Pszichológus válaszol

A szolgáltatás a korábbi, 48 órás határidővel ide kattintva érhető el, ahol felkészült kolléganőimmel együtt várjuk kérdését!

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban meg tud fogalmazni és úgy gondolja hogy egy e-mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, írja meg kérdését a lenti ablakba és a válasszal együtt (moderálás után, név nélkül) megjelenítem. A hozzászólás elküldéséhez az email cím és más adatok megadása nem szükséges.

Tisztelettel kérem a kedves Látogatót, hogy e-mailt csak pszichoterápiás felkérés esetén írjon. Kérdését az oldal alján (legörgetés után) megjelenő ablakba írja meg, mert csak így áll módomban megválaszolni azt.

Felhívom szíves figyelmét, hogy az írásos tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján bennem keletkező benyomásokat és a személyes véleményemet tükrözi. Sürgős esetben az alábbi linken található telefonos lelki-segély vonalak valamelyikének felhívása javasolt.

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és a folyamatosan érkező rengeteg kérdésre való tekintettel 10 munkanapon belül, random sorrendben történik. Amennyiben ennél gyorsabban szeretne választ kapni, javaslom, hogy kérdését a fenti linken tegye fel.

A hozzászólás elküldésével Ön kijelenti, hogy elmúlt 18 éves. Amennyiben Ön 14 és 18 év közötti kijelenti, hogy a törvényes képviselője hozzájárulásával használja ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelenti, hogy a törvényes képviselője jár el Ön helyett.

Ha új kérdést szeretne feltenni, kattintson ide!

13 431 Hozzászólás

 • tudor 01

  Tisztelt doktornö/ur olyan problèmàm van hogy eddig csak lànyokal voltam csalodtam amit csinàlt velem akiket szeretem nem kicsit es amikor egyutt voltam veluk nem jott ossze a dolog ès nem tudom miert amikor 19 èves vagyok ès szàmomra elèg rossz volt ès peddig szeretnèk lànyokal egyutt lenni de nem jönn ôssze nem tudom az okàt!

  • Habis Melinda

   Kedves Tudor01!

   Szerintem érdemes volna tisztázni, mira vágyik pontosan, mi nem jön őssze. A szexre céloz a levelében? Ha igen, hogyan alakulnak az együttlétek?

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szilvia

  Tisztelt Doktornő!
  Párommal fél éve vagyunk együtt, 2 hónapja összeköltöztünk. 45 évesek vagyunk. Azért is döntöttünk a költözés mellett mert messze laktunk egymástól , szeretjük egymást , vágytunk mindketten a közös életre. Amig csak találkozgattunk, úgymond csak jártunk ,meg főleg irogattunk egymással a párom említette nekem mert szóba jött valamiért, ő nem az a összebújós , romantikus tipus , csókolózni sem igen szeret. (Én pont az ellentétte vagyok ebben.) Ennek ellenére a randiaink alkalmával én mást tapasztaltam mivel, hogy egy pár alkalommal vörös rózsát hozott nekem, verseket írt és gyengédséget is kaptam tőle. A tényleges összeköltözés előtt volt olyan , hogy 3- 4 napra elutaztam hozzá. Ekkor észrevettem , tapasztaltam , hogy szégyenlős , visszahúzódó tipus aki nem tudja kimutatni a szeretetét. Csak mikor irogatunk (főleg mikor elmegy dolgozni és a munkahelyén van ideje ), sms- ben írja hogy szeret , de élőszóban soha nem mondja . A problémáink akkor kezdődtek mikor már együtt éltünk ,elkezdtem nagyon féltékenykedni ( bár nem egy nőcsábász tipus. )Én magamnak ezt azzal magyarázom, hogy nagyon rosszul esett , hogy kevés gyengédséget kaptam tőle és tudtam van valaki a munkahelyén akivel baráti a viszonya de ő régen szerelmes volt belé. A végén igazából már minden nőre féltékeny lettem “akire csak ránézett”. Nagyon sok féltékenységi jelenetet rendeztem és egy alkalommal lögdösődtem is. Nagyon megbántam a viselkedésemet és ma már máskép gondolom és nagyon bánt, hogy igy viselkedtem. Nem szakítottunk , azt mondja nem haragszik de még mindig bosszantja, hogy igy viselkedtem vele. És ezt ki is mutatja mikor a munkahelyén van és akkor beszélgetünk sms- ben. Érdekes mód ezek ellenére ő jónak ítéli meg a kapcsolatunkat. Az lenne a kérésem , hogy mit tegyek , hogyan viselkedjek , hogy valóban ne haragudjon rám és a jövőben jó legyen a párkapcsolatunk? Válaszát előre is köszönöm:
  Szilvia

  • Habis Melinda

   Kedves Szilvia!

   Levele alapján azt fondolom, hogy fontos volna beszélniük egymással a nyomasztó dolgokról. Elképzelhető, hogy a párjának jó a kapcsolat úgy, ahogy van, de az Ön igényei, vágyai is ugyan olyan lényegesek, mint az Övéi. A harag időről időre minden emberi kapcsolatunknak része, a kérdés csak az, hogyan tudjuk ezt kezelni, megszelidítjük-e annyira hogy elviselhető legyen.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Cs. Zsuzsa

  Kedves Melinda!

  Nagyon örülök,hogy rátaláltam az ön oldalára és remélem segítségemre tud lenni.
  A barátom elég zárkózott ember aki kifele”minden rendbe vanarcát mutatja.
  Januárban elveszítette anyukáját aki az egyetlen rokona volt.Depresszíó,lelkiismeretfurdalása van.
  Sajnos azóta előfordul,hogy napokig jelet sem ad magáról,alig kommunikál.
  Nehéz helyzet mivel nem tudom mit tehetek mert 50 km. távolságra lakunk,nem találkozzunk mindennap.
  Amikor eljön próbálom meghallgatni,támogatom,kedveskedem.
  De lassan kifogyok az ötletekből.

  Mit tehetek?
  Köszönöm válaszát!

  Tisztelettel Zsuzsa

 • K. Annabella

  Tisztelt Doktornő!
  Van egy barátom akit szeretek,viszont zűrös a kapcsolat már nagyon. Megismertem egy masik férfit,aki olyan ember,mint akit elképzeltem magam mellé mindig is. Eszméletlenül oda vagyok érte és az elején éreztette ő is velem szintén ugyanezt. Azonban ahogy teltek a napok,hetek egyre távolságtartóbb lett. Gondolom,hogy zavarja ha találkozom a baratommal de nekem ő azt mondta,hogy így ahogy eddig,titokban találkozhathatunk (azt szavakba sem tudom önteni mennyire jól érzem magam vele,mikor megölel vagy puszit ad).
  Ahogy teltek a napok,írtam neki,hogy most találkozom a párommal mindig furi volt. És odáig jutottunk,hogy ha találkozhatnánk akkor sem találkozunk mert “pihen” vagy éppen valami dolga van. A becézgetések,cuki romantikus szövegei is eltűntek,néha flegma,lekezelő vagy bunkó. Nekem pedig rossz. Lehet a párom is ott hagynám érte de nem értem ezt a fiút. Sokszor írja hogy hány lány oda van érte,hányan sírtak miatta és hány vetélytársam akad. Nem tudom mit tegyek. Várom válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Annabella!

   Szerintem a párja megunta, hogy másik férfi is van az életében. Kérdés, hogyan alakulna a kapcsolatuk, ha Ön szakítana a barátjával. Az is lehet, hogy nem azt a reakciót kapná, amit elvár, ezért önismereti munka megkezdését javaslom. Ha Ön érti, mit miért érez vagy gondol, nagyobb esélylel hoz olyan döntést, amivel hosszú távon is elégedett lehet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K.Kitty

  Kedves Melinda!

  A férjemmel egy éve élünk házasságban. Nemrégiben nekiálltunk a közös otthonunk építésének, amelynek ügyintézése során többször az volt az érzésem , hogy a férjem alsóbbrendűnek tekint. Nem ad a véleményemre, az igazamat csak utólag vagy akkor ismeri el, ha mások is mellém állnak. Más területeken is észrevettem ezt a viselkedésmódot pl. szeretné megmondani hogy egyes eseményekre amikre közösen megyünk hogyan öltözzem fel, az esetleges egyéni programom miatt ideges lesz…stb. Ha szóvá teszem ezeket, vagy bármely sérelmem csak a saját igazát bizonygatja, olykor elég hangosan. Nem tudok ezzel mit kezdeni.
  A férjem egyedüli gyermekként nőtt fel. Nemrégiben az anyukájával is sajnos hangos szóváltásba keveredtünk, amióta nemis beszéltünk egymással. Tudom, hogy fiatalabb lévén tisztelettel kell lennem, de ha úgy érzem többszörösen bántottak azt nem tudom tolerálni. Ez a helyzet nem jó senkinek, de azt hogy kiadtam magamból a sérelmeimet nem tudom bánni.
  Bár a férjem sem áll A vagy B oldalra (amit meg is tudok érteni az ő szemszögéből) sajnos érezhetően rátette a mindennapjainkra a hangulatot ez a helyzet, és esetleges konfliktusokban előjön, hogy ki mit mikor és hogyan hibázott el. Kezdek betelni vele, és nem tudom hogyan lehetne ezt megoldani. Feszültek vagyunk mindannyian.
  A segítségét előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Kitty!

   Levele alapján azt gondolom, hogy a párkapcsolati konfliktusok jobb kezeléséhez párterápiás segítségre volna szükségük. Meg kell ugyanis érteni a férfi viselkedésének, motivációinak gyökerét ahhoz, hogy ez változzon, egyenlő félnek érezhesse magát ebben a kapcsolatban. És persze az Ön megtámogatása is hasznos volna a feszültség jobb levezetéséhez.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • János

  Tisztelt Doktornő!
  Igazából nem vagyok egy ilyen segítséget kérő típus ,de úgy érzem le kell írnom.
  A helyzetem barátnőm akivel 5 éve vagyok együtt most elhagy azzal az okkal ,hogy szertné magát kiprobálni az életben és élni. Tényleg butaság mert csak 23 vagyok ezen kivül azt is mondta ,hogy már nem érzi azt a nagy szerelmet irántam. De annyira szeretem őt ,hogy képes vagyok elengedni csak ő legyen boldog. Nagyon sok mindent át éltünk együtt körülbelül másfél éve mikor együtt voltunk egyre többször voltam az édesapjánál akinél lakott ,végül ott éltem ezután egy évre elkezdtünk egyetemre járni pestre albérletbe költöztünk. Ahogy a második félév kezdődött az iskolába ,jött egy szörnyű hír az apukája öngyilkos lett. Tudni kell ,hogy ekkor már apámként szerettem ,mert megadta azt az elmiserést amit az én apám nem szóval ez is iszonyú nehéz volt de együtt túléltük. És a legrosszabb ,hogy semmi jele nem volt életenergikus ember volt rengetegen szerették de a cége tönkre ment és felszámolás alá kerult amiről szintén nem tudtunk és előtte este még kártyáztunk egy nagyott mert két tesója is van most az egyik 10 éves a másik 20. És ezután a felszámolás ránk maradt egy félévet halasztottunk is. Sőt nég mai napig nincs vége ami nyomja barátnőm vállát.
  Igazából ő is össze van törve mert tudja ,hogy ebbe belepusztulok majd. Persze tudom az idő mindent megold de most félek iszonyatosan mindentől habár ez sokszor nem látzsik rajtam meg én magam se érzem. Ez most történik 3 napja tudom és most a héten segítek neki költözni. Tényleg mindent megcsináltam figyeltem rá utazgattunk beszélgettünk nem csaltam meg még csak nem is beszélgettem más lánnyal. És a legnagyobb baj magamba keresem a hibát azon gondolkodom lehet túl elpuhultam túl aranyoskodtam már nem látta bennem a férfit vagy nem tudom. Igazából attól félek belebolondulok de próbálok erős lenni félek hogy a sulit nem bírom befejezni ,hogy mi lesz velem. Ő is sír mert rossz embernek érzi magát de azt mondja ,hogy összevannak kavarodva az érzései de mondtam neki nem az ha ezt érzi inkább menjen nem tartom vissza.
  Elnézést kérek ,hogy ilyen hosszan írtam ,de talán már ez segít egy kicsit.

  • Habis Melinda

   Kedves János!

   Sajnos egy párkapcsolatra óriási nyomást tesz az, ha az egyik félnek meg kell küzdenie a gyásszal, ha nem működik kellőképpen hatékonyan a viszony, ez akár végzetes csapást is mérhet erre. A barátnője ha nem tudja feldolgozni az apja öngyilkosságát, az önmagában is igen káros a kapcsolatukra nézve. Ezért javaslom, hogy a hölgy forduljon pszichológushoz. Ön pedig ha végiggondolja a párkapcsolatuk dinamikáját, talán könnyebben elfogadja, hogy ha az egyik fél nem tud vagy nem akar harcolni ezért, akkor a másiknak bármilyen fájó, csak a beletörődés marad.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • A. Kinga

  Jo napot kivanok!!!
  Nem tudom mitevo legyek! Van egy 3eves kapcsolatom de mar eleg monoton. Van egy fiu akivel ket eve beszelgetunk es nagyon jo baratok vagyunk. Azt vettem eszre hogy tetszek neki de nem vagyok biztos benne. Egy par napja megcsokolt es azota nagyon eltaszito velem es hideg. En nem tudom hogy a jelenlegi baratom meg szeretem vagy nem hogyan jojek rea? Hogyan tudjam meg hogy a masik fiu mit erez me nem beszel erol a naprol s keruli a temat? Hogyan csinaljam hogy valahogy rea vegyem hogy mondjam el mit erez me ramenos senem szeretnek lenni?

  • Habis Melinda

   Kedves Kinga!

   Ha jól értelmezem a levelét, akkor azért várja, hogy színt valljon a fiú, hogy megkönnyítse a döntést az Ön számára, hogy elhaghja-e a párját vagy sem. Szerintem érdemes végiggondolnia, mi az amire vágyna, de nem kapja meg, mi az Ön része abban, hogy monotonná vált ez a kapcsolat. Utána hosszú távon is jobb döntést tud majd hozni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • L.Cintia

  Kedves Melinda!
  Sajnos nagyon befolyásolható személy vagyok. Hajlamos vagyok arra hogy amire a többség azt mondja hogy jó akkor én is jónak tartom amire azt mondják hogy rossz én is annak tartom. Bármit csinálok folyton azt nézem hogy mások hogyan csinálják és megpróbálom én is úgy csinálni. Folyton másokhoz hasonlítom magam sok mindenről lemondtam azért mert azt gondoltam hogy nem vagyok olyan jó mint mások . Egyszerűen semmit sem tudok anélkül tenni hogy ne azt nézném hogy ” mások “. Kérem segítsen miért van ez? Mit tehetnék hogy megszűnjön? Köszönettel : Cintia.

  • Habis Melinda

   Kedves Cintia!

   Levele alapján azt gondolom, hogy érdemes volna önismereti munkába kezdenie. Ha megismeri önmagát akkor nem lesz ugyanis túlzottan befolyásolható senki által.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Hajnalka

  Kedves Doktornő
  34 eves vagyok parom 50 eves
  Lassan 3 èvet egyutt vagyunk jol vagyunk . Mèg nem költöztünk össze . Még kérdeztem páromtól mi kor fogunk össze költözni . Ő azt mondta egyszer össze költözunk .
  Parom mondta nem akkar gyerek mert idos hozza . Multkor ő mondta nekem nézt mi van a TV-ben kis baby volt , azt mondtam nagyon aranyos gyerek.
  Nem tudtom mire gondolok most Ő akar baby vagy jatszik velem erzesimet.
  Köszönöm szèpen valaszolsz .

  • Habis Melinda

   Kedves Hajnalka!

   Levele alapján azt meróülét fel bennem, hogy nem teljesen egyértelmű a kommunikációjuk. Az hogy valakinek tetszenek a kisbabák nem jelenti azt, hogy valóban akar is egyet. A jövőbeli terveiket is érdemes volna szerintem egyeztetniük. Ön mire vágyna, Ő mire, lehet-e közös nevezőt találni ebben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • F. Laura

  Jó napot !Az lenne a kérdésem ,hogy van egy fiú akibe igazán szerelmes vagyok de nem bízom benne mert már többször is átvert most újra udvarol nekem és többször is bizonygatta hogy szeret de én nem tudok benne bízni .A problémám az ,hogy szorongok azért mert kényszer helyzetben érzem magam .Egyszerűen nem tudom kimondani a szeretlek szót a bizalom hiánya miatt.Ebben kérném a tanácsát. Válaszát köszönöm !

  • Habis Melinda

   Kedves Laura!

   Szerintem nem véletlen az, hogy nem tudja kimondani ezt a szót, hiszen ha fátylat borítana a múltra, azzal csak borítékolá, hogy minden ugyan így zajlódjon tovább, ismét átverje a fiú. Javaslom, hogy beszéljenek a korábbi konfliktusokról, hogy valóban ne ismétlődhessenek meg.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Dorisz

  Tisztelt Doktornő! 5 éve vagyun együtt a párommal. Neki ez a 3. házassága nekem a 2. Gyerek mindkét részről. De nem ez az igazi probléma. Kommunkációs problémák vanna köztünk. Azt mondja szeret, de semmit nem mutat ebből. Nincs gyengédség sem megértés. Pl. Szülinapomkor felhívott hogy vegyel magamnak tortát.Én úgy tanultam, hogy egy kapcsolatban mindent megbeszélünk, közösen hozunk döntéseket. Ő nem. Ha szóvá teszem hogy egyedül dönt, hisztisnek titulál. Ha valamit másként gondolok vagy szeretnék mint ő akkor én elmebeteg vagyok meg sárkány, ő jobban tudja,én csak okoskodok, és neki aztán senki nem mondja meg mit hogyan kell. Már ott tartunk hogy neki az vicces, hogy én bolond vagyok, mert ő csak viccből mondja állítólag. Bocsánatot sosem kér,mert ő “férfi és egy férfi sosem kér bocsánatot”.Kikészültem, az önértékelésemet teljesen szétzúzta. És a legszebb,hogy érzelmileg zsarol. Legütősebb kártyája, amit minden ilyen esetben kijátszik hogy elköltözik mert velem nem lehet együtt élni csak azért mert szeretnék közös döntéseket, szeretnék gyengédséget, szeretnék néha olyan programot amit én szeretek. Mert hogy mindig csak az van amit ő akar. Amit én szeretnék azt csináljam egyedül, mert ő biztosan nem fog még az én kedvemért sem. Vagy szeretném ha megkérem valamire azt meg is tenné(pl. Egy fiók megjavítása).
  Tényleg sokat kérek? Én lennék a hisztis elmebeteg sárkány?

  • Habis Melinda

   Kedves Dorisz!

   Levele alapján azt gondolom, hogy amiben él, az egy bántalmazó kapcsolat. Javaslom, hogy mielőbb keressen lelki támogatást.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Oliver sz

  Udvozlom! Azt szeretnem kerdezni, hogyan kezeljem a konfliktust, ha valaki megbant egy adott dologban? Ha fakepnel hagyom, mennyire hat ki a kettonk kapcsolatara? Egy ido utan nem tesz hasonlo banto dolgokat? Elore is koszonom a valaszt!

  • Habis Melinda

   Kedves Oliver!

   Az, ha faképnél hagyunk valakit, általában rosszul esik a másik félnek, de elképzelhető olyan helyzet is, amiben ez a legszelídebb megoldás. Érdemes volna dolgoznia az önismeretén, újabb konfliktuskezelési startégiákat kidolgozni, amiben négyszemközti keretek közt szívesen segítek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anonim 21

  Kedves Melinda!
  Kérem segítsen nekem,mert nem tudok túllépni valakin,pedig tovább kéne lépnem.
  Van a munkahelyemen egy férfi,akivel már több mint két éve csak kerülgetjük egymást,flörtölünk,mosolygunk,szemezünk,köszöngetünk de igazából semmi komoly.Több akadályozó tényező is van ami miatt nem igazán közeledek felé.Első,hogy van párom,de ezt ő is tudja már rég óta.(párommal nem élünk jól)hozzáteszem.A másik,hogy a férfi 42 éves,én 31,bár szerintem ez nem gond úgy látom neki sem.Mindig keres figyel,néz,látszik,hogy epekedik utánam de lpni nem mer felém,pedig jó lenne beszélgetni.Tavaly nyáron elég közel engedtem magamhoz,azt hittem végre megtörik a csend és történik valami,de erre inkább elkezdett kerülni,később kiderült összejött egy nővel a munkahelyen,de mindig engem nézett figyelt még így is,hogy ott volt vele a nő.Látszott,hogy inkább velem lenne,őrlődi,mégis máshoz ment.Le is mondtam róla,majd a nővel külön mentek rá két hónapra és pár hónap múlva megint közeledett felém,végül bejelölt facebookon is,egyszer irt nekem,de nem sok mindent beszéltünk egyszer pedig személyesen is beszéltünk,de ez után megint került,alig köszönt,csak nézett.Így úgy döntöttem párommal helyrehozom a dolgokat hátha javítható.A párommal továbbra is sok a vita, a férfi pedig úgy tsz mintha nem érdekelném,de mikor azt hiszi nem látom,akkor néz,és figyel,néha összenézünk,látszik hogy örlődünk.Nem tudom ,hogy mi legyen.Igazából az érdekelne ,hogy az ön szemszögéből mi a véleménye a leírtak alapján erről a férfiról?Végig játszott velem,vagy tényleg érzett irántam valamit?Sajnos én nem tudok kiigazodni rajta eddig sem tudtam.Hol közeledett,hol menekült,hol léteztem neki,hol nem.ha sokan voltak akkor rám se hedeített,ha egyedül,akkor meg mélyen nézett a szemembe.Nem tudom hova tenni,de túllépni se sikerül rajta sajnos.Várom válaszát és köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A levele alapján nem mernék állást foglalni a férfi érzéseivel, motivációival kapcsolatban. Ha a tényeket nézzük, a férfi egyelőre nem kezdeményez egyértelműen Önnél, melynek okát szépen lassan lehetne kideríteni, kipuhatolni. Amennyiben igényli, hogy erről közösen gondolkodjuk el, kérem vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mk

  Tisztelt Doktornő! Elváltam három éve. Tiz évig laktam exemmel. Ebből a kapcsolatból lett három gyermekem. Egy fiu és két lány. Folyamatosan szenvedtem ebbe a kapcsolatban. Fiam születése után lett is értelme a szenvedésemnek. Probáltam el vállni többször de mivel fiamat sose engedte hogy magammal vigyem és nem is állt ki mellettem senki igy az anyai ösztönöm a fiamért maradásra birt. Exem folyamatosan vert vagy arogánsan viselkedet. Nagyobb lányommal sose foglalkozott. Tiz év után szerencsére ugy hozzta az élet hogy ő lemondot a gyerekekről. Gyors kértem is a biroságon a gyerekek felügyeletét amit meg is kaptam. Hozzá teszem apuka rendszeresen discozot drogozott vagy ivott. Folyamatosan csak a saját maga jó módját nézte. Fiam 12 éves. Dolgozok mindent probálok megadni nekik. Egy éve voltak utoljára láthatáson mivel apuka előzetes letartoztatásba került. Onnan kiszabadulva pedig nem érdekelték a gyerekek. Hisz jött újra a drogozás. Még most februárba korházba nem került vele. Most márciusba ujra jött a gyerekekért. Fiam az folyamatosan az apjával akkar élni. Hisz az apját nem érdekli hogy tanul e vagy hogy mit eszik mit csinál. Az se érdekli ha kenyér nincs otthon. Nálam ilyen nincs. Hisz dolgozok és még ha nehezen is de ugy csinálom hogy a gyerekeknek jó legyen. Fiamat látom hogy lelkileg bele betegszik hogy nem élhet az apjával. De viszont én tudom hogy ott élete nem volna és senki se tanitaná a jóra. Nagylányom folyamatosan csak azért megy láthatásra hogy nekem ne csinálja a veszekedést. Hiszen az apja bármikor cirkoszul elóttük. Nincs rá tekintettel. Kérdésem volna. Mint anya. Nézzem a fiam lelki világát és mondjak le róla. Igy a két lányomat megvédve a szenvedéstől. Vagy igen is harcoljak a fiammal szembe hisz én vagyok a felnőtt és ő nem tudja milyen világba akar bele kerülni? Én a gyerekeimért élek és azt nézem mi jó nekik.

  • Habis Melinda

   Kedves MK!

   Szerintem nem érdemes végletekben gondolkodni, de a fia érzéseit is figyelmbe kell vennie. Ha Ő minél többet szeretne az apjával lenni, akkor megpróbálni ezt valahogy megoldnai mindamellett, hogy továbbra is Ön gondoskodik róla. Megteremtse az egsészgérs testi-lelki fejlődéséhez szükséges feltételeket, amire az apuka jelenleg nem képes. Ha a volt férje cirkuszol is, de Önnek jó a gyerekekkkel való kapcsolata akkor tudja enyhíteni az édesapa által okozott lelki károkat. A lányoknak is elmagyarázhatja, mi zajlik pontosan az apjuk jelenlétében. Támogatni őket abban, hogy minél jobban kimaradhassanak a felnőttek konfliktusából. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy Ön jól érezze magát a bőrében, ne csak a gyermekeinek éljen.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Nóra

  Érthetetlen vozalmat érzek egy ujjonan megismert ember iránt. Nem kifejezetten szexuális vonzalom, inkább úgy tudnám megfogalmazni,hogy valamiert különlegesnek találom őt és sokat gondolok rá. Egyébként boldog párkapcsolatban élek szeretem a párom és viszont. Nem tudom mi lehet ez az érzelem. Erre szeretnék választ kapni.

  • Habis Melinda

   Kedves Nóra!

   Levele alapján felmerül hogy talán olyan tulajdonsággal rendezkezik ez az ujjonnan megismert ember, amivel a párja nem, vagy általa olyan érzéseket, élményeket élhet át, melyekre vágyik. Ha megérti miről szól ez, a párkapcsolatában is könnyebben elérheti azt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N.I.

  Kedves Melinda!
  Érdeklődni szeretnek, hogy férfiként a harisnya iránti vágy betegsegnek/függőségnek számít? Ha ezek közül esetleg valamelyik, lát a “meggyógyulására” esélyt?
  Válaszat előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves N.I.!

   Nem igazán tudom értelmezni, mit takar pontosan a harisnya iránti vágy. Pusztán viselni szeretné vagy a szexuális izgalom eléréséhez van rá szüksége? Bármely lelki jelenség megérthető kellő lelki munkával és megfelelő (szakszerű) eszközökkel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S. Mónika

  Üdvözlöm!
  Van egy problémàm amivel nem tudok mit kezdeni.
  A családom olyan szinten szokott megsérteni,hogy az emberi èsszel felfoghatatlan de mègis mindig azt mondjàk èn vagyok a hibás.
  Pl:
  A sajàt!!!szüleim feljelentettek a gyàmhivatalnàl mert azt gondoltàk ezzel megleckèztetnek.
  De ezt senki nem rója fel nekik,sőt a testvéreim nem szólnak hozzàm mert èn!!!úgy viselkedem!
  A viselkedèsem annyi volt,hogy megkérdeztem miért tettèk ki a gyermekemet is és engem is ennek.
  Ma a bàtyám ezért (37 èves és én 34) nekem jött a nyilt utcàn.
  Miutàn ezt a férjem vègig nèzte azt mondta èn mentem neki.
  A kérdèsem;
  Hülye vagyok?
  Mindent másképp làtok mint mások ?
  Nem értem
  Köszönöm vàlaszàt

  • Habis Melinda

   Kedves Mónika!

   A legtöbb családban működnek diszfunkcionűális minták, de vannak olyanok, amik lehetetlenné teszik a normális egymás mellett élést. Talán ez lehet a helyzet Önöknél is. Ilyen esetben mindenképpen külső segítség (pszichiáter, pszichológus) felkeresése javasolt. Hibást keresni egyébként sosem előrevezető, hiszen az emberek valahogyan hatnak egymásra. Tehát egy passzív, szemlélődő szerep megváltoztatása is elég lehet a változtatáshoz. Máskor drasztikus lépésekre van szükség az agresszió megszüntetéséhez.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Melinda!
  Szandra vagyok 30 èves,kèt kislány èdesanyja,lassan 2ève fordultam pszihologushoz pánikbetegsèg gyanuja miadt ami teljesen be is igazolodott ami miadt 2szer fèl medozepám tevát kell szednem meg este egy fèl szertralin szandozt is amitől nagyon jol vagyok de amikor menstruálok akkor olyan mintha nem is használna egyáltalán tőbbszőr jön rám roham meg fèlelem ami egèsz honapban nem jelentkezik .A kèt èv alatt ugy szedtem a gyogyszert hogy egy jó hosszú ideig magamtol abbahagytam mert teljesen jól voltam már.a pszigologusom azt mondta nem lett volna szabad.Nagyon sokszor ugy èrzem nagyon nagy rajtam a teher dolgozom a pàrommal ellentètben gyárban,mellette az ithoni gondok,sajnos barátaink nem nagyon vannak mivel általában csak kihasználni jönnek minket.Sokszor ugy èrzem nincs semminek èrtelme nem látom a jót meg a szèpet ugy èrzem kudarcot vallottam velem egyidős fiatalok boldogok meg találták a helyüket az èletben de èn mèg mindig megingok ilyenkor amikor ez a problèmám van.Ebben kèrnèm a segitsègèt .

  • Habis Melinda

   Kedves Rita!

   Levele alapján azt gondolom, hogy érdemes volna a pszichológusának is elmondani amit ide leírt, hogy mennyire boldogtalannak érzi magát. Jó alaposan átbeszélni mitől nem működnek a kapcsolatai, hogy történhet meg az, hogy folyton kihasználják Önt. Ha a saját szerepét is meglátja ebben, változtatni is könnyebb lesz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktorno!

  Parom es en 4 eve vagyunk egyutt. Az utobbi idoben rengeteg vitank volt. Mind a ketten eleg stresszesek vagyunk, es ez kapcsolatunk rovasara megy. Az intimitasok szama elegge lecsokkent, es vitaink soran, magamra se ismerek. Allatta valok, ordibalok es nagyon szivesen megutnem a parom. Rengeteget gondolkoztam, hogy mi lehet ennek az oka mert alapvetoen en egy higgadt ember vagyok. Ugy erzem se veled se nelkuled kapcsolatban elek, de barmennyire is szeretnem, nem sikerul valtoztatnunk. Elengedni viszont nem tudom. Miert valt belolem ki ilyen erzeseket? Miert leszek ennyire ingerlekeny? Min tudnek valtoztatni? Vagy esetleg ez a kapcsolatom veget jelenti? Tanacstalan vagyok.
  Elore is koszonom valaszat!

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Levele alapján azt gondolom, hogy érdemes volna önismereti munkába kezdenie, hogy megtanulja jobban kezelni a stresszt és higgadtan megoldani a konfliktushelyzeteket. A viták akár előrefelé is vihetnek egy párkapcsolatot.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Bogi

  Üdvözlöm!
  7 hónapja szorongással, depresszióval küzdök, nincs étvágyam, sokat fáj a gyomrom, gyakran van hányingerem. Rengeteg orvosnál jártam a szervi bajok ki lettek zárva, most frontint írtak fel…0,5mg napi 3x. Egész jól használ de így sem érzem jól magam, nem szeretnék rászokni. Most vettem magamnak egy kutyust és mellette biztonságban érzem magam, jól vagyok, nem kell a gyógyszer se. Az lenne a kérdésem, hogy létezik olyan pszichológusi vagy pszichiáteri igazolás/papír vagy szakvélemény amivel mindenhová magammal vihetném a kutyusom? Nem terápiás kutya, nincs róla papirja, szeretném de nem tudom kifizetni. Viszont a számomra igazán jó terápia.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdvözlettel: Bogi

  • Habis Melinda

   Kedves Bogi!

   Levele alapján azt gondolom, hogy a kutya társasága biztonságot ad Önnek, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy meggyógyult volna, vagy hogy mindenhová a kutyával kellene mennie. Ez csak megakadályozná azt, hogy leszámoljon a félelmeivel. Pszichoterápiás munka megkezdését javaslom, hogy ne szükségből vagy félelemből legyen az állattal, hanem önszántából.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V. Anna

  Kedves Doktor nő!
  Az apukám nagyon szigorú velem kapcsolatban.Nem engedélyezi a 19 éves barátomat,akivel lassan fél éve együtt vagyunk.Jelenetek rendez,ha megtudja,hogy suli után vele voltam.Magán kívűl van,mikor bejelentem,hogy el szeretnék menni hozzá.Sokszor próbál nekem esni is e-miatt.Nagyon ilyesztő tud lenni ilyenkor van ,hogy félek is tőle.Ronda szavakkal illet,mint például: gusztustalan,beteg,idióta és bolond vagyok.Ezeknél jóval csúnyább szavakat is kapom,de nem szeretném ide leírni.
  Én jelenleg 17 éves vagyok négy hónap múlva töltöm a 18-at.Úgy gondolom ennyi idősen nekem is van beleszólásom az életembe.A barátom két évvel ezelőtt kábittószerezet,de ezt az a fajta életet befejezte.Tabu téma lett.Az apám ezt nem tudja elfogadni.Minden áron véget akar vetni a kapcsolatunknak.Azt mondta,hogy soha nem fogja meg engedni,hogy vele maradjak.Felőle lehetek 20,25 vagy akár 30 éves is.
  Én ennek valahogy véget szeretnék vetni.Ez így szörnyű élet.Mit tehetnék?Beszélni nem lehet vele,mert nekem esik,ha azt mondom,hogy szeretem és jól érzem magam vele.

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Megértem, hogy nehéz lehet elviselni ezt a sok válogatott bántást. Szerintem teljesen jogos, hogy szeretné megválasztani kivel jár. Mi az anyja ellenvetése a párjával kapcsolatban? Ő milyennek ismeri? Vagy csak a múltja miatt zárkózik el tőle?

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Fanni

  Kedves Doktornő!

  5 éve vagyunk együtt a párommal, ő fiatalabb, és rengeteg munkát fektettem bele, hogy most együtt élünk. Jelenleg úgy érzem, túl sokat fizettem a semmiért. A problémánkhoz, úgy érzem már kevés vagyok, ezért kérem a segítségét.
  A szexuális életünk gyakorlatilag halott, mert a párom teljesítménye szörnyű ( öltözéssel, vetkőzéssel 5 perc) és ez lenne a kisebb baj.. a nagyobb baj az, hogy a kommunikáció is halott, amit eddig betudtam annak, hogy elég elnyomott volt a családjában, megpróbáltam neki segíteni kibontakozni, de most lassan és biztosan arra jutottam, hogy itt nagyobb a baj. A párom buta. Semmihez nincs hozzászólása, ha van is az használhatatlan. A szexuális, vagy bárminemű problémamegoldás lehetetlen így ebben a formában! 27 éves férfi, de a világ dolgai, politika, tapasztalat, egy beszélgetés során a dedukció, tőle idegenek! Úgy érzem parlagon hever az agyam, és a testem is, ettől pedig feszült és ingerült lettem ami nagyon zavar! Dühös és frusztrált lettem, mert úgy érzem átvertek 🙁 Mit tegyek? Javítható? Vagy felesleges több energiát fektetnem bele?
  Válaszát nagyon köszönöm!
  Fanni

  • Habis Melinda

   Kedves Fanni!

   Levele alapján azt gondolom, hogy többnyire javítható az, amit meg akarnak javítani. A motivációjával kapcsolatban azonban akadnak kétségeim. Azt érzem ki a soraiból, hogy Ön már belefáradt a küzdelembe. Várná, hogy működjön, de ettől nem halad előre semmi. Párterápia segítségével találhatnák meg a közös hangot, de azt tudnia kell, hogy az sem lesz egyszerű.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Hanna

  Kedves Melinda!
  Nem is tudom hogy fogalmazzak helyesen.
  Nagyon sok fiú ismerősöm van a mérnöki suliban és mégsincs már 1 éve pasim. Senki nem próbálkozik. Hiányzik az hogy párkapcsolat legyek. Hogy örüljenek nekem, és kíváncsinak legyenek rám.
  Legutóbbi barátommal 9 hónapig jártunk, miután kijelentette hogy nem szeret, nem is szeretett, csak úgy gondolta majd egyszer kialakul a szerelem. Az első barátnője voltam. Azóta nem is beszélgettünk.
  Mi lehetett a probléma? Lesz még pasim? Lehet velem a gond? Túlságosan elszigetelem magam?

  • Habis Melinda

   Kedves Hanna!

   Levele alapján nem gondolom, hogy probléma volna Önnel. A csalódás nyilván nagyon megviselte és ez talán az önbecsülésére is kihat. Ez pedig negatívan hathat arra, hogy kedzeményeznek-e Önnél a férfiak. Ha szeretné jobban megismerni és elfogani önmagát, javaslom hogy kezdjen önismereti munkát.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • rob

  Jó napot ,az a probléma fáraszt hogy meglátok egy lányt és a masik nap meg szebbet ,és nemtudok válosztanni ,ez lehet valami pszichés dolog ,mit gondol mire utalhat ez ?

  • Habis Melinda

   Kedves Rob!

   Szerintem az, hogy sok lány tetszik Önnek, önmagában még nem baj. Ha ez akadályozza Önt a párválasztásban vagy a kapcsolat meleltt való elkötleleződésben, akkor érdemes önismereti munkát kezdenie.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M Előd

  Először is. Bocsánatot kérek a provokatív nick névért. Alapvetően nem ide készült, de már évekkel előbb e-mail címet is kreáltam hozzá. Ezért ha nem bántja most is megtartanám ama nick keresztnevét.
  Szóval, röviden.
  35 éve élek házasságban, külső megaláztatások és belső feszültségek mellett folyamatos válságkezelésben.
  Feleségem rovott múltja kísért közös ex-kollégáink által. Korábban többször megalázottnak éreztem magam, mert információ híján vértezetlen voltam a feleségem szexuális kilengéseinek kollegiális körben fel-fel törő élcelődései ellen. Egyszerűen azért mert folyamatos tagadásban van. A családját fontosnak tartja velem együtt, de nem tisztel.
  Szeretnék e helyzetből kilábalni végre öregségünkre. Ezt a korábbiak alapján csak úgy tudom elképzelni, hogy részletesen elmond mindent. …de számtalan kérésem ellenére sem volt erre kapható. Gondolom a saját árulásaiért érzett szégyene, és a zömben házas partnerei miatt sem állt kötélnek.
  Hogyan tudnám eme ügyet dűlőre vinni, lezárni? Eddig esélyem sem volt megbocsátani neki, mert a kész tények ellenére is mindent tagad. Ilyen se veled, sem nélküled állapotban vagyunk. Válni nem akarunk, de ezzel a szálkával együtt élni (bizalom- és tisztelethiány) Jelenleg albérletet keresek, mert azt remélem, hogy belátóbb lesz, és segít a kéretlen informátorokat lefegyverezni, a tőle kapott információkkal.
  Ön hogyan látja?
  Érdemes elmondatnom vele a tetteit, vagy hagyjam a fenébe és öregségem ellenére kezdjek új életet?
  Korábban már leírtam, megismételem. Anyja második házasságból nevelőapja ellenérzései mellett cseperedett felnőtté. Együtt a DRD4 génnel az elvesztegetett boldogságot igényli sokakban, ami csak időlegesen elégíti ki.
  Szóval… Beszéljen, vagy hagyjuk a fenébe? …persze ez kínos gyerekeink, unokáink miatt mindkettőnk számára. …de jelenleg a különélésre készülök. …hogy ez most zsarolás lenne? Nem annak szánom, de tagadni sem tagadhatom az irányában. Szóval az utolsó pillanatokban vagyunk az elszánásom kivitelezését illetően. Ezért türelmetlenül várom az Ön kívülálló és szakmai szemmel megközelítő válaszát.

  • Habis Melinda

   Kedves Előd!

   Levele alapján azt gondolom, hogy nagyon nehéz lehet Önek ez a helyzet. Javaslom, párterápia segítségével próbálják meg rendezni a feleségével fennálló konfliktust (hiszen ha be is ismeri a megcsalásokat, a bizalom ettől még nem tér vissza Önök közé automatikusan). Vagy persze az új életet is válaszhatja, de mindenképp fontosnak tartom a kapcsoaltuk dinamikájának megértését. Mi, miért történt úgy ahogy történt Önök között?

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S.Viktória

  Kedves Doktornő! Nem akarok barátkozni. S ha valaki próbál közeledni hozzám mindent megteszek azért hogy megbántsam és ne tartsa velem a kapcsolatot tovább. S ezeket úgy csinálom hogy észre se veszem. S nem érzem magam jól, ha teljesül egyedül vagyok.

  • Habis Melinda

   Kedves Viktória!

   Levele alapján azt gondolom, hogy érdemes volna pszichoterápiás munkába kezdenie, hogy megértse, miért és miként taszítja el észrevétlenül is az embereket, megváltozzon ez a mintázat. A terapeutával való bizalmas kapcsolata mintaként szolgál majd a többi emberrel kapcsolatban is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Ágnes

  Kedves Melinda!
  1.5 évvel ezelőtt volt egy szépészeti műtétem és közvetlenül utána egy Clostridium difficile nevű rohadt kórt ( bcsánat) elkaptam. Ebből sikerült meggyógyulnom,de a sok tortúra nagyon megviselt és kialakult egy mély depresszióm és pánik betegség. Ez kezelve van gyógyszerrel és pszichiáterhez is járok. A mostani problémám az,hogy 4 hónapja együtt vagyok egy erősen nárcisztikus férfival,aki már a szavaival,tetteivel sokat bántott így generáltam magamnak újabb rosszul léteket és egy vakbél műtétet. A fura,hogy nem tudom lezárni,elhagyni. Mit tehetnék,hogy jobban legyek? Sokat sajnálom magam és itthon fekszem és jönnek a testi tünetek.:-(

  • Habis Melinda

   Kedves Ágnes!

   A depresszió és a pánikbetegség sem kezelhető hatékonyan pszichoterápia nélkül. A gyógyszerek csak a tünetek kordában tartásában segítenek, oki terápiát nem nyújtanak, ezért javaslom pszichoterápia megkezését. Ennek során a párkapcsolatával összefüggő nehézségeket is át lehet beszélni és megoldásokat keresni rájuk.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Edit

  Tisztelt Doktornő!
  Pánikbeteg vagyok 2009 óta,Cipralexet és Frontint szedtem,majd a Frontint magamtól elhagytam.10-15 mg Cipralexet szedtem évekig,az utóbbi időben 10 mg Escitilt ami hatóanyagilag ugyanaz,csak olcsóbb ezt ajánlotta a pszichológusom.
  Párommal 3,5 éve vagyunk együtt babát terveztünk,ezért elkezdtem a Neuro nevű vitamint szedni,hogy csökkenteni tudjam az antidepit.Azonban a baba hamar 1,5 hó után bejelentkezett,tavaly októberben pozitív lett a tesztem.Idén február elejére jutottam el odáig,hogy lecsökkentettem az antidepit 10 mg ról 5 mgra.A Neurot abba kellett hagynom azt nem lehet terhesen szedni.Az orvosaim ellentmondásosak sajnos és ez nagyon zavar.A volt nőgyógyászom aki nem vállal szülést sajnos azt mondta szedhetem terhesen és szoptathatok is vele,ő is szedte,és 1,5 éves koráig szoptatta a kisfiát ugyanezen hatóanyagú gyógyszer mellett.A pszichológusom azt mondja szedhetem terhesen tovább,de szoptatni nem szoptathatok.A mostani nőgyógyászom meg konkrétan rám bízza,azt mondta a felezésre is ha ennyi ennyi marad,ha nem lehet szoptatni hát nem kehet ,konkrétan mintha nem is érdekelné és nem is foglalkozik vele.Sajnos úgy érzem nem tudom tovább csökkenteni a gyógyszerem,mert mostmár sokszor szorongok és stresszes vagyok,agresszív és a környezetem és engem is megvisel a hangulatingadozásom.Most vagyok 25 hetes kismama,a konkrét kérdésem az lenne,hogy lehet e emellett szoptatni,és hogy ki tudna nekem ezekre a kérdésekre értelmes egyértelmű válaszokat adni?
  Köszönöm válaszát
  Üdv Edit

  • Habis Melinda

   Kedves Edit!

   Sajnos gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdésekben nem tudok válaszolni, mert nem a szakterületem. Pszichiáter szakorvos tudna segíteni Önnek. Amennyiben pszichoterápiás munkát végez várhatóan a szorongásai oldódni fognak, de érdemes minden tünetről vagy nehézségről beszámolnia a terapeutájának.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Diána

  Kedves Melinda!
  Én akkor vagyok féltékeny a páromra, ha látom hogy nélkülem is boldog. Ha a barátaival van és nevetni látom, kitör belőlem a düh. Ez teljesen beteges dolog, de mit tehetnék ellene?
  Semmi rosszat nem tesz és nem árt nekem.

  • Habis Melinda

   Kedves Diána!

   A félékenység nem elhatározás kérdése, ezért az előző hozzászólóhoz hasonlóan Önnek is önismereti munka megkezdését javaslom. Hogy megértse, mi dühíti fel Önt abban, hogy a párja Ön nélkül is képes jól érezni magát. Mitől tart valójában? Ez hogyan gyökerezik az Ön személyes múljában vagy a jelenlegi kacsolatrendszerében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Lili

  Tisztelt Melinda!
  Túl vagyok egy rossz házasságon, nem részletezem, csak mint tényt szerettem volna közölni. Alapvetően féltékeny típus vagyok úgy érzem, és bizalmatlan a férfiak iránt (visszamaradt érzés előző házasságból). Jelenleg egy éve élek együtt a párommal. Többször észrevettem, hogy a nőket igencsak nézegeti, amikor együtt vagyunk, akkor sem igazán fogja vissza ezt a szokását, ami engem rettenetes zavar. A kérdésem az, hogy mi az okosabb döntés, ha nem szólok erről neki (inkább elviselem ezt), vagy elmondom neki, hogy zavar? Már volt egyszer egy féltékenységi viszonyulásom,amikor is, úgy hozta ki a dolgot, hogy én túlzom el, emiatt igazából bizonytalan vagyok megéri előhozakodni a témával vagy nézzem el.
  Lili

  • Habis Melinda

   Kedves Lili!

   Levele alapján azt gondolom, hogy önismereti munka segítségével kellene dolgoznia a féltékenységén (megnzni mennyire fakat az érzés a jelen párkapcsolatból, vagy a korábbi csalódásaiból), hogy a jelenlegi párkapcsolatából a legjobbat hozhassa ki. Számtalan lelki mechaniszmus működik ugyanis, ami biztosítja, hogy ha nem dolgozunk önmagunkon, újra és újra ugyan abban a helyzetben találjuk magunkat (nagyon hasonló érzéseket éljünk meg).

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Kati

  Jó napot!
  Véletlenül megtudtam hogy a sógornőm lánya kb 17 évesen lefeküdt annak élettársával,ennek kb 4 éve. A lány azóta pasirol,pasira repedés,párkapcsolati nem működnek. Megpróbált különélni az anyjáéktól,de az anyja hazavitte mert úgy gondolta depresszióba esik a magányt ól.
  Lehet hogy a bűnős románc hatással van az életére?
  Hogy lehetne segíteni a titok feltárása nélkül?
  Válaszát előre köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Kati!

   Lehetséges, hogy a sógornője lánya korábban traumatizálódott, vagy esetleg valamilyen okból a családja nem működik megfelelelően és ezt tükrözik a szerencsétlen párválasztások és az otthoni feszültségek. Ha négyszemközt elbeszélget vele, vagy közös programokat szerveznek, akkor támaszt nyúthat neki, de a párkapcsolati problémák megértéséhez önismereti munka szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Gy. Gellert

  Kedves doktorno.Lassam 3eve elek hazasaagban a felesegemmel.Az utobbi idoben azt vettem eszre h sokszor a felesegem kerdeseire gondolatban valaszolok, de en ugy elem meg mintha rendesen valaszoltam volna a kerdeseire.Vagy volt olyan h azt gondoltam hogy megkerdeztem tole valamit, es vartam a valasz, de kozben csak azt gondoltam h megkerdeztem.Mi tevo legyek? Mi lehet ennek a hattereben? Köszönöm valaszat.Szep estet

  • Habis Melinda

   Kedves Gellért!

   A levelében leírt jelenségnek többféle oka is lehet. Ezek közül néhányra rákérdezek. Milyennek éli meg a kapcsolatot a feleségével? Mennyire tudnak egymással beszélgetni? Hogyan kezelik a konfliktushelyzeteket? Ön mennyire túlterhelt az utóbbi időben?
   Ahhoz hogy tudjuk mit lenne érdemes tenni, meg kell értenünk a problémát, melyhez négyszemközi konzultáció szükséges. Ha érdekli a lehetőség, itt érhet el.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mérleg Előd

  Nem jól adtam meg az e-mail címem.
  Helyesbítettem.

  • Mérleg Előd

   Eltűnt a nyitó hozzászólásom. Megvan az valahol, vagy írjam újra?

  • Habis Melinda

   Kedves Előd!

   Levelét nem találtam terjengősnek, de a hatékony segítség a problémájára nem egy-két mondatos. Sőt! Párterápia segítségével kellene megérteni, miért került sor a megcsalásokra és újraépíteni az Önök közt levő bizalmat.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Melinda

  Kedves Melinda!
  17 éves lányommal kapcsolatban lenne problémám. Korábban szorgalmas és jó tanuló gyermek volt, kicsit visszahúzódó, kedves, barátságos egyéniség. Most viszont nagyon megváltozott a viselkedése, velem kapcsolatban nagyon ingadozó érzései vannak egyszer nagyon szeret és tisztel, máskor elég elutasító velem. Főleg amikor szóváteszem, hogy tanulnia kellene. Feltűnően unatkozik ilyenkor, mert most nincs telefonja amivel múlatná az időt. Próbáltam vele beszélni erről, ilyenkor mindig megígér mindent, de ez csak pár napig tart és marad minden a régiben. Apukájával bár együtt élünk, de nagyon különböző a nevelési elvünk, ő mindent elnéz és megad neki, én próbálom arra nevelni, hogy vannak kötelességei amit meg kell csinálnia. Tanulmányi eredménye drasztikusan leromlott az utóbbi időben és már nincs ötletem, hogy mit tehetnék. Kérem, adjon tanácsot hogyan segíthetnék neki, hogy újra a régi legyen. Üdv. N. Melinda

  • Habis Melinda

   Kedves Melinda!

   Levele alapján azt gondolom, hogy az egész család bevonása szükséges volna a lányuk viselkedésváltozásának megértéséhez. Javaslom, hogy kezdjenek csalásdterápiát, hiszen az édesapa szempontját is fontos megértenünk (miért hagy rá sokmindent a lányára) ahhoz, hogy ketten jól együtt tudjanak működni a nevelés kérdéseiben. Együtt képviseljék felé, hogy az embernek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mérleg Előd

  Köszöntök minden kedves tanácsadót!
  Mondhatom korszakos problémát élek már meg. 35 éve vagyunk házasok.
  Tudomásom van arról, hogy feleségem többször, megcsalt és félrelépett ha úgy adódott. Lehetséges pszichológiai gyökerei a gyerekkorában is találhatóak, mint a többnyire passzív és alkalmanként elutasító apa megélése. …és az a bizonyos genetikai… (DRD4 gén, ami 10 emberből csak egynél nincs meg..)
  Megismerkedésünk után nehezen zárta le régi kapcsolatait. 3 függő kapcsolatából legalább kétszer már akkor is megcsalt. Munkatársaink közösek voltak. Ott is állandóan kalandokat keresett. Azokból, 2 megcsalásról konkrét tudomásom van. Jelenleg kiegyensúlyozottnak tűnik a helyzet, de …! Olyan bolond vagyok, hogy csak azt vagyok képes megbocsátani, amiről konkrétan tudok. Előzmények, bevezetés bonyodalom feldolgozás megbocsátás. Ezekből csak tagadás, titkolózás, mellébeszélés volt osztályrészem.
  Legfeljebb egy-két elszólása volt, aminél okozott is némi meglepetést, mert azt sejtette, hogy az esetet én részleteiben ismerem. Kinek milyen az alkata, sajátosságai hozzám hasonlítva. stb.
  Szóval máig ott tartok, hogy a probléma részemről feldolgozatlan az ő részéről pedig már így is túl sokat tudok.
  Szóval van-e elfogadható alapja elvárásomnak, miszerint akkor végre tegyen részletes beismerést? Már csak azért is, mert munkahelyünkön úgy tűnt, hogy csak én nem tudok a dolgairól, ezért nevetségessé tevő helyzetek fordultak elő több ízben is.
  Már ott tartok, hogy 35 év után nem tudom tovább elviselni a jelenlegi helyzetet, és a rám mosolygók (nevetők) hátsószándékot sejtető titkolt motivációit.
  Nem is tudom, hogy egyáltalán hogyan tudom kvázi vallomásra bírni nejem, akihez én bolond folyamatosan lojális, és a megkülönböztetett jelentését kiegészítendő, hű voltam.
  Kérem a helyzetet viszonylagos személyi ismeretemnek megfelelően személyre szabottan kezelni, mentesítve a szociál- és pszichológiai sablonoktól. Remélem segítségükkel előrébb jutok.
  Annak teljesülését feltételezvén előre is köszönöm fáradozásukat.
  (Remélem nem voltam túl terjengős!)

 • Beata T.

  Kedves Doktornő
  Egy szexuàlis kérdèsem volna.
  A pàrommal nem hosszú ideje vagyunk eggyütt de sok mi dent megbeszèltünk többekközzött ezt a problèmàt is de azt gondolom hogy itt több rejlik mind amit elmert mo danni..
  Szóval a problèma következö a merevedès megtartàs az egyik gind a màsik meg hogy hüveji behatolàs uttàn teljesen lelohad a pénisze ès a magömlèst is csak akkor èri el ha sajàt magànak vègzi el..És enge. Ez csak azèrt zavar mert azt gondolom èn nem tudom megadni neki amire vàgyik..A törtènethez az is hozzà tartozik hogy ez nàla 2 ève tart az ö âlítasa szerint szertnèm megkèrdezni vola e valmi tanàcs a kezelèsre vagy megoldàs.
  Hálàs Köszönet

  • Habis Melinda

   Kedves Beata!

   Levele alapján azt gondolom, hogy urológiai és pszichológiai vizsgálat is indokolt emiatt a szexuális probléma miatt. Nem tudom mi óta vannak együtt. Ha az Önök párkapcsolata alatt jelentkezett először ez, mindenképpen párterápia igénybevételét javasolom.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Ma nem ismertem meg a másik irodában dolgozó kolléganőmet, mikor bejött az irodába. Félelemmel töltött el, hogy minden nap látom és most nem ismertem fel. Ő azt mondta ne hülyéskedjek, hogy nem ismerem meg, de én megijedtem. Azonnal forduljak orvoshoz?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Amennyiben ez nem fordul elő rendszeresen, szerintem érdemes megpórbálnia megnyugodni. Ha pedig több alkalommal is előfordul ez, akkor sincs oka az ijedtségre. Ebben az esetben, ha felkeresi orovosát, minden bizonnyal rájönnek majd a tünet okára és meg tudják szüntetni azt!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Andor

  Van egy olyan problémám hogy kint dolgozom Németországban és néha el szoktunk menni itt discóba és nem értem miért van ez így de nem szivesen ismerkednek velem a német csajok lehet a nyelvtudás hiányában kicsit tudok csak németül és néha úgy érzem elküldenek a francba ha pl csak táncolni akarok velük! Miért van ez így? Én nem tartom magam rossz pasinak és mégis csak kudarcok sorozata és olyankor amikor elküldenek a francba de csak táncolni akarok velük olyankor gyűlölöm a nőket a sorozatos elutasítások miatt! Miért van ez így? Olyankor elmegy mindentől a kedvem!

  • Habis Melinda

   Kedves Andor!

   Megértem, hogy rosszul esik Önnek a visszautasítás! Amennyiben feltételezi, hogy ez a nyelvtudás miatt lehet, érdemes ezen dolgoznia. Itthon is érezte azt, hogy elküldik a lányok?

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna F.

  Kedves Melinda!

  Egy lezárt baráti (férfi/nő) kapcsolat után 8 hónappal egy véletlen találkozás során – ahol állandó jelleggel önvédelmi mechanizmusokat (tagadás, elfojtás,projektálás,hazudás) használt a férfi – a férfi békitő önnyugtató metakommunikációt alkalmaz,( buszon ülve a kezével a combján a térdig simító mozdulat, elrévedő és komoly megváltozott tekintet) szinte kizökken a korábbi semleges utazó nyugalmi állapotából,ha a volt kapcsolatából meglátja az utcán a nőt, akivel 2 évig napi kapcsolatban volt.Ez az érzés lezártnak tekinthető, vagy a feszültség a férfiben a még mindig meglévő érzelmek miatt alakul ki? Mi lehet ennek az oka?

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   A férfi viselkedésének okait Ő tudná megmondani, vagy önismereti munkával feltárni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Veronika B.

  Kedves Melinda!

  26 eves, egy 2 eves fiu edesanyja vagyok es parommal Angliaban elunk.
  Minden 17 eves koromban kezdodott. Szakitottam elso komoly baratommal, majd egy bizonyos honlapon elkezdtem ismerkedni ferfiakkal. Talalkoztam is 29 eves ferfival, akivel szexkapcsolat alakult ki, de nem talalkoztunk surun csak par havonta, mivel a munkaja es a tavolsag nem engedte. Kb 5 evig tartottuk igy a kapcsolatot.
  Kozben megismerkedtem egy masik 28 eves sraccal, akivel 4 evig volt se veled se nelkuled kapcsolatom.
  Mar betoltottem a 18-at mikor megismerkedtem egy 26 evessel is, vele is egyutt voltam es o futtatni akart engem, amit ki is probaltunk, volt 2 kuncsaftom egy este alatt, az elsot oralisan kellett kielegitenem. A masodikkal nem tortent semmi mert mire oda eljutottunk volna o rosszul lett, hivtam a “baratomat”, hogy hivja a mentoket, mert en nem tudom, hogy pontosan mi a cime a lakasnak. Sajnos mar nem tudtak segiteni rajta. Itt en befejeztem.
  Majd elkezdtem dolgozni a polgarmesteri hivatalban, ahol a polgarmesterrel jartunk ossze par alkalommal, kozben anyagilag tamogatott. Kb 5 honapig tartott, mert a szerzodesem lejart, utana meg egy ket alkalommal talalkoztunk, de aztan befejeztuk.
  Elkezdtem dolgozni egy kocsmaban, ahol megismerkedtem egy 60 ev koruli ferfival, akivel szinten ilyen kapcsolatom alakult ki. Vele tobb mint egy evig tartott. Szegenyt atvertem, annyi rengeteg penzt kertem tole.
  De mindekozben megismerkedtem a kocsmaban egy 30-as ferfival, aki drogozott. Az elso alkalommal elutasitottam mikor kinalta, de utana mar elfogadtam. O belevitt abba, hogy egyik haverjaval 3asban csinaljuk.. Amibol vegul bem lett az, mert csak en voltam es az o haverja, o pedig nezte. Voltak kozos ismeroseink. A legjobb baratnom volt ferje, meg annak a haverja. Egyik este ravett, hogy elsobb az egyiknel voltunk aztan a masiknal, egy ejszaka alatt 3 ferfival voltam.
  (kozben meg rengeteg hasonlo dolgok tortentek, de hosszu lenne leirni mindent.)
  Tobb mint 4 eve mar megismerkedtem a jelenlegi parommal(azota csak o van nekem) aki kint elt, es o kihozott magaval, kiszakitott abbol a kornyezetbol es van egy gyonyoru, boldog fiunk.
  Tud nehany dolgot a multamrol, mert meseltem neki, azota nem is tul jo a kapcsolatunk, de rajta vagyunk, hogy megoldjuk.
  Azzal a baratnommel megszakadt a kapcsolat es mindenki massal is. Toroltem magam kozossegi oldalakrol. Egyszoval elmenekultem.
  De minden nap eszembe jut a multam, vannak napok mikor annyira rossz hangulatban vagyok, hogy nem vagyok kepes ellatni a teendoimet, egyszeruen nincs kedvem hozza.
  Gyotor egyreszt a lelkiismeretfurdalas, mert hazudtam mindenkinek, csaltam, loptam akkoriban. Buntudatom van amiket tettem. Undorodom magamtol.
  On szerint, hogy tudnam magam tultenni mindezen?

  • Habis Melinda

   Kedves Veronika!

   Levele alapján azt gondolom, hogy érdemes volna önismereti munkába kezdenie, hogy leküzdhesse a múltban történtekkel kapcsolatos bűntudatát. Nyilván volt valamilyen oka annak, hogy ezekbe a kapcsolatokba belesordódott, ezt megérteni fontos volna, hogy integrálni tudja ezeket az élettörténetébe.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna

  Kedves Doktornő! Tanácstalan vagyok, 5 éve költöztem párommal a család közelébe , első 1-2 év rendben ment párommal rengeteget dolgoztunk hogy elérjük a közös céljainkat. Minden rendben volt boldogan éldegéltünk általunk teremtett rendezett környezetben. Egyik pillanatrol a másikra egyszer csak azt vettem észre hogy csengetnek a szomszédok és mindenféle ember és nem telt el napunk amikor ne kellett volna valaki problémáját nekünk megoldani. Ezt szerencsésen silerült beszüntetni nagy nehezen,de családom is vérszemet kapott és lelki zsarolással akarnak folyton sakkban tartani. Minden este dührohamot kapok miattuk. Anyám átjön és folyton panaszkodik milyen borzalmas a munkája meg az élete meg apám. Apám kényszeres gyűjtögető és lassan ellepi őket a szemét. 6x annyit keresnek mint mi folyton nyaralnak mindenuk megvan csak épp egymast nem bírjak. A párommal két vállalkozást viszünk. Van egy nyugdíjas keresztanyám aki állandóan hívogat és banális feladatokkal akar elszakítani a munkából sajnos otthoni irodábol dolgozunk. Minden alkalommal elmagyaráztam neki hogy nem érek rá deha nem veszem fel a telefont 5x hív . Nála lakik a munkanélküli 40 éves lánya és két unokája is olyannal hív hogy menjek boltba meg ilyenek. Nagyanyámhoz átmegy ha unatkozik és vele hívogatnak. Amyám kitalálta nagyapám halála után hogy nagyanyám egész napos felügyeletre szorul csupán azért mertha nem adjuk a szájába a gyógyszert vagy az ételt akkor nem eszik és rosszul lesz. Anyám négy hétig bírta es mamát hozzászoktatta. Most én egy hete 8ig dolgozom este és utána el kell mennem mamának beadni a gyógyszert és megetetni. Amikor mondom neki hogy ez nélkülem is megy elsírja mahát és azt mondja jólvan menj csak. Anyám meg leordítja a fejem ha azt mindom neki, hogy ez nmfog így működni és akkor eljezdi betegre mártírkodni magát hogy szemétnek érezzem magam
  .Közben hívogatja mamát a szociopata unokatestvérem aki semmit nem segít nem dolgozik hogy pénz kell neki és elkezd mindennek elhordani mamát ha nemkap eleget. Most engem kezdett el zaklatni facebookon sérteget és durva smseset küld mert nem vettem fel neki a telefont. Mert tudtam csak akar valamit. A párommal kezd megomolni a kapcsolatom a sok idegeskedés miatt. Bezárom a kaput nem veszem fel a telefont de akkor bemásznak vagy lelkileg őrítenek meg
  Főleg lelki terrorral. Mit tehetek?

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Levele alapján azt gondolom, hogy érdemes volna önismereti munka segítségével megérteni, mi zajlik a családjában, párkapcsolatában, ennek segítségével feltárni és megváltoztatni a saját szerepét ebben. Szerintem nem lehet dolga, hogy ennyi emberről gondoskodjon, az viszont igen, hogy a saját elképzelései mellett kiálljon és ne engedje, hogy hasson Önre a bűntudatkeltés.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • D. Attila

  Tisztelt Melinda van egy családtagunk akinek sürgös segítség kéne mert szerintünk depressziós lett. Volt vagy van nem tudjuk neki egy kapcsolata és már éveken át szenved mindenki tudja hogy a párjának nem kell neki komolyan. Ezért a családját okolja mindenkivel össze veszik és nagyon csúnyán. Bezárkozik a szobába nem beszél senkivel heteken vagy honapokon keresztül azt hiszi hogy mindenki ellenség folyton azt mondogatja hogy megalázuk és hogy utál minket. már oda jutottunk hogy nem lehet semmit mondani neki mert mindjárt támad. Van neki egy gyereke és avval se bánik valami jól. Röviden ennyi lenne. Még lenne mit írnom. Sajnos nem látja be hogy valami baj van vele azt mondja hogy bolondnak nézzük. Szeretnénk orvosi segítséget kérni de nem tudjuk hogy hogyan kezdjünk hozzá. Remélem tanácsol valamit. Üdv Attila

  • Habis Melinda

   Kedves Attila!

   Vannak olyan pszichés állapotok, amikor a betegnek teljesen hiányzik a betegségbelátása, pedig a viselekdése már-már Ön és-/vagy közveszélyes. Ilyen esetekben haladéktalanul mentőt kell hívni, akik az érintettet pszichiátriai osztályra szállítják. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg házoirvosát, mit javasol.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • J. Pèter

  Üdvözlet!

  Sajnos elég régóta kényszer és pánikbetegségben szenvedek.Mostanában olyannyira pánikolok,hogy még az ágyból sem tudok felkelni és emberek közé menni.A családom is csak hátráltat,nem igazán értik min megyek keresztül,azt hiszik csak kitalálom az egészet.Mivel nincs munkám,ezért Tb-m se,hova tudok fordulni segítségért?
  Előre is köszönöm válaszukat.

  • Habis Melinda

   Kedves Péter!

   Alapítványoknál lehet ingyenesen pszichoterápiás kezelést kérni, de ha az ágyból is képtelen már felkelni akkor tartok tőle, hogy ez önmagában már kevés lesz. Azt javaslom, mindenképp kérdezze meg a háziorvosát, hogy pszichiáterhez hogyan juthat el mielőbb.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M. Edina

  Tisztelt doktornő!Sajnos nem régen bebizonyosodott amitöl fèltem de ugyanakkor tudtam.11ève èlek együtt a pàrommal.Nem volt mindig felhötlen ami sajnos köszönhető volt az internetnek hiszen sajnos a pàrom függő lett és az volt a legnagyobb öröme hogy nőkkel ismerkedett.Ezt màr kezdtem elfogadni és ràhagyni.Aztàn jött a pofon.Tavaly màjusban èszrevettem hogy meg vàltozott szinte taszitott el magàtol.Ezt én szóvá is tettem hogy megvàltozott hogy biztos hogy van valakije ès kértem ha igy van menjen el de ne készitsen ki.Persze tagadàs èn voltam a hülye.Sikerült kideritenem ki a hölgy majd neki is ìrtam ès fel tettem neki a kèrdést.Persze ott is tagadàs hogy csak baràtként kezelte a pàrom stb.A hölgy azt àllitja hogy a pàrom zaklatta meg hogy nem akart semmit a pàromtol.A pàrom pedig azt àllitja hogy soha nem zaklatta söt mindig a hölgy ìrta mikor menjen hozzá mikor nincs otthon a pasija mert hogy van neki.Azzal hitegette a pàrom hogy elhagyja mert vele szetetne élni és hogy nagyon szereti.Hozzá teszem a pàrom azt mondta a hölgynek hogy egyedül él tehàt letagadott.Na szoval a lényeg megcsalt mert kiderült hogy szex is volt.Tervbe volt hogy elhagy.De most hogy kiderült a hölgy nagyon tagad mindent probàl ugy alakitani hogy ő jöjjön jol ki belöle mert gondolom ha a pàrja megtudja ott csunya vilàg lesz.A pàrom azt mondja tiszta szivböl megbànta ès sajnàlja hogy ennyire elvakult volt és kéri hogy béküljünk ki jóvà teszi mer szeret.De nekem ez nagyon nehéz nem tudom mit tegyek.Ő azt mondja menjünk el pàrteràpiàra.Hozzà teszem ő 49èves van aki azt mondja kapuzàràsia van és be vallom én is gondoltam rà de ez nem lehet mentsèg erre.Kedves doktornő mit tanàcsol hogy mit tegyek hogy dolgozzam fel.Meg lehet e bocsàjtani egy ilyen dolgot.Kèrem adjon tanàcsot köszönettel.Edina

  • Habis Melinda

   Kedves Edina!

   Levele alapján azt gondolom, hogy ha vágyik rá, hogy újrakezdjék a párjával, akkor érdemes párterápiára menniük és mivel a párja függő, neki egyéni kezelésre is szüksége van. Csak a hosszas érzelmi munka szokott megfelelő eredményt hozni egy ilyen régóta fennálló, bonyolult kapcsolati probléma esetén. Amíg felelőst, vagy mentségeket próbálnak keresni, addig sajnos nem várható valódi változás.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • kissné

  11 éves lányunokám, szülei elváltak. Édesanyja neveli, aki fontos beosztást tölt be. Mindig maximalista volt saját magával szemben és ezt várná el szerintem imádott lányától is. A kislány igen jóeszű imád társaságban lenni. Külön sportedzésekre járni, még úgy is, hogy ott is előfordul, hogy beszélgetésével”kihuzza”a gyufát.. A nagyobb gond az iskola. Nem tanul rendese, összecsapja a házit, szétszort, folyamatosanbeirásokat kap , beszélgetésével zavarja társait stb. Mind emelett nem mondható el róla, hogy un. rossz gyerek lenne, Ha kedvesen szólnak hozzá, a csillagos eget is lehozná. Minden tanárát szereti, csak neki soha nem sikerül semmi.Ha figyelmeztetik, lepereg róla.Itt nálam viszont mindent megbeszélünk, segítőkész, még a házit is elkészíti. Mit tegyünk? Tanácstalanok vagyunk! Kérem segítsen, hogyan kellene az iskolai problémákat kezelni?

  • Habis Melinda

   Kedves Kissné!

   Levele alapján azt gondolom, hogy a kislány iskolai viselkedésproblémái miatt érdemes volna gyermekpszichológust felkeresniük.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kérdése vagy véleménye van? Ossza meg velünk!

  Az email címet nem tesszük közzé.