ha nem írok neki, ír Ő. Próbálok nem közeledni hozzá, akkor Ő közeledik, látja hogy szomorú vagyok olyankor, megkérdezi hogy mi a baj, elmondtam neki hogy Ő mondta hogy barátként szeret. Azt mondta, hogy azt gondolta, hogy ez nekem jó, egyik részem bizakodik, imásik meg kezdi elfogadni, hogy vége. Most megyek haza 2 hétre, hogy ki szellőztessem a fejem. De nem tudom, hogy adjam fel végleg, vagy reménykedjek?

  • Habis Melinda

   Kedves Mónika!

   Tanácsot nem szeretnék adni, de javaslom, hogy érdemes átgondolni a párkapcsolatuk dinamikáját. Bizonyára rengeteget lehetne tanulni belőle. Ez segít a fejlődésben, abban, hogy tudatosabban és érettebben álljunk a kapcsolatainkhoz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Cristina S

  Szép napot
  5 éve kapcsolatban vagyok és sok hulyeseget csináltam bele értve flortoket más sokkal beszélgetések de ezt mind azért mer a párom el hanyagolt teljesen engem és mélyponton voltam szükségem volt hogy valaki dicsérjen .. mit tegyek hogy a párom meg bocsajtson es velem maradjon … le töröltem facebookot TikTok instagram .. minden ami tudom hogy zavarta vagy féltékeny volt … o tényleg egy jó ember néha ideges es kötekedő de őszintén sokkal jobb ember mint én !!! Én nem erdemlem meg ot … de viszont meg akarok változni hogy hátha újra méltó leszek a szerelmére … köszönöm a válaszod legyen szép napod

  • Habis Melinda

   Kedves Cristina!

   A párkapcsolati problémák többnyire nem az egyik fél hibájából alakulnak ki, hanem komplex kölcsönhatások eredményei. Nem elég tehát az Ön viselkedésének megváltoznia, ha Ő a továbbiakban sem adja meg azt a figyelmet, amire Önnek szüksége van, ezért párterápiás munkát javaslok Önöknek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Valentina

  Tisztelt Doktornő!
  A párommal 7 hónapja vagyunk együtt. A második hónap után el terveztük hogy be költözünk a házába de az albérlőként nem volt hajlandó a megbeszélt időben kiköltözni. Ez 2 hónapja volt. Azóta teljesen megváltoztunk. Én csak a problémáinkat próbáltam megoldani ezzel bele kényszerítve őt egy olyan élethelyzetbe amiben sose volt. Mindig is problémamentes élete volt, most hiszi t minden szar össze jött. Mindig mindenen hisztiztem ami miatt ő magába fordult és nem beszélt velem. Amin én még jobban hisztiztem. Ha csinált valamit az volt a bajom, ha nem akkor az. Mindenbe is bele kötöttem. Rémes barátnő voltam. Végül a költözés előtt egy héttel szakított velem, és kirakott a házból. Csak egy hónapra lett átmeneti lakásom. De másnap màr békülni is akart. Szeretem és újra akarom kezdeni. Ő viszont nem bízik benne hogy nem fogok ismét mindenért panaszkodni. Szeret és nem akar elveszíteni de elege van az állandó hisztiből. Én tudom, hogy meg tudok változni. Hogyan tudom neki is bebizonyítani?

  • Habis Melinda

   Kedves Valentina!

   A bizalmat szükséges újraépíteni és a konflikus kezelés megfelelő formáit kialakítaniuk. Ebben párterápia tud segíteni Önöknek, amennyiben igénylik. Ha szeretnének közösen belevágni, engem is kereshetnek ezügyben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Andrea

  Jó napot!
  Lányomról lenne szó aki 14 éves.Tanárának írt üzeneteiből tudtuk meg hogy bántja magát vagyis vagdossa.Nekünk nem meri elmondani,és fél hogy megtudjuk.Én nagyon rosszul érzem magam emiatt,segíteni szeretnénk neki.Tanárában jobban bízik mint bennünk,vagy velünk lenne a baj?Mit tegyünk? Segítsen!Köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Érdemes elmondania a lányának, hogy megtudta, bajban van és felajánlani, hogy elmondhatja, ami nehéz neki (természetesen ezt szükséges nyugodtan és lazán végighallgatnia, ha nehéz is!). Mindenképp javaslom, hogy vagy egyéni pszichológust, vagy családterápiát kezdjenek, hogy megszűnjön az önsértő magatartás.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Lotti Sz.

  Kedves Doktornő,
  3 éve már, hogy amikor autóval vagy busszal utazom valahova végig fèlek,hogy mikor érünk olyan útszakaszhoz ahol lejtő lesz. Teljesen rástresszelek, ezért ha lehet kerülöm az utazást.(én csak utas vagyok nincs jogosítványom) De ezt le szeretném győzni. Tudna ezen segíteni? Önnek mi a véleménye?

  • Habis Melinda

   Kedves Lotti!

   Önismereti munka segítségével lehet ha nem is legyőzni, de legalább kordában tartani a félelmeit.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz.Bettina

  Kedves Habis Melinda!

  Halogatás problémával fordulok Önhöz. Egyetemista vagyok és szakdolgozat megírás előtt állok, sajnos már több éve. Egyszerűen képtelen vagyok rá. Úgy érzem, hogy nem vagyok elég okos hozzá és ezért folyamatosan halogatom és szorongok miatta. Elvárom magamtól, hogy tökéletes legyen, de ha nem megy úgy, akkor már nem is akarom megcsinálni. Valószínűleg kiskoromból hoztam ezt a tanult viselkedést, mert általánosban Anyukám mindent előre tanultatott velem, hogy az órán már tudjam az anyagot és ez azóta is bennem van. Szerettem volna szakemberhez fordulni a problémámmal, de a szüleim nem engedték, mert szerintük még manapság is „ciki” pszichológushoz járni. Úgy érzem megakadtam az életben, hogyan tovább?

  Üdvözlettel,
  Sz. Bettina

  • Habis Melinda

   Kedves Bettina!

   Pszichológushoz fordulni ma már természetes, de ha úgy gondolja, senkinek sem szükséges megtudnia. Sőt, a terápia online is működhet. Az önismereti munka fókuszába érdemes a teljesítményszorongást és a másoknak való megfelelést állítania.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó napot kívánok
  Barbara vagyok!
  Pár hónapja közelebb kerültünk a szomszéd csajszival ,ô sokat dolgozik ,keveset van itthon. Nagyon úgy érzem hogy ő annak ellenére hogy azt mondja , hogy nem szeretné ezt. Mármint hogy barátok legyünk. Beszélgetünk , közösségi oldalon de nem igazán szán rám időt személyes kapcsolatra. És talán kicsit úgy érzem hogy csak érdek mármint ha hív én megyek de fordítva ez talán egyer volt akkor is lelki gondja volt. Vagy buli előkészület ,vagy ad olyan dolog ami már neki útban van és azért jön ide.Hívom sétálni vagy át hozzánk. Akkor azt mondja jön de nem jön.
  Ő vele is beszéltem erről,azt mondta hogy nem szeretné hogy férre értsem őt ,nem le rázni akar stb de még is azt érzem. Mert pl ha kint vagyok ő is nem igazán van olyan hogy ide jön . Vagy köszön annyira fura és annyira rosszul érzem magam ez miatt. Én vagyok az aki akarja ezt az egészet? Vagy hidjek neki? Mert amúgy meg kérdezi ha pár napig nem írok hogy miujság? Ő az első ember akivel én kezdtem el komolyabban foglalkozni,mert amúgy nagyon zarkózott és bizalmatlan vagyok. Kedves én azt gondolom magamról de nem feltétlenül vagyok barátkozós.

  • Habis Melinda

   Kedves Barbara!

   Azt gondolom, hogy érdemes átgondolni az emberekkel való kapcsolatát, ennek összefüggéseit, javaslom, hogy keressen fel önismereti csoporot, vagy kezdjen egyéni folyamatba. Az emberi kapcsolatokban ugyanis sokféle dinamika működik. Sokan nem teljesen őszinték azzal kapcsolatban, mit akarnak, valójában mit gondolnak, s viselkedésükből, történetükből érthető meg valódi szándékuk.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Norbert

  Jó napot
  A probléma kezdete egy évekkel ezelőtti nagyon viharos kapcsolat, egy narcisztikus személy volt a párom, és férfi létemre irányított, az önbecsülésem a romokban. Szakítás után bárhogy is próbáltam kapcsolatokat kezdeményezni mind sikertlene volt vagy ugyanúgy rossz emberrel hozott össze a sors.
  Annyira lebénitott még évek után is ez és a sok sikertelenség hogy már szexuális kapcsolat alatt is önbizalom hiányom van ami előtte nem volt, és sokszor nem is tudok koncentrálni a másik félre, és nem működik nálam az izgalmi állapot, és csődöt mondok
  Erre lenne megoldás mert egyre frusztrálóbb a helyzetet és nem nyitok mások felé

  • Habis Melinda

   Kedves Norbert!

   Egy nárcisztikus személlyel való párkapcsolat mindig igen destruktív szokott lenni, mely után feltétlenül javasolható a pszichoterápia, hiszen az ember sok sérelmet, érzelmi bántást kap a személyiségzavaros féltől. Ez gátolhatja a későbbiekben is a kapcsolatok kialakításának, vagy fenntartásának képességét.

   Amennyiben nyitott rá és szeretne esetleg közösen belevágni az önismereti munkába, javaslom, hogy vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim egyikén.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Cicó

  Tisztelt Doktornő!

  38 éves nő vagyok. Rendszeresen elájulok vérvételen. Egyszer még a fejemet is összetörtem.
  Az ájulasomat panikroham előzi meg. Az idén már oda jutottam, hogy le sem tudták venni.
  Más orvosi beavatkozástól nem félek. Foghúzaskor és egy helyi érzéstelenítéses műtétnél sem lettem rosszul, nem ájultam el.
  Félek az eredménytől, mert életem legrosszabb eredményét, ami meghatározta a további életemet, egy vérvétel után kaptam.
  Illetve szerintem nagyon fájdalmas, mert nem lehet érzésteleníteni.
  Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

  • Habis Melinda

   Kedves Cicó!

   Pszichoterápia tud segíteni megérteni és feldolgozni ezt a traumát. Ennek részeként azt is körbe kell járni, hogy milyen betegsége derült ki, ami meghatározza a jelnelegi helyzetét/életét. Nem könnyű folyamat, de megéri belevágni, s szembenézni a félelmekkel, hogy jobb legyen a közérzete/megszabaduljon a pánik tünetektől.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S

  Ma közölték velem, hogy figyelemzavaros a gyerekem és valamit tennünk kell. 7 éves első osztályos. Mi szülei elváltunk. Szerintem nem neki van szüksége szakemberre hanem nekem. Nem tudok a jelenben lenni. Leülni vele játszani vagy tanulni. Utálom magam a testem. Állandóan menekülök saját magam elől. Nem tudok kikapcsolni. Borzasztóan szar anya vagyok. Mit tudok tenni, hogy javuljak ? Köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves S!

   Pszichológussal való négyszemközti beszélgetés segíthet Önnek az önelfogadásban és a gyermeke diagnózisával való megbékélésben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Nora m.

  Nagyon szeretem a páromat akinek már van 2 gyermeke..sajnos a volt párja eddig tiltotta tőle és csúnyán viselkedett vele. Azonban most nagyon jóba lettek…ő állítja hogy csak a gyerekek miatt.ez engem nagyon zavar.. hogy tudnék ezen változtatni

  • Habis Melinda

   Kedves Nora!

   Érdemes azon gondolkodni, pontosan mi az ami zavarja Önt a párja és az exe kapcsolatában. A gyermekek szempontjából ugyanis szükséges együttműködniük, rugalmas és támogató kapcsolatot kialakítaniuk. Természetesen ez akkor működik jól, hogy az Önök kapcsolata is kellőképpen stabil és bizalmas. Meg tudják beszélni egymással a helyzetből adódó nehézségeket, rossz érzéseket.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Andrea

  Kedves Melinda,

  Abban kérném a segítségét, hogy tud-e nekem ajánlani Simonton tanfolyamot, akár egyéniben is, illetve magyar nyelvű kiadványt, könyvet amiből ezt akár önmagam el tudnám sajátítani. Sajnos érintett lettem, és úgy érzem a többi terápia mellett ez nagyon hasznos lenne. Sajnos nem találtam Budapesten induló tanfolyamot.
  Segítségét előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Sajnos én sem tudok ilyen tanfolyamról/könyvről. Amit azonban javasolnék, hogy a mentális egészsége karbantartására lehetőleg pszichológussal való négyszemközti konzultációkat is vegyen igénybe a rákbetegség egyik alapját képező tipikus személyiségszerkezet megváltoztatása és ezen alapuló stresszkezelési technikák bővítése érdekében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Norbert

  Kedves Melinda! 40 éves vagyok, nős. Van egy gyönyörű feleségem akit kívánok folyamatosan. Fejben. És ez a probléma. Borzasztó nehezen jön össze a merevedés, és akkor is csak úgy ha van fizikai ráhatás. Sem sexfilm, sem a gyönyörű párom testének látványa nem idézi elő. Gyakori, hogy aktus közben el is múlik. Reggeli merevedés előfordul, de nem mindennapos. Mit tanácsol a 20 éve elodázott problémám kezelésére/megoldására? Segítségét előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Norbert!

   Egyéni pszichoterápia segítségével lehetne feltárni és nagy valószínűséggel kezelni az okokat. Előtte/ezzel párhuzamosan szervi kivizsgálás is javasolt!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P

  Kedves Doktornő!
  15 éve vagyunk együtt a párommal. Ami nagyon jól működött köztük az a szex volt. A páromnak azelőtt is voltak dűhrohamai, azelőtt is nagyon sértödékeny volt emiatt rossz kedvű.De néhány éve abban hagyta( eladta) a vállalkozását és azóta láthatóan mindig rossz kedvű,elégedetlen. Nem talált magának elfoglaltságot. Nem lehet vele beszélgetni. Olyan,mintha teljesen bezárkózott volna. Közömbös velem. Őszintén szólva,én nem kívánom őt így. Néhány hónapja nem szeretkeztunk. A feszültség csak nő: benne-mert hiányzik a szex, bennem-mert hiányzik a gyengédség,kedvesség tőle és a szex. Hogy lehet( ha lehet) ezen javítani ?

  • Habis Melinda

   Kedves P!

   Párterápia, vagy a párja számára egyéni terápia – amennyiben igényli – segíthet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Adel F.

  Jó napot kívánok , egyedüli álló anya vagyok , két lányom van 17 és 12 évesek . Egy éve szakítottunk az apjukkal válófélben vagyunk eléggé nehéz egyedül nevelni . A nagyobbik otthagyta az iskolát hogy majd fojtassa elment dolgozni , a 12 éves lányom azt mondta leszbikus , mi tevő legyek vajon csak képzeli vagy kezeljem komolyan ezt a dolgot ?

  • Habis Melinda

   Kedves Adel!

   Családterápia, vagy szülőkonzultáció segíthet. Ha leszbikus a gyermeke, szülői lefogadásra lesz szüksége elsősorban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Üdvözlöm! Szépségiparban dolgozom.Egy ideje,kb fél éve azt vettem észre,hogy munka közben rámjön valami nagyfokú szorongás és érzem hogy a vérnyomásom/ ami alapból alacsony!/ ilyenkor nagyon felmegy,fullasásérzésem van.Nem tudom az okát,pedig nagyon szeretem a szakmámat és a vendégeket is.Mi lehet a bajom?válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Érdemes háziorvosát felkeresnie a panaszok miatt, s pszichoterápia megkezdése is javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V Lelle

  Jó napot! Ez a levél nem rólam szól, hanem egy fiú osztálytársamról. Nagyon visszahúzódó típus, nincsenek barátai éy valamiért az osztály többsége is utálja őt. Szeretnék segíteni neki, összebarátkozni vele, de nem tudom hogy hogyan tegyem. Esetleg tudna ebben segíteni nekem? Válaszát előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Lelle!

   Levele alapján felmerül bennem a kérdés, hogy ha mindenkivel kerüli az osztálytársa a kapcsolatot, akkor valóban érdemes-e Önnek próbálkoznia a közelébe férkőzni. Amennyiben a potenciális kudarc ellenére is meg szeretné próbálni, annyit tudok javasolni, hogy figyeljen rá, s ha megfelelő a helyzet, kezdeményezzen vele beszélgetést.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S. Betina

  Jó napot, Doktornő !
  Szeretnék segítséget kérni ..kapcsolatok terén, 17leszek ahogy az én barátom is. Már lassan másfél éve vagyunk együtt.Viszont az utóbbi időben nagyon érzem, hogy nincsen rendben lelkileg… nagyon sok háttér dolog áll ez mögött de valahogy amiota össze jöttünk 4hónap után rátört egy ilyen sötét felhő.. ha lehet így fofalmazni. Sokszor bantott meg eloző évben.. es ez mind emiatt volt viszont valahogy most durvább.. mar egyszerűen annyi fajdalmat érez legbelül hogy nembírja ..Viszont én probállom támogatni azzal hogy itt vagyok es proballom adni neki az erőt és szeretetet hogy menni fog .. De valahogy ez kevés.. és nemtudom hogy tudnék segíteni.. mert psichológus szeretne lenni ,de menni mar nem igen menne psichológushoz mivel ő maga nembír rá jönni hogy, hogy tudná ezt megoldani .. És ezért gondoltam kérek segítséget valahol valakitől…

  • Habis Melinda

   Kedves Betina!

   A pszichológus is önmagával kezdi a lelki működések megértését, jó esetben, s ezt a párjának is tudnia kell. Amit a könyvekből/egyetemeken/továbbképzéseken meg lehet tanulni, csak száraz tudás, ami a segítő személyiség folyamatos önreflexiója/fejlesztése nélkül fabatkát sem ér.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • GG

  Kedves doktornő,

  A párom elvárná, hogy semmilyen szinten ne hazudjak, füllentsek vagy ferdítsek neki soha. Más jellegű szituációban (álláskeresés, sztori mesélés) a füllentés, vagy színezés belefér, de a kettőnk kapcsolatába neki egyáltalán nem. Nincs problémám ezzel, a hazugság az életünkben teljesen egészséges módon van jelen. Például nem mostam fel, bár megígértem, azt mondtam hogy nem volt rá időm (mert sokkal érdekesebb dolgokkal foglalkoztam) és ez hazugságnak számít, mert azt kellett volna mondanom, hogy nem volt kedvem, vagy mással foglalkoztam, satöbbi.

  A megadott példán keresztül érzékeltetve szeretném kérdezni, hogy a “ne hazudjunk/füllentsünk egymásnak egyáltalán” elvárás ilyen szinten lehet reális elvárás? Hogy kezeljem ezt? Köszönöm a választ!

  • Habis Melinda

   Kedves GG!

   Természetes, hogy mások az elvárásai Önnek és a párjának. A megoldás az alkalmazkodás, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljesítjük a másik kérését, hanem elsősorban azt, hogy megértjük a másik vágyát. Tehát érdemes beszélgetniük a mögöttes tényezőkről, hogy jobban megismerjék egymást. Neki miért fontos az, hogy mindig 100%-ban őszinte legyen, s miért nem tudja elviselni, ha az Ön számára nem füllentés az, ami neki már igen. Vagy hogy más a prioritás Önöknél.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kérdése vagy véleménye van? Ossza meg velünk!

  Az email címet nem tesszük közzé.