Szexuális kapcsolataink

Szexuális kapcsolataink

Legutóbb arról tettem közzé a véleményemet, én hogyan látom a kapcsolatteremtés nehézségeit modern világunkban. Ez természetesen nem csak a baráti kapcsolatok (ahogy arról ‘A barátok egészségvédő szerepéről…‘ című írásomban is szóltam), hanem a párkapcsolatok megváltozását is magával hozta, megnehezítve a pártalálást, ismerkedést, majd a kezdeti lépések után a másikhoz való fokozatos közeledést. Azt is említettem már, hogy sokak számára az udvarlás és a kapcsolatteremtés egyéb lépései egyszerűen kihagyandónak tekinthetőek. Nézzük most azt, ennek milyen hátulütői lehetnek.

A szexuális kapcsolat és különösképpen az ennek során átélt orgazmus túlhangsúlyozása sokakban teljesítmény kényszert kelthet, mindegy, hogy férfiről vagy nőről van szó. Ez megnehezítheti hogy önfeledten évezzük társunk közeledését, kommunikálhassuk felé vágyainkat, közösen fedezzük fel a egymás testi örömforrásait. (Ellenkező esetben előfordulhat státuszt fitogtató trófeagyűjtés is, amely a szexuális aktust teljesen elszigeteli annak társas/összekötő funkciójától.)

Sajnos a téma kellemetlen volta, vagy elégtelen szülői kapcsolatok miatt számtalan fiatal szerzi  szexualitásról szóló ismereteit kortársaitól, az internetről vagy különféle filmekből, melyeknek nem sok közük van egy valódi párkapcsolathoz: korántsem a kölcsönös örömszerzés a cél, tapasztalat híján, ezekre tudnak támaszkodni egy új fajta viselkedés (a szexuális közeledés) kialakításánál.

Ideális esetben egy szerelmi viszonyban a felek egymásra hangolódása hangsúlyosabb kellene, hogy legyen, mint az aktus mennyiségi, tartóssági kérdései vagy a szexuális együttléthez kipróbált pózok változatossága és bonyolultsága. A mennyiség helyett az együttlétek minősége kell(ene), hogy számítson: hogy az együttlét mindkét fél számára egyformán pozitív élményt nyújtson, egyfajta párkapcsolati üzemanyagként szolgáljon. Természetesen vannak párok, akik ráéreznek erre, de sokakra hat a különféle médiumokból érkező nyomás, mely az szexuális örömöt (és annak leegyszerűsített, ösztönös aspektusait) hangsúlyozza a kapcsolat bensőségességével, intimitásával szemben, az aktust állati szintre alacsonyítva le.  Különféle irodalmak (legfőképpen videók) taglalják, hogyan „helyettesíthető” az intimitás az aktusok intenzitásának növelésével, különféle akrobatamutatványokkal. Ezekkel nincs is gond, egészen addig, amíg csak arra szolgálnak, hogy egy jól működő kapcsolatban változatosabbá tegyék az együttléteket, nem pedig átveszik az egymásra hangolódás és a bensőségesség helyét.
A helyzet különlegessége, hogy a nőknek a szexuális izgalom eléréséhez jóval több időre és ingerlésre van szükségük, mint a férfiaknak, melyről az elégtelen információforrás miatt a fiatal férfiak nagy többsége nem tud, vagy nem képes azt figyelembe venni. Nagy hangsúlyt kap tehát a szexuális életben a partnerek közti kommunikáció és az egymásra való odafigyelés, ami áthidalhatja ezt a hiányosságot. (Tehát hölgytársaim számára hangsúlyoznám, hogy merjék felvállalni, hogyha másra vágynak egy-egy szexuális aktus során, mint amit partnerük feltételezett. Az egymásra hangolódás időt és sok erőfeszítést igényel, igen ritkán fordul elő, hogy rögtön (és tartósan) úgy alakulnak az együttlétek, hogy az mindkét félnek egyformán örömet okozzon.)

Összefoglalásként elmondható, hogy az ember szexuális viselkedése igen összetett, sokféle út vezet a potenciális partner megpillantásától a szexuális együttlétig, a bensőséges párkapcsolatig vagy a közös élet tervezéséig, a leglényegesebb, azonban hogy figyeljünk egymásra és ha valami zavar minket, ne féljük azt megfogalmazni társunk felé.

Share Button

7 Hozzászólás

 • Bence

  Kedves doktornő!
  (19 éves fiu vagyok )
  Nem igazán tudom hogyan álljak neki a kérdésnek de meg próbálom érthetően összeszedni , a dolog ott kezdődik hogy lassan 2 éve nem volt senkim , ezért csak én maradtam meg a jobb kezem , egy het 3-4 alkalomra gondolok. A két év alatt az történt hogy nálam most egy nap kb 10 szer gondolok a szexre amikor magam vagyok a gondolataimmal ( buszon , vagy elalvás elött ) és annyira fel tudom izgatni magad hogy 1-2 perces maszturbációval ki is tudom magamat elégíteni , na most kezdett el probléma lenni hogy már mindig a szexre gondolok, és a mostani alkalommal is amikor szexre került a sor nálam és a mostani egy éjszakás partnerem között, az is csak 5 percig tartott mert nem bírtam tovább. Mit tehetnék az ellen hogy ez elmúljon illetve tovább bírjam ?
  Válaszát előre köszönöm , remélem érthetően írtam .
  Üdv.: Bence

  • Habis Melinda

   Kedves Bence!

   Teljesen érthetőnek találtam a levelét!
   Szerintem érdemes volna elgondolkodi azon, hogy mi van amögött, hogy ennyire vágyik a szexuális örömökre, van-e más örömforrás jelenleg az életében? Az emberi kapcsolatai milyenek? Az önkielégítés teljesen más, mint maga a szexuális együttlét, ezért ha hozzászokik az effajta ingerléshez, az okozhat szexuális zavarokat sajnos.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

   • Bence

    Köszönöm a válaszát, elgondolkodtatott .
    Üdv.: Bence

    • Habis Melinda

     Kedves Bence!

     Örülök neki!

     Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Annabel

  Jóestét kivánok. Már 5 éve hogy együtt vagyok a férjemmel. szeretjük egymást jól meg vagyunk. valami nem hagy nyugodni. normális hogy a férjem arra indulbe hogy mással látt szex közben? nem azt mondom hogy nem szeretkezünk annélkül hogy látna mással csak akkor nincs olyan gyakran. bezzeg ha elmegyek mással lesem lehet állitani egész, éjjel kibirná szünetnélkül. Szóval hogy normális ahogy reagál vagy nem vagyok elég jó neki az ágyban, vagy vele van probléma?

  • admin

   Kedves Annabel!

   Ebben a kérdésben annak kell mérvadónak lennie, hogy Önöknek mi a jó, mert szerintem irreleváns kérdés az, hogy mi a normális a szexben. Ön hogyan éli meg azt, hogy a párja ettől a nem hagyományos szexuális helyzettől indul be igazán? Tart attól, hogy nem elég jó neki az ágyban? Szoktak beszélgetni egymással az érzéseikről?

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • RÉKA

  Szuper!Üdv:RÉKA

 • Kérdése vagy véleménye van? Ossza meg velünk!

  Az email címet nem tesszük közzé.