Az online tanácsadásról

Az online tanácsadásról

Az online tanácsadás egy olyan interneten keresztüli szolgáltatás, amely egy megfelelően képzett szakember és egy magánszemély video-beszélgetésen alapuló rendszeres kapcsolata. Ez nem tanácsadás a szó hagyományos értelmében, sokkal inkább a kliens személyes erőforrásainak és képességeinek fejlesztése a probléma megoldásának érdekében. Én abban hiszek, hogy minden nehézségekkel küzdő személyben benne van a megoldás magja, nekem csak a megfelelő körülményeket kell biztosítanom ahhoz, hogy kicsírázhasson.

Hogyan működik az online konzultáció?

Mindez a Skype nevű ingyenesen letölthető és használható program segítségével (Önnek csak a pszichológiai szolgáltatás díját kell megfizetnie), igény szerint megbeszélt gyakoriságban és időpontban történhet. Ehhez szüksége lesz mikrofonra, fülhallgatóra és webkamerára. A programot pedig letöltheti innen.

Amennyiben szeretne online konzulcációt igénybe vennni, kérem írjon a habismelinda@gmail.com címre, vagy hívhat a 0620/430-7186-os telefonszámon, ahol szívesen válaszolok az anyagi, idői és egyéb feltételekkel kapcsolatban felmerülő minden kérdésére.

Szemléletem holisztikus, azaz az alkalmazott módszert mindig a hozott problémához és az adott klienshez illesztem, a számára legmegfelelőbb támogatási formát próbálom nyújtani.

Pro és kontra

Az online pszichológiai tanácsadás előnyei

  • Önnek nem kell utaznia, kényelmesen, biztonságot nyújtó otthonában tudja elmondani legféltettebb titkait, végiggondolni problémáit. Így időt és energiát spórolhat.
  • A szolgáltatás teljesen anonim. Mivel Ön otthonából veszi igénybe, akár legszűkebb környezetének sem kell tudnia, hogy segítségre van szüksége. A beszélgetésünket csak Ön és én látjuk és halljuk, számíthat teljes diszkréciómra.
  • Ön saját igényei (problémája természete és személyes szimpátiája) alapján tud szakembert választani.
  • A beszélgetések légköre kellemes, nincsenek zavaró, új körülmények.

Az online tanácsadás hátrányai

  • Mivel a szakember és a kliens fizikailag távol eshetnek egymástól (így nem adott a közvetlen közbe avatkozás lehetősége), ez a segítési forma nem alkalmas súlyos pszichés betegségek kezelésére. Pl. öngyilkossági szándék, sok éve fennálló, diagnosztizált alkalmazkodási- és/vagy személyiségzavarok esetén. Ilyen esetben szeretettel várom személyes rendelésemen, Székesfehérváron, ahol egy diagnosztikus interjú után átgondoljuk a szükséges leghatékonyabb kezelési módokat.
  • További nehézséget okozhat, hogy a kamera és a monitoron megjelenő kép nem esik egybe, így nehéz a szemkontaktust fenntartani. Az kamera és a monitor távolsága azt a hatást keltheti, mintha a terapeuta valami mást nézne. Ez kezdetben zavaró lehet.
  • Az internetkapcsolat szakadozhat, ami kellemetlenségeket okozhat. Érdemes erre előre gondolni, magam mobilinternettel és a számítógép mellett egyéb mobileszköz segítségével gyekszem a beszélgetések zavartalanságát biztosítani.