Pszichológus válaszol

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban (maximum 1000 karakter, az ennél hosszabbakat törlöm!) meg tud fogalmazni és úgy gondolja hogy egy e-mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, írja meg kérdését a lenti ablakba és a válasszal együtt (moderálás után, név nélkül) megjelenítem. A hozzászólás elküldéséhez az email cím és más adatok megadása nem szükséges.

Tisztelettel kérem a kedves Látogatót, hogy e-mailt csak pszichoterápiás felkérés esetén írjon. Kérdését az oldal alján (legörgetés után) megjelenő ablakba írja meg, mert csak így áll módomban megválaszolni azt!

Felhívom szíves figyelmét, hogy az írásos tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés, vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján bennem keletkező benyomásokat és a személyes véleményemet tükrözi. Sürgős esetben az alábbi linken található telefonos lelki-segély vonalak valamelyikének felhívása javasolt!

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és random sorrendben történik.

A hozzászólás elküldésével Ön kijelenti, hogy elmúlt 18 éves. Amennyiben Ön 14 és 18 év közötti kijelenti, hogy a törvényes képviselője hozzájárulásával használja ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelenti, hogy a törvényes képviselője jár el Ön helyett.

Ha új kérdést szeretne feltenni, kattintson ide!

18 423 Hozzászólás

 • V Lelle

  Jó napot! Ez a levél nem rólam szól, hanem egy fiú osztálytársamról. Nagyon visszahúzódó típus, nincsenek barátai éy valamiért az osztály többsége is utálja őt. Szeretnék segíteni neki, összebarátkozni vele, de nem tudom hogy hogyan tegyem. Esetleg tudna ebben segíteni nekem? Válaszát előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Lelle!

   Levele alapján felmerül bennem a kérdés, hogy ha mindenkivel kerüli az osztálytársa a kapcsolatot, akkor valóban érdemes-e Önnek próbálkoznia a közelébe férkőzni. Amennyiben a potenciális kudarc ellenére is meg szeretné próbálni, annyit tudok javasolni, hogy figyeljen rá, s ha megfelelő a helyzet, kezdeményezzen vele beszélgetést.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S. Betina

  Jó napot, Doktornő !
  Szeretnék segítséget kérni ..kapcsolatok terén, 17leszek ahogy az én barátom is. Már lassan másfél éve vagyunk együtt.Viszont az utóbbi időben nagyon érzem, hogy nincsen rendben lelkileg… nagyon sok háttér dolog áll ez mögött de valahogy amiota össze jöttünk 4hónap után rátört egy ilyen sötét felhő.. ha lehet így fofalmazni. Sokszor bantott meg eloző évben.. es ez mind emiatt volt viszont valahogy most durvább.. mar egyszerűen annyi fajdalmat érez legbelül hogy nembírja ..Viszont én probállom támogatni azzal hogy itt vagyok es proballom adni neki az erőt és szeretetet hogy menni fog .. De valahogy ez kevés.. és nemtudom hogy tudnék segíteni.. mert psichológus szeretne lenni ,de menni mar nem igen menne psichológushoz mivel ő maga nembír rá jönni hogy, hogy tudná ezt megoldani .. És ezért gondoltam kérek segítséget valahol valakitől…

  • Habis Melinda

   Kedves Betina!

   A pszichológus is önmagával kezdi a lelki működések megértését, jó esetben, s ezt a párjának is tudnia kell. Amit a könyvekből/egyetemeken/továbbképzéseken meg lehet tanulni, csak száraz tudás, ami a segítő személyiség folyamatos önreflexiója/fejlesztése nélkül fabatkát sem ér.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • GG

  Kedves doktornő,

  A párom elvárná, hogy semmilyen szinten ne hazudjak, füllentsek vagy ferdítsek neki soha. Más jellegű szituációban (álláskeresés, sztori mesélés) a füllentés, vagy színezés belefér, de a kettőnk kapcsolatába neki egyáltalán nem. Nincs problémám ezzel, a hazugság az életünkben teljesen egészséges módon van jelen. Például nem mostam fel, bár megígértem, azt mondtam hogy nem volt rá időm (mert sokkal érdekesebb dolgokkal foglalkoztam) és ez hazugságnak számít, mert azt kellett volna mondanom, hogy nem volt kedvem, vagy mással foglalkoztam, satöbbi.

  A megadott példán keresztül érzékeltetve szeretném kérdezni, hogy a “ne hazudjunk/füllentsünk egymásnak egyáltalán” elvárás ilyen szinten lehet reális elvárás? Hogy kezeljem ezt? Köszönöm a választ!

  • Habis Melinda

   Kedves GG!

   Természetes, hogy mások az elvárásai Önnek és a párjának. A megoldás az alkalmazkodás, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljesítjük a másik kérését, hanem elsősorban azt, hogy megértjük a másik vágyát. Tehát érdemes beszélgetniük a mögöttes tényezőkről, hogy jobban megismerjék egymást. Neki miért fontos az, hogy mindig 100%-ban őszinte legyen, s miért nem tudja elviselni, ha az Ön számára nem füllentés az, ami neki már igen. Vagy hogy más a prioritás Önöknél.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Heléna F.

  Kedves doktornő! Másfél éve váltam el, a párom döntése volt, elhagyott egy másik lányért. Utána nem volt kapcsolatom, csak pár egyéjszakás kaland. Nem is vágytam kapcsolatra. Aztán megismertem 4 hónapja valakit, aki szintén elvált és egyből megvolt az összhang. Ő nagyon akarta a kapcsolatot én kissé bizonytalan voltam, féltem közel engedni magamhoz, ezért szakítottam decemberben, mert úgy éreztem nincs közös jövőnk. 5 nap után már együtt voltunk,mindent megtett, azért, hogy megnyiljak és bízzak magamban és kettőnkben. Szóval 10 napig minden szuper volt, boldogság, hogy akkor nincs félelem, hanem közösen építjük a kapcsolatot, erre 10 nap után közölte, hogy időre és térre van szüksége és nem tudja mit akar. Ja és rá három napra már lett egy új csaja. Semmit nem értek. Ha valaki ennyire akar valamit, mért fut el? Ja és ő aki arra biztatott, hogy mindent beszéljünk meg bátran, mert ez az alapja egy kapcsolatnak, most hallgat. Köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Heléna!

   A volt párja valószínűleg nem tudta/tudja elmélyíteni a kapcsolatát Önnel (s lehet mással sem). Nem elég mondani, hogy beszéljenek meg valamit, hanem el is kell bírni az ezzel járó feszültségeket ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön. Menekülni/hallgatni bármikor lehet, ez egy könnyebb “megoldás”. Optimális esetben az ember tanul azokból a hibákból, amiket elkövet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Férjem azt szeretné,ha meztelenül fejemet letakarva képeket tenne fel pornóoldalaka,mert az izgatná,ha férfiak néznének.Milyen pervezítás ez? Váljak el?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Fontos volna beszélniük arról, miért fontos a párjának az, hogy más firéfiak is izgalomba jöjjenek az Ön látványától. Ha erről nem tud beszélni (esetleg ő maga sem tudja) akkor érdemes akár önismereti munkába fogni a párjának, vagy ha több/nagyobb párkapcsolati feszültség van Önök közt, közösen párterápiás munkába fogniuk.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • ISTVÁN

  ÉRZELMILEG MENTÁLISAN SÉRÜLT LÁNYBA VAGYOK SZERELMES.NAGYON SZERETEM DE FOLYTON ELZAVAR KÉTEKEDIKBENNEM HA ELKÜLD 7 NAP MULVA BOCSÁNATOT KÉR MINDÍG VISSZA FOGADOM MEGBOCSÁJTOK NÉKI.NEM FELEL MEG ÖNMAGÁNAK AZTHISZI CSÚNYA PEDIG GYÖNYÖRŰ.ORVOSHOZ NEM AKAR MENNI 32 ÉVES 40 KG NEM AKAR ENNI INNI ALAPTALANUL FÉLTÉKENY.MINDENT MEG ADOK NÉKI DE IDEGILEG KI KÉSZÍT .DE NAGYON SZERETEM .MIT TEGYEK?? KÉREM SEGITSEN..

  • Habis Melinda

   Kedves István!

   Érdemes párterápiát igénybe venniük a kapcsolatuk hullámzása miatt. Egy megfelelő végzettségű párterapeuta el fogja tudni dönteni, hogy a párját hová irányítsa tovább (pszichiáter, pszichológus, vagy mindkettő), amennyiben indokoltnak tartja. Levele alapján kiemelném, hogy ha Ő ettől elzárkózik, akkor fontos hogy Ön kérjen egyéni segítséget, hogy ne menjen tönkre lelkileg ebben a se vele se nélküle kapcsolatban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kérdése vagy véleménye van? Ossza meg velünk!

  Az email címet nem tesszük közzé.