Pszichológus válaszol

Ha olyan problémája van, amit néhány mondatban (maximum 1000 karakter, az ennél hosszabbakat törlöm!) meg tud fogalmazni és úgy gondolja hogy egy e-mail terjedelmű válasz is iránymutatást tud adni Önnek, írja meg kérdését a lenti ablakba és a válasszal együtt (moderálás után, név nélkül) megjelenítem. A hozzászólás elküldéséhez az email cím és más adatok megadása nem szükséges.

Tisztelettel kérem a kedves Látogatót, hogy e-mailt csak pszichoterápiás felkérés esetén írjon. Kérdését az oldal alján (legörgetés után) megjelenő ablakba írja meg, mert csak így áll módomban megválaszolni azt!

Felhívom szíves figyelmét, hogy az írásos tanácsadás nem egyenértékű a pszichológiai vizsgálatra (videobeszélgetés, vagy személyes találkozás során létrejövő első interjúra) alapozott szakvéleménnyel, kizárólag a problémafelvetés alapján bennem keletkező benyomásokat és a személyes véleményemet tükrözi. Sürgős esetben az alábbi linken található telefonos lelki-segély vonalak valamelyikének felhívása javasolt!

A pszichológus válaszol rovatban a válaszadás ingyenes és random sorrendben történik.

A hozzászólás elküldésével Ön kijelenti, hogy elmúlt 18 éves. Amennyiben Ön 14 és 18 év közötti kijelenti, hogy a törvényes képviselője hozzájárulásával használja ezt az oldalt. 14 év alattiként kijelenti, hogy a törvényes képviselője jár el Ön helyett.

Ha új kérdést szeretne feltenni, kattintson ide!

19 212 Hozzászólás

 • Heléna F.

  Kedves doktornő! Másfél éve váltam el, a párom döntése volt, elhagyott egy másik lányért. Utána nem volt kapcsolatom, csak pár egyéjszakás kaland. Nem is vágytam kapcsolatra. Aztán megismertem 4 hónapja valakit, aki szintén elvált és egyből megvolt az összhang. Ő nagyon akarta a kapcsolatot én kissé bizonytalan voltam, féltem közel engedni magamhoz, ezért szakítottam decemberben, mert úgy éreztem nincs közös jövőnk. 5 nap után már együtt voltunk,mindent megtett, azért, hogy megnyiljak és bízzak magamban és kettőnkben. Szóval 10 napig minden szuper volt, boldogság, hogy akkor nincs félelem, hanem közösen építjük a kapcsolatot, erre 10 nap után közölte, hogy időre és térre van szüksége és nem tudja mit akar. Ja és rá három napra már lett egy új csaja. Semmit nem értek. Ha valaki ennyire akar valamit, mért fut el? Ja és ő aki arra biztatott, hogy mindent beszéljünk meg bátran, mert ez az alapja egy kapcsolatnak, most hallgat. Köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Heléna!

   A volt párja valószínűleg nem tudta/tudja elmélyíteni a kapcsolatát Önnel (s lehet mással sem). Nem elég mondani, hogy beszéljenek meg valamit, hanem el is kell bírni az ezzel járó feszültségeket ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön. Menekülni/hallgatni bármikor lehet, ez egy könnyebb “megoldás”. Optimális esetben az ember tanul azokból a hibákból, amiket elkövet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Férjem azt szeretné,ha meztelenül fejemet letakarva képeket tenne fel pornóoldalaka,mert az izgatná,ha férfiak néznének.Milyen pervezítás ez? Váljak el?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Fontos volna beszélniük arról, miért fontos a párjának az, hogy más firéfiak is izgalomba jöjjenek az Ön látványától. Ha erről nem tud beszélni (esetleg ő maga sem tudja) akkor érdemes akár önismereti munkába fogni a párjának, vagy ha több/nagyobb párkapcsolati feszültség van Önök közt, közösen párterápiás munkába fogniuk.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • ISTVÁN

  ÉRZELMILEG MENTÁLISAN SÉRÜLT LÁNYBA VAGYOK SZERELMES.NAGYON SZERETEM DE FOLYTON ELZAVAR KÉTEKEDIKBENNEM HA ELKÜLD 7 NAP MULVA BOCSÁNATOT KÉR MINDÍG VISSZA FOGADOM MEGBOCSÁJTOK NÉKI.NEM FELEL MEG ÖNMAGÁNAK AZTHISZI CSÚNYA PEDIG GYÖNYÖRŰ.ORVOSHOZ NEM AKAR MENNI 32 ÉVES 40 KG NEM AKAR ENNI INNI ALAPTALANUL FÉLTÉKENY.MINDENT MEG ADOK NÉKI DE IDEGILEG KI KÉSZÍT .DE NAGYON SZERETEM .MIT TEGYEK?? KÉREM SEGITSEN..

  • Habis Melinda

   Kedves István!

   Érdemes párterápiát igénybe venniük a kapcsolatuk hullámzása miatt. Egy megfelelő végzettségű párterapeuta el fogja tudni dönteni, hogy a párját hová irányítsa tovább (pszichiáter, pszichológus, vagy mindkettő), amennyiben indokoltnak tartja. Levele alapján kiemelném, hogy ha Ő ettől elzárkózik, akkor fontos hogy Ön kérjen egyéni segítséget, hogy ne menjen tönkre lelkileg ebben a se vele se nélküle kapcsolatban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna Cs.

  Tisztelt Melinda.

  Nemrég végeztem egy egyetemen. Szüleim is jogászok voltak, én is az lettem. Már az egyetem alatt többször éreztem úgy, hogy nem ez a jó irány számomra. Mikor szüleim az egyetemi éveim vége felé elváltak és édesapám otthagyta a jogot, méginkább elkezdtem megkérdőjelezni azt hogy ez a helyes út számomra. Azóta egy Ügyvédi Irodában dolgozom, izgalmas és jó, hogy amit tanultam a gyakorlatban is megtudom mutatni, azonban egyre inkább úgy érzem bezárom magam. Sajnos nem tudom megfogalmazni mi történik velem. De a valóság azt mutatja, nem igazán járok társaságba, nagyon sokat vagyok otthon, nehéznek érzem a megjelenést a munkahelyemen, igazából bárhol, nem tudok kiállni magamért és ha nagyon üresnek érzem a dolgokat képes vagyok egész nap csak a tévét bámulni, így tudom nem kell szembenéznem Önmagammal. Nem nagyon tudom megfogalmazni mi van velem, de kérem a segítségét ahhoz, hogy milyen eszközök felé nyúlhatnék? Ön szerint mi segíthet abban hogy talán megismerjem Önmagam? Szembenézzek a jelenlegi helyzetemmel? Valahogy azt érzem nincs bennem elég erő és akarat hogy változtassak, ha meg is próbálom, visszahúz a bizonytalanság és a tehetetlenség érzése és újra a tv előtt kötök ki.

  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Önismereti munka megkezdést javaslom. Ez segíthet olyan kérdések átgondolásában és az ön számára legmegfelelőbb válaszok megtalálásában, mint hogy pl milyen jellegű munkát végezne szívesen. A jelenlegi munkahelyén lehet-e jobbá tenni a dolgokat, vagy szükséges-e váltania ahhoz, hogy újra jól érezze magát a bőrében.

   Amennyiben velem szeretné elkezdeni ezt, a kapcsolat fülön találhatja meg hozzá az elérhetőségeimet.
   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • T. Virag

  Van egy hazug fonokom aki zaklat es enegem akar bemartani es feljelenteni ugy hogy semmit nem tettem ellene o zaklata es , senki nem hisz nekem elmenni nem engednek el a munkahelyemrol mit tehetnék?

  • Habis Melinda

   Kedves Virág!

   Javaslom, hogy forduljon a szakszervezet, vagy az etikai bizottság felé, esetleg kérjen tanácsot ügyvédtől. Tipikus munkahelyi terror, amit leír.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Tamara N.

  Kedves Doktornő!
  Van egy munkatársam, akivel évek óta közeli barátságban vagyunk, fűszerezve erős vonzalommal. Az elmúlt években sokszor megöleltük egymást, de visszafogtuk magunkat, mindketten elkötelezettek vagyunk. Egy adandó alkalommal (kis alkohol hatása alatt) lefeküdtünk egymással. Ez egyszeri alkalom volt, én azóta sem tudom kiverni a fejemből és szeretném folytatni ezt vele. De ő máshogy van ezzel. Beszélgetünk, de alig néz rám, olyan mintha el akarná felejteni az egészet. Azt mondja nagyon jó volt, de megbánta, hogy félrelépett. Olyan mintha tudatosan akarna elfelejteni, közben zizeg a levegő. Szeretem őt, hogy szerezzem vissza? Van ennek ilyenkor még esélye, értelme vajon?

  • Habis Melinda

   Kedves Tamara!

   Hiába akarja visszaszerezni őt, ha Ő mást akar. Érdemes elgondolkodnia inkább a többi kapcsolatán. Mi hiányzik belőlük? Mit adott Önnek ez a férfi, amire szüksége lenne. Önismereti munka segtíthet a mély válaszok megtalálásában, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V. Lia

  Kedves doktornő! Egyre gyakrabban fordul elő, hogy ha valami nem sikerül,de érthető oka van, hogy miért nem, akkor sem tudom elfogadni és ragaszkodom az eleve megbeszélt dolgokhoz, pedig az mar elmúlt. Ilyenkor pánik roham féleség tör rám és nem bírok nyugodtan ülni, ki akarok lépni a saját testemből és meg akarok szűnni létezni.

  • Habis Melinda

   Kedves Lia!

   Pszichoterápiás munka segíthet megérteni és akár megszüntetni a pánikszerű tüneteket.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktornő
  Két éve meghalt anyukám, tavaly apukám. Én külföldön élek, de a tragédiák után hazajöttem a testvéremhez és a nagyimhoz, támogassuk egymást ezekben a nehéz időkben.Immáron fél éve vagyok velük. Viszont párom kint él külföldön és 5 éve már én is vele. Jelenleg még itthon vagyok velük.(nagyim,tesom) Vissza kellene mennem külföldre mivel ott élek. Csak rossz érzés itt hagyni őket. Arra gondolok megint történik valami rossz és ettől az érzéstől nehéz szabadulni. Sem testvérem sem a párom nem tesz rám lelki tehert emiatt. Értem itt azt, hogy testvérem és nagymamám támogat, hogy folytatnom kell az életem, párom meg a lehető legmegértőbb férfi aki szintén támogat, bárhogy döntsek. Úgy érzem válasz út előtt állok saját magam miatt.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Önismereti munka segíthet átgondolni, mire vágyik/mire van szüksége valójában, s hogyan érheti azt el.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Ica

  Jó estét kívánok !

  Nagyon tanácstalan vagyok és lelkileg össze zúhant.
  A férjem sokat iszik .
  A tegnap kiderült hogy hitelben is italozik.
  Csúnya per pitvar lett belőle.
  Ő engem vádol.
  És hogy terorban tartom.
  Elakartam hagyni.
  De nincs lelkem a gyerekeim miatt .
  Ha józan , nagyon rendes ember.
  De már nem lehet bízni benne.
  Tanácstalan vagyok.
  Mit tegyek ?

  • Habis Melinda

   Kedves Ica!

   Ahogy írja, egy alkoholfüggőben (mint a többi függőségben szenvedő betegben) sem szabad megbízni! A gyermekeinek a férje az apakép/férfiminta! Ha Ön azt akarja, hogy ők ne iszákos férfit/nőt válasszanak, érdemes lépnie, s inkább a saját boldogulására, jövőjére fókuszálnia. Amennyiben nehezen tudja ezt megtenni, önismereti munka javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Brigitta Cz.

  Jó napot doktornő, én arra lennék kiváncsi, hogy mi lehet az oka annak ha kifejezetten szeretem, hogy párkapcsolatban számon kérnek, nem tehetek meg minden amit ő, mondhatni el vagyok nyomva. És hogyan tudnék ezen változtatni?
  Köszönöm a választ.

  • Habis Melinda

   Kedves Brigitta!

   Önismereti munka segíthet megérteni, milyen tényezőkkel függhet össze, hogy élvezi az alárendelt/elnyomott szerepet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Dzsenifer

  Mit jelent ha a párom azt mondja,nem tudja hogy képes e lenne megcsalni?

  • Habis Melinda

   Kedves Dzsenifer!

   Ezt a kérdést a párja tudná megválaszolni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó napot ojan kérdésem lenne hogy van 2unokám születésüktöl fogva én nevelte öket de az anya 11év után elvite de csak a pénz miatt azóta a gyerekeket lelki terrorban tartják meg mindig egyedül hadják öket mit tehetek ellenük hogy visza hozam öket mert ök is ezt szeretnék

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Érdemes a gyermekvédelem felé jelzést tennie.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • T.Alexandra

  Kedves Doktornő!
  Párommal 10 év együttélés után úgy döntöttünk, hogy külön utakon nevelnénk a közös 4 éves kislányunkat. A kérdésem az lenne, hogy hogyan és milyen formában tudassuk a kislányunknak a terveket. Ami extra a mi életünkben, hogy párom külföldön dolgozik. 3 hetet dolgozik és 1 hetet van itthon, szóval a kislányunk hozzá van ahhoz szokva, hogy apa nem minden nap van otthon. Ezt elfogadta, tudja, hogy neki ott kell dolgoznia és siet hozzá haza.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Alexandra!

   Minél objektívebben érdemes közölni, elmondani pontosan mi várható. Írtam erről egy cikket korábban, elérhető a blogomon.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mailat.kata

  7 eve Egyut vagyunk a ferjemmel Sajnos nekem nem sikerul csucsra jutnom mi lehet a baj?

  • Habis Melinda

   Kedves Kata!

   Egyéni pszichoterápia segíthet feltárni az okokat, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mateo

  Szép napot!
  Mit tehetek ha ragaszkodom egy nő baráthoz de nem lenne szabad? Tiszteletbe tartom a házasságát, nem teszek semmi olyat amivel ártanék neki de az érzés egyszerűen ott van bennem. Igyekszem más embereket keresni, ismerkedni de ezen a területen olyan érzetem mintha valami hogy blokk van .

  • Habis Melinda

   Kedves Mateo!

   Önismereti munka segíthet jobban megérteni és akár feloldani ezt a blokkot.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Zsófia

  Tisztelt Doktornő!

  Lassan 2 éve hogy megismertem egy pasit! Kapcsolatunk elején volt bókolás, randi időpontot mindig egyeztetünk. A kémia azonnal működött közöttünk , azóta a párcserés szex is szenvedéllyé vált nálunk. De nagyon ügyelünk a csak ketten eltöltött órákra is! A kapcsolatunkban nem csak a szex kap szerepet, vannak közös programok, magánéleti megosztások, üzleti ügyek! A klasszikus kapcsolatokban csalódott, nem akar komoly kapcsolatba bonyolódni! Szeret velem lenni, én nagyon jó ember vagyok, érzelmek kimutatása részéről nincs! Meg tudom e ezt az embert változtatni? Ha igen mit kell hozzá tennem?

  • Habis Melinda

   Kedves Zsófia!

   Nem gondolom, hogy szerencsés döntés volna lenne arra törekednie, hogy a párját, vagy bárki mást megváltoztasson. Minden ember úgy éli az életét, ahogy szeretné, a felnőtt működés sok nehéz döntés meghozatalát kívánja meg (melyre nem mindenki képes/hajlandó). A saját életével, vágyaival kapcsolatban azonban javaslom, hogy töprengjen el, ha nyitott erre. Miért pont erre az elköteleződésre nem hajlandó férfira esett a választása, s akarná hosszú távon is vele tervezni az életét.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Laura R

  Jonapot kivànok teherbe estem most vagyok 7 hetes terhes de nem szeretnèk a baba apukàjàval együtt maradni ebben az esetbe mit tehetek inkabb vetesem el vagy tartsam meg? .Ugy gondolom nem illünk össze a pàrommal èn is szeretnèk gyereket meg ő is de bennem van a fèlelem hogy el vàlnànk ès nem akarom a gyerekemet ilyen helyzetnek ki tenni .Fèlelem van bennem .Sokat vitàzumk az apukàval nem tudom mit tegyek ès nincs is sok idő a gondolkodashoz

  • Habis Melinda

   Kedves Laura!

   Ez egy érzelmileg nagyon megterhelő helyzet, javasolom hogy beszélgessen négyszemközti keretek közt pszichológussal a félelmeiről és a terveiről. A céljaihoz vezető útról/utakról.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Mária Mónika

  Kedves Melinda! Párom már lassan 5 hónapja, vissza utasitja a szeretkezés. Peddig tudja hogy nagyon hiányzik nekem.Beszélni hogy mi a gond nem akar. Igaz már semmi intin érintés nincs a részéről. Peddig én szeretem meg ölelni de ő nem ölel vissza. Segítséget szeretnék kérni hogy van esélyem még a párom nál,?

  • Habis Melinda

   Kedves Mária Mónika!

   Egy kapcsolatot mindkét félnek akarnia, építenie kell. Ha ez nincs meg, szép lassan elmúlnak az érzések, felbomlik a kötelék, vagy elmérgesedik a helyzet. Érdemes megkérdeznie, mi változott, miért nem ölel már vissza. Ajánlom figyelmébe a kötődési stílusokról írt cikkeimet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Regina A.

  Kedves doktornő!
  Lassan egy éve leszek együtt párommal. Mostanában úgy érzem mintha folyton idegesítém és csak zavarnám. Mostanában jobban húz barátaihoz és úgy érzem eléggé háttérbe szorulok nála. Gyakran érzem azt, hogy valami baja van de azt állítja nincs (általában üzeneteknél). Mostanában sokat veszekszünk egymással és a veszekedések után nem tudom, hogy viselkedjek vele. Mindennél jobban szeretem és félek, hogy elveszítem. Azt állítja mostanában megváltoztam: túl hamar ingerült leszek, nem mondom el mi a baj, és főleg távolságtartó vagyok. Kérem szépen segítsen rájönni mit tehetnék a kapcsolatunk érdekében.
  Előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Regina!

   Párterápiás munka segíthet a ki nem beszélt feszültségek átgondolásában, a kapcsolatuk erősítésében/stabilizálásában.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • F. Annamária

  Kedves doktornő!

  Van egy dolog ami hetek óta nyomja a szívemet.
  Következő lenne a kérdésem.
  Sajnos a párom beteg.. pszichésen. Találtam elég érdekes dolgokat a telefonjában. Miért fényképezgeti és videózgatja magát meztelenül? Ez kielégíti? Tudni kell meg róla hogy mindig olyan lányok után megy akikhez köze volt így vagy úgy. Szexuális zavarai vannak,és olyan oldalt keresett fel ahol lányok találhatóak akik szexuális szolgáltatást nyújtanak,de nem írt és nem hívott fel senkit,és nem is jár el itthonról.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Annamária!

   Javaslom, hogy beszélgessen a párjával ezekről a dolgokról. A normális szexualitásba sok minden beletartozhat, a nézegetés nem feltétlenül utal patológiára.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó napot doktor nő azt szeretném mondani nem jövök ki a párom szüleivel .😕 és mindenbe bele szólnak pénz stb és ugye mi már nagykoruak vagyunk engem szavakkal bántanak és eleinte szerettek most meg minden rossznak be állitanak mit javasol mit tegyek? Vagy hogy viseljem el ezt az egészet .

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A párja szüleivel kapcsolatos konfliktusok felvállalása a párja bevonásával lenne optimális. Érdemes beszélgetnie vele az érzéseiről, gondolatairól, s amennyiben szükséges, pár- és családterápiás segítséget igénybe venniük.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Márk

  Jónapot.
  Volt párom depressziós lett evek ota jelent meg neki fél évekre mi kilenc honapja voltunk egyutt es most kulon költözünk mert egyedul neki jobb es nemtudok szerinte ezen segiteni mivel nemvolt meg ilyenben nekem reszem es nemtudom hogy kezeljem de nemvolt egymással nagyobb gondunk szerettük egymást csupán azt mondja rendbe kell tennie ezt magában de utanna lehet szó folytatásról.
  A kérdésem hogy ön szerint ez mennyire jo igy es jo lehet e még a folytatás?

  • Habis Melinda

   Kedves Márk!

   Amennyiben a párja/exe depressziós, mindenképp mielőbb orvost kell felkeresni. Az elmagányosodás vége ugyanis gyakran az öngyilkosság.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szomorú anya

  Kedves doktornő!A párom nem kíván,mióta megszületett a gyermekünk.Már előtte sem volt túl gyakran szex de most méginkább hanyagol.Havonta egyszer összebújunk az én kezdeményezésemre.Azt mondja,vele van baj,de nem akar beszélni róla.Tudom,hogy gyakran pornót néz.Az alakomat visszanyertem és törődök magammal.Időnk van,jó baba.Vele is törődő,érdeklődő vagyok.De a folyamatos visszautasítás miatt sokszor ingerült vagyok és elkeseredett.Három gyermekünk van és ő is kiveszi a részét a nevelésből.Szinte csak velük foglalkozik.Azt mondja,normális,hogy ennyi idő után elmúlik a szerelem.Azt hittem,ha lesz közös gyermekünk,jobban fog szeretni (mert az előző két gyermekem az 1.házasságomból van),de mióta megszületett a kicsi,minden gondolata körülötte van és belé “szerelmes”.Átvertnek érzem magam. Köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Szomorú Anya!

   Párterápia segíthet visszahozni a kapcsolatukba az intimitást.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Tibor

  Kedves doktornő!
  A feleségem eléggé aktív életet él a közösségi médián és sokan irosgatnak neki és reagálnak a képeire. Neki ez nagyon bejön engem viszon idegesít hogy miért van neki erre szüksége hogy idegen férfiak udvarogassnak neki mikor én vagyok neki? Sokan csak szexuális vágyaikat szeretnék kielégíteni de őt ez sem zavarja. Ha megkérem hogy tiltsa le őket még velem veszekszik. Azt mondta gyerekes amit én csinálok. Az exével is sokszor beszél persze úgy hogy én ne tudjak róla. Valószinü hogy nem szeret?

  • Habis Melinda

   Kedves Tibor!

   Sokféle oka lehet a felesége viselkedésének. Ha szeretné megérteni, legegyszerűbb, ha megkérdi. Egy egyenrangú párkapcsolatban mindkét fél érzései/vágyai egyformán fontosak.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves doktor nő!
  Nagyon sok godn ért az utóbbi időbe
  Nem vagyok rendben lelkileg
  November óta csak úgy el sirom magam ha csak egy kicsi bánat is ér
  Többen mondták hogy depresszió jeleit mutattom és erről szeretném kérni a véleményét!?
  Köszönöm szépen! (ha válaszol)

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Amennyiben diagnózist szeretne, a helyi pszichiátriai gondozóban, szakvizsgálat után tud kapni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Tímea

  Kedves Doktornő 4 x felett vagyok és sajnos nagyon depressziós pedig próbálok nagyon megfelelni minden munkahelyen, hogy ne látszódjon, de nyilván érzik és nem kedvelnek az emberek. Lenéznek vagy lesajnálnak, vagy uralkodnak rajtam, vagy próbálnak. Sajnos nagyon sok munkahelyem volt, mert hiába próbáltam helyt állni, nem sikerült mert szociálisan érzékeny vagyok és ha lelkileg látom valakin, hogy segítségre szorul pedig a többiek nem foglalkoznak vele én ki szoktam állni mellette. Legalább 20 munkahelyem volt nemtudok beilleszkedni és terápiára lenne szükségem sajnos ingyenesre mert eyg lyukas garasom sincs plussz folyamatban a válásom .És sokszor ok nélkül szomorú vagyok és sírnék, de gyerekkorom óta nem a változó kor miatt. Ha esetleg tudna ingyenes terápiát ajánlani megköszönném.

  • Habis Melinda

   Kedves Tímea!

   Szerintem nagyon jó, hogy így rálát a viselkedése okaira és következményeire. A terápia segíthet jobban kiállni önmagáért. Ingyenesen a helyi pszichiátriai gondozóban, vagy családsegítő szolgálatnál találhat pszichológust. Ezen kívül alapítványoknál lehet még érdeklődni, van-e kapacitás.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. András

  Örökbe szeretnék fogadni a nálunk nevelkedett kislányt .3 napos kora óta neveljük most 5 éves.Nagyo szeretjük ő is minket.De nem engedhetik.Mit tehetünk

  • Habis Melinda

   Kedves András!

   Ügyvéd tudna segíteni az örökbefogadás feltételeinek meghatározásában.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Eszter

  Kedves Melinda!
  A barátom bevallotta hogy tetszik egy másik lány és hozzátette azt is hogy ezzel nincs semmi probléma.. és nem látja hogy mennyire megbánt ezzel.. hogy mennyire fáj. Pedig sokszor sírtam előtte és csak a végén mondja hogy sajnálom és hogy nem akarta.. nagyon szerelmes vagyok belé..

  • Habis Melinda

   Kedves Eszter!

   Aki szereti Önt, az tekintettel van az érzéseire, s próbálja nem megbántani. Ez volna a normális, biztonságos kötődés jele.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Krisz!

  Szèp napot! A pàrom megcsalt a munkatàrsàval de mikkor ez kiderült ő nem hagyta ott a munkahelyét ès ezért ugyan úgy tudnak talàlkozni,viszont velem maradt azt mondta hogy a másikat lezàrta ès csak egyszer voltak együtt! Ez normàlis vagy ha tényleg velem akkar maradni akkor nem kellene munka helyet váltani hogy ne talàlkozanak?

  • Habis Melinda

   Kedves Krisz!

   Valóban könnyebb úgy lezárni egy kapcsolatot, hogy nem találkozunk folyton az exxel, de nem csak ezen múlik! Ettől függetlenül a megcsalás miatt érdemes párterápiába fogni, hogy a bizalom helyreálljon, s a kapcsolatuk megerősödjön, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Imre K.

  ÜDVÖZLÖM Mit tegyek ha az apám paranoiás módon viselkedik elfelejt fontos dolgokat és állandóan attól fél hogy kiabolják felgyujtják a nyaraloját néha félek már tőle

  • Habis Melinda

   Kedves Imre!

   Mielőbb hívja a 112-t, mert az apja valószínűleg Ön- és körveszélyes állapotban van!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Dorka

  Kedves Doktornő!
  Gyermekvállalással kapcsolatban gyakran veszünk össze a párommal. Ő gyereket akar minél előbb, én viszont nem érzem magamban az anyai ösztönöket, valamint az sem segít, hogy a párom meglehetősen elavult nézetekkel áll a témához. Ő megvan győződve, hogy elég, ha a férfi a fogantatásban, illetve a gyerek/család pénzelésében van jelen, nézetei szerint minden más dolog az anyuka dolga még akkor is, ha az anyuka visszamegy egy idő után dolgozni. Ezt sokszor próbáltam vele megbeszélni, de nem segít, hogy a szülei részéről is ezt látta és a szülei is ezt az elvet vallják mind a mai napig. Az anyósom a közölte is, hogy ő csak nagyon ritkán kérte a nagyszülők segítségét (ő egyébként teljesen munkanélküli volt amíg a gyerekei viszonylag nagyobbak nem lettek), hozzáteszem, hogy a mai napig túlzó is a kapcsolata a gyerekeivel, amit mások is furcsának gondolnak. Nekem nincs családom, nem lenne más segítségem, ráadásul én magam is olyan típus vagyok, hogy egy gyereket ilyen körülmények között csak börtönként élnék meg és úgy érzem, hogy mindent fel kellene adnom. Persze a babysittert a párom szintén csípőből utasítja el a pénz miatt. Nem tudom, mit csináljak, kérem adjon tanácsot, mit tehetnék. Előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Dorka!

   Jól teszi, hogy amíg ezekben a kérdésekben nem tudnak dűlőre jutni, nem vállal közös gyermeket a párjával. Párterápia segíthet közelíteni/megérteni a nézőpontokat.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V. Imre

  Kedves doktornő!
  Ismerősöm 16 éves fia–aki rendkívül intelligens, zárkozott, regisztrált aspergeres–gyűlöli az anyját aki anno tudomására hozta a betegségét. A szülők elváltan élnek . A fiú és testvére az anyuka felügyelete alatt vannak de a szóban forgó fiú az alkoholista és szintén aspegeres apjánál lakik. Az anya / aki egyébként minta anya / fizeti közvetve titokban a fiú minden költségét / az apjának ad pénzt hetente/.Azért titokban mert a fiú visszautasít az anyjától bárminemű közeledést vagy gondoskodást irányába. Borzasztó tartalmú irományokat talált az anyja a dolgai közöttt amiben a fiú saját magát szörnyként ábrázolja. A fiú elhanyagolja magát az apja ( aki egy ismert zenekar tagja ) csak a fedelet biztosítja számára..hatni nem tud rá. Pszichologushoz nem hajlandó menni a fiú.
  Mit tanácsol?

  • Habis Melinda

   Kedves Imre!

   Családterápiát javaslok a fiú miatt, lehetőleg mindkét szülővel. Ha ez nem megoldható, a gyermek számára pszichiáter és pszichoterápia is szükséges. Egy 16 éves még nem dönthet arról, akar-e menni. Akié a felügyeleti jog, azé a feladat és a felelősség. Érdemes elgondolkodni a gyermekvédelmi jelzőrendszer bevonásán, hiszen ha jól értem sorait, az anya jelenleg nem tudja gyakorolni a jogait, s a fiú nem részesül megfelelő szülői figyelemben és gondoskodásban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Polyàk Sz.

  Kedves Melinda!
  Lassan itt az esküvő az anyósom a párom háta mögött (kérdés nélkül) kért meg valakit tanúnak, akit a párom nem akar, azóta szorongást érzek, mert egy fontos napról lenne szó a mi napunkról, azóta csak dühöngök..

  Üdv:. Polyàk Sz.

  • Habis Melinda

   Kedves Polyák Sz.!

   Megértem, az Önök nagy napja jó esetben az Önök döntései alapján alakulna.
   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szerama

  Tisztelt Doktornő!
  Fiú unokám 12 éves múlt. Okos. Viszont ahányszor eljön hozzánk – rendszerint a szüleivel – mindíg valami kárt okoz. Például: a szőnyeg rojtjait kitépkedi, a szőnyeg szegélyét kibontja, újabban a gépkocsit is megkarcolta, a tetőtérbe vezető falépcsőt szintén végigkarcolta. Beszélgetni nem lehet vele, mert vagy visszakérdez, vagy kitérő választ ad. Találkozáskor, búcsúzáskor messzire elmegy, még egy kézfogásra sem hajlandó.
  Enni nagyon keveset eszik, étkezéseket kihagy. Nagyon aggódom miatta.
  Szeretnék valamit tenni az érdekében.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Szerama!

   Érdemes lenne beszélni a szülőkkel, megtudni, mit gondolnak a károkozásról és a fiú viselkedéséről. Pszichológus/pszichiáter bevonását javaslom.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kata

  Szeretnék beszélgetni várom a pillanatot újra társaságba legyek de amikor oda érkezik pillanat nem kapcsolódok bele beszélgetésbe csak hallgatom. Otthon kiválóan beszélgetek családtagjaimmal. Mi állhat háttérben?

  • Habis Melinda

   Kedves Kata!

   Az Ön viselkedésének mozgatórugóit Ön tudja feltárni, amennyiben önismereti munkába fog. Én akkor tudnám a kérdésére a választ (vagy akkor tudnám Önt is hozzásegíteni, hogy többet megtudjon önmagáról), ha ismerném Önt, s több releváns kérdést tudnék feltenni, s látnám a reakcióit.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anonymus

  Folyamatos elvörösödés jellemez, általában akkor amikor az emberek csak rám figyelnek egy beszélgetésben, de többször előfordult már, hogy nem is figyeltek és úgy éreztem ég az arcom . Jellemzően akkor történik amikor az iskolában vagyok de akkor is volt már amikor rokonokkal beszélgettem. Emiatt nehezen tudok kommunikálni, felelni. Érdekes módon nyári munkám során egyszer talán kétszer fordult elő, pedig rendszeres kommunikációs munkát vállaltam, máskor napi szinten legalább egyszer történik.

  • Habis Melinda

   Kedves Anonymus!

   Önismereti munka segíthet megtalálni az okait, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Delia

  Kedves doktornő.
  Tvaj majus an el indul egy lavina bennem szingli akartam lenni… Agyaltam rajta sokat igy vegul multhet szerda szamitottam vele 4 és fél év utan.
  Most mégse érzem azt hogy ez Jo ott let volt még szakad a Szivem ha ra gondolok hogy ki van lelkileg.
  Elso szakitas om volt nem tudom kezelni a helyzetet.
  De ha elotte van képtelen vagyok vissza menni de még az érzés sem jön hogy ujra probaljam

  • Habis Melinda

   Kedves Delia!

   A szakítás egy nehéz döntés, nyilván nem véletlenül hozta meg. Önismereti munka segíthet abban, hogy jobban átlássa mire van szüksége egy kapcsolatban, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szonja

  Kedves doktornő!
  20 éves vagyok és már másodszorra álmodom azt, hogy szexuális kapcsolatot létesítek apámmal. Megrémít a tudat, hogy nem tudom mit jelenthet ez. Válaszát előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Szonja!

   Hogy mit jelent, önismereti munka segítségével lehetne végiggondolni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Nikii

  Jó napot!
  A véleményére lennék kíváncsi és előre köszönöm a válaszát is.
  24 éves lány vagyok pár éve Németországban lakom 1 éve megismerkedtem valakivel 1 évig együtt is voltunk, nagyon sok rossz dolgott tett velem, és a stressz miatt elég sokat is fogytam, rengeteget, azóta 1 év eltelt persze már nem vagyunk együtt, de nagyon vékony lettem, szeretnék visszahizni 1 éve próbálkozom, orvosnál is voltam abban a tudatban hogy talán nem a stressz okozza, de azóta 1 év eltelt nem élek már stresszben sem de talán tudat alatt van ez, hiába eszek sokat vagy keveset akármit csinálok csak fogyok, egezsegileg teljesen jól vagyok ezzel nincs probléma, és azért írtam önnek hogy talán önnek talán valami tanácsa van e erre vagy bármi ami segíthet.! Előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Nikii!

   Amennyiben túl van már a háziorvosi kivizsgáláson és nem találtak kezelendő egészségügyi problémát, érdemes pszichoterápiás munkába is belefognia (akár párhuzamosan is mehet a kettő, ha találnak szervi okot). A stressz hatása nem múlik el feltétlenül a stresszes esemény(kapcsolat lezárultával, gyakran jelentkeznek úgynevezett PTSD tünetek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • F. Kiki

  Kedves doktor nő!
  Tanácsot szeretnék kérni hogy ha már valami nagyon sok dolog bánt kapok mindenkitől olyan negatív dolgot hogy már sok és nem bírom el folytatni de sokszor gondolok arra hogy magamon bántás ként oldjam meg de viszont nem szeretném hogy tudok erre meg oldást tanálni válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Kiki!

   A bántalmazó kapcsolatokból mielőbb menekülni szükséges! Az eddigi bántásokat pedig pszichoterápia segítségével lehet/kell feldolgozni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Botond

  Kedves Doktornő!
  Volt egy kapcsolatom, fiatalok voltunk mindketten, ő (N) még 16éves volt és emiatt nem volt szexuális kapcsolatunk, hirtelen szakított velem és pár napra rá lefeküdt valakivel. Ez a kapcsolat 7éve volt, az évek során többször egymásba futottunk beszéltünk, néha úgy láttam rajta hogy többet akar,oda jött megölelet egy buliban, csak nézett a szemembe, de aztán semmi sem történt. Nem tudom túltenni magam rajta, bármikor meglátom azt érzem hiányzik és nem tudom elfogadni, hogy akkor velem nem feküdt le(nekem is ő lett volna az első és én is neki). Azóta már van egy 5 éves kapcsolatom de még mindig azt érzem hiányzik ha találkozunk. Hogyan tudnám túl tenni magam és lezárni.

  • Habis Melinda

   Kedves Botond!

   Önismereti munka segíthet a lezárásban. Ennek során át kell gondolni, mi fogta meg Önt ennyire ebben a lányban, s abban, hogy nem Ön kapta őt meg.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Gizella O.

  Jó estèt kivánok Doktornő egy ojan kèrdèsem van èszre vetem pár hónapja nagyon lelikis vagyok akár mit beszèlek utána feszt az emèszt ijenkor mit csináljak.3 kis gyerekem van.

  • Habis Melinda

   Kedves Gizella!

   A szorongós-rágódós alapszemélyiségű emberek számára fokozottan javasolt az önismereti munka. Ha ez csak pár hónapja áll fenn, akkor valamilyen stresszhatás okozhatja, de a megoldás ugyanaz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Petra

  Nem tudom túltenni magam azon hogy a legjobb barátnőmnek nevezhető személy, azzal a fiúval akivel én ismerkedtem ráment arra a fiúra.
  Nem vesztünk össze a barátnőmmel, csak messze kerültünk egymástól és nem beszéltünk napi szinten. Aztán a srác nem igazán tudta eldönteni hogy mit szeretne velem. Ezért inkább eldobta az egészet ami kettőnk között volt. Nem tudtam megemészteni. Majd mikor már nem beszéltem a fiúval a barátnőm elkezdett vele beszélgetni elég érdekes beszélgetést olvastam el. Hogy ők mit csinálna első találkozáson vele, És másodikon. Megdöbbentő érzés volt ezt elolvasni. Ezt úgy tudtam elolvasni hogy mostanra megbánta a fiú hogy eldobott. De ugyanakkor egy helyen dolgozunk mind a hárman csak nem egy műszakba, de mégis azt érzem még mindig hogy a lány a barátnőm próbál keresztbe tenni vagy beszélgetni vele vagy felhívni a figyelmét. Mit csináljak teljesen magam alatt vagyok. Nem tudom megbocsátani ezt, nem tudom túltenni magam rajta. Akkora csapás ez számomra hogy hihetetlen.

  • Habis Melinda

   Kedves Petra!

   Megértem, hogy megviseli Önt, hogy ekkorát csalódott a barátnőjében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Petra

  Kedves Doktornő!
  Az újszülöttem hasfájós, úgy tudom ennek lelki oka is lehet. Nehéz várandósságom volt, a szülés utáni időszak is stresszes. Jól gondolom hogy állhat ez a háttérben? Javítható a kapcsolat? Köszönöm válaszát és szép napot kívánok Önnek!

  • Habis Melinda

   Kedves Petra!

   Igen, lehetséges. Az újszülöttet, és az anyát is megterheli a szülés, s a gyermekek mindenféle stresszhatásra fokozottabban reagálnak. Szükséges, hogy feldolgozza a várandóssága és szülése körülményeit, hogy jól bírja a szükségszerű nehézségeket, amik ilyenkor minden szülő életében elkerülhetetlenek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Krisztina

  Jó napot kívánok !
  A párommal három és fél éve vagyunk együtt nagyon sok vitán vagyunk túl , sok szakításon mert az utóbbi időben nem nagyon figyelt már úgy rám és a dolgokra amit ő egyszer sem vett észre vagy értette volna meg . Így utólag mire kezdtem már bele fáradni hogy többet bele adok és annak a fele sincs viszonozva kezdtem eltávolodni tőle , majd felfigyeltem valaki másra akivel nagyon össze illünk ha lehet azt mondani ! De ebbe a kapcsolatba maradtam hogy mentsem ha még lehet , de úgy érzem már csak a ragaszkodás és az elmúlt évek tart már csak úgy hozzá és érzem hogy ez így nem jó és lépnem kellene ebből de mégsem merek, miért ??

  • Habis Melinda

   Kedves Krisztina!

   Az érzelmeinek megértése önismereti munkával lehetséges. A legtöbb esetben nem az a probléma, hogy az ember nem tudja, hogy mit kellene tennie, hanem hogy nem találja az utat a céljai felé. Ebben segíthet a négyszemközti munka.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Erika

  Lenne egy problémám , gyerekkorom óta depressziós és pánikbeteg vagyok , sajnos olyan volt a gyerekkorom hogy a szüleim megrontottak és megaláztak elég sokszor . És így mindig olyan párt választottam magamnak aki ugyanilyen mint a szüleim , és így senkit sem engedtem magamhoz túl közel csak egyetlen egy férfit aki annyira a lelkembe riport hogy a pszichiátrián kötöttem ki miatta , kijöttem a pszichiátriáról és újra és újra próbálkozunk kisebb nagyobb sikerrel lenne most egy normális parkapcsolatom de nem tudom magamhoz közel engedni a történtek végett . Feszült vagyok és ideges bármilyen férfivel találkozók , járok pszichiáterhez a depresszióval Dr még mindig úgy érzem a volt páromat szeretem . Itt lakik egy utcával arrébb is sajnos kizárt a noncontact szabály . Minden nap találkozok vele . A szüleim miatt is állandóan stresszben élek nekik se jó semmi úgy kezelnek mint egy gyereket pedig felnőtt nő vagyok 3 gyerekkel . Mit lehetne tenni ? Költözzek el ?!néha már úgy érzem hogy megfulladok nem hagynak élni , nincs önbizalmam egyàtalan. Válaszát előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Erika!

   Érdemes volna pszichoterápiás munkába fognia. Ez segíthet meghúzni a párhuzamokat a múlt és a jelen kapcsolatrendszere közt, s jobban értékelni azt, hogy talált egy normális férfit, aki nem bántja. Ezenkívül érdemes átgondolni a többi, pl a szüleivel való kapcsolatát, hogy megtalálja benne önmagát, s ki tudjon állni azok mellett a dolgok mellett, amikre szüksége van.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • O. dávid

  Jó estét dávid vagyok és érdeklődni szeretnék hogy van 1 25 éves feleségem és mindig megigéri hogy nem néz más férfiakra mert tudja hogy nem szeretem azt de miközben megyünk valahova együtt mindig rá néz és folyton sumákolva figyeli

  És mitol van az hogy én rá nézek külömbféle hölgyekre de neki se tetszik de én nem nézek oda sokáig és ha össze is veszünk mindig ott hagy más férfiak viccein tud nevetni de az enyémen már nem és megigérte hogy nem lép be a tik tok ba és 2022 10 .07. Be lépett én meg 2022 12 .29. Én rá találtam így tudtam meg hogy ő bent járt a tik tok jába sokszor hazudik nekem nem őszinte inkább sumák amit észre vettem rajta a szeme nézése a viselkedése és a beszéde és puszitse ad nekem jóformán mit tehetek ellene mit javasol doktornő ?

  • Habis Melinda

   Kedves Dávid!

   Azt javaslom, hogy jelezze a feleségének, hogy mik azok a dolgok, amik nem tetszenek, fájnak Önnek. Ha szerezi, s kapcsolatban akar Önnel maradni, változtatni fog.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Viktória S.

  Kedves Doktornő
  Magaszerint mit tegyek?
  Történet egy incidens a hölgy azt állítja hogy megcsalt a barátom (de 2 napja meg tagadta hogy lett volna valami köztük) de a barátom tagja
  (A hölgyet nem ismerem) (és mar volt amikor a barátom megcsalt )most semmi bizonyítékom nincs
  Nem tudom mihez kezdenék

  • Habis Melinda

   Kedves Viktória!

   Hogy mennyire bízhat a barátjában, önismereti munka segítégével lehetne átgondolni, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktornő! Egyik ismerősöm nagy bajba került. Egy vásárlóközpont parkolójában egy román férfi sok pénzt követelt tőle 2 szatyor zokni,borotva stb. fejében. Sajnos elhitte hogy megér többszázezer foritot…Rendőrségen már jelentést tettünk. A másik gond hogy kiderült lenullázta a számláját. Eddig is tudtuk hogy szeret inni és lottózni így mostmár elkönyveltük hogy szenvedélybeteg. Demens is ráadásul rövidtávú memóriája már sajnos nem működik. Szakemberen gondolkozom hogy el kellene vinni.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Gyámság alá kellene vetetni mielőbb az ismerősét, hogy ne kerüljön még nagyobb bajba. A pszichológus demencia esetén nem javasolt, ugyanis a terápia sikeréhez a saját viselkedésről való gondolkodás képessége és legalább egy átlagos intellektus, megfelelő memória szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktornő! A Kislányom bölcsödébe jár,már elmúlt 2 éves. Nem sír már reggel amikor beadom a csoportba,viszont még mindig nehezen oldódik. Főleg ha idegen felnőtt is tartózkodik a csoportban akit eddig még nem látott. Ha az ilyen idegen kezdeményez nála beszélgetést sírni kezd, visszahúzódó lesz, valamint a gyermekek közeledését sem szereti. Itthon nincs ilyen gond érintésünk elviseli,de valamiért a bölcsiben nem. Egyébként jól eszik és alszik a bölcsibe. Kérdésem az lenne hogy szorongás ami okozza ezt nála vagy valami másra kell gondolni? Köszönöm a válaszát.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Javaslom, hogy a bölcsődei gondozónővel beszélje meg, hogy mit gondol arról, mi lehet az oka, hogy ilyen nehezen fogadja el gyermeke az idegeneket. Amennyiben nem jut előbbre, gyermekpszichológus az anamnézis ismeretében tud segíteni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anonime

  Tisztelt Doktornő!

  Feleségemmel 10 éve vagyunk együtt gyerekek születése óta kevés a szex nagyon és nem olyan színes mint én szeretnék. Rengetegszer mondtam neki h próbáljunk ki mást vadabbat , swinger klub ebből vita kerekedett.
  Akkor mondtam hogy csináljunk olyan dolgokat ami csak kettőnk között történik . Erre az volt a válasz h perverz vagyok ( ebbe van is valami- de akkor ő meg prűd ) .Szóval azóta máshol élem ki a vágyaimat.
  Tudom nem jó de én sokszor mondtam neki de semmi változás.
  Mit tudok tenni h ne máshol éljem ki a vágyaim.?
  Jó apa és férj vagyok. Nekem sokkal színeebb a fantáziám. és az a pláne h régen nem zavarta a pervezségem ,talán még élvezte is .

  • Habis Melinda

   Kedves Anonime!

   A gyermek(ek) születése alapvetően átrendezi a párkapcsolatot, s az új egyensúly megtalálásához párterápiára lehet szükség.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Vivien

  Vivien!
  Jó napot mit tegyek hogy le vezesem ezt a sztrest?(nem tudom hogy írjak )12 éves vagyok és gyűlölök a falumba élni mindenki csúfol mindenkit és mindenki utál én jobban szeretnék városon lakni hisz az unoka testvérem is ott van és vele járnak egy iskolába de nem merek a szüleimel beszélni hisz nagyon szigorúak és ezért ide írom remélem nem haragszik meg érte hogy ide írtam a problémám !😟😢🙁(előre is köszönöm a megértését )😟😘

  • Habis Melinda

   Kedves Vivien!

   Megértem, hogy ott szeretne lenni, ahol a szerettei. Amennyiben a kötlzés nem működőképes opció, érdemes arra törekedni, hogy több időt töltsön, vagy többet beszélgessen azokkal, akik érzelmileg közel állnak Önhöz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • R. Máté

  Tisztelt doktor nő!

  A gyermekem nagyon sokat panaszkodik arra hogy az iskolában csúfolják azért mert még nem kezdett el kamaszodni (13 éves fiú gyermekről van szó) ! Esetleg tudna adni valamien tanácsot amivel megtudnám beszélni vele?
  UI.: Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Máté!

   Elsősorban azt javasolnám, hogy beszélgessenk arról, hogy mit érez, a hogy hogyan tudná megvédeni magát a különféle bántásoktól. Felhívnám a figyelmét, hogy a rendszeres verbális abúzus szülői, és/vagy tanári beavatkozást kíván, mivel a gyermek személyiségének torzulását eredményezhetik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Anett

  T. Habis Melinda! Mit tud tenni az olyan ember,aki el van távolodva önmagától, S egy spirálba került, ami olyan,mint a vákuum. Hogyan lehet kijutni ebből az állapotból? 14 éves korban szakmai elutasítás, közeli hozzátartozó halála és szerelmi csalódás együttese után kezdődött ez a vákuum érzés. Ezen 3 trauma megtörténte után indult az egész folyamat,amiből nem tudok kijönni. Mit tehetek? Köszönöm szépen a választ. Jordan

  • Habis Melinda

   Kedves Jordan!

   Terápia segíthet újra megtalálni Önmagát, feltárni az elfojtott érzéseket és feldolgozni a korábbi traumákat.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  nita Vàrkonyi ezt írta (időpont: 2023. jan. 4., Sze, 16:40):
  Jó napot kivánok ojan kérdésem lenne hogy van két unokám egy 8 és egy 10éves lányok én nevelte öket születésüktöl fogva és 4honapja az anya részére visza adta a gyerekeket de a gyerekeket csak a pénz miatt vite el soha meg nem öleli öket vagy ha sírnak nem vigasztalja öket a gyerekeket lelkileg bántalmazták panaszkodnak az iskolába is de nem tesznek semmit mit javasol hogy mit tegyek hogy haza jöhessenek mert ők is részt szeretnék de már mindent megpróbáltam válaszát köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A gyermekvédelmi rendszerben érdemes jelzést tenni a gyerekek által tapasztaltakról, akik tudnak majd megfelelő tanácsot adni, s akár kiemelhetik a gyermekeket a családjukból, ha szükségesnek ítélik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Márk

  Üdv! Egy olyan kérdésem volna, hogy miért van az, hogy ha valami izgalmas dologra gondolok (például kiskoromban szuperhősnek képzeltem magam és ebbe nagyon beleéltem magam, mostmár akár videójáték közben), ilyenkor rázom a kezem? Mármint nem remeg, hanem konkrétan rázom tudat alatt(bár lehet már megszokásból is, mivel kiskorom óta ez van velem). Közösségben nem rázom, ott mintha kiadnám magamból nevetéssel, viszont 23 éve félek, hogy egyszer valaki rajta kap. Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Márk!

   Önismereti munka segítségével lehetne válaszolni a kérésére.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Elizabet

  A barátom azt mondta hogy amikor szeretkezünk valami görcsöt érez bennem.

  • Habis Melinda

   Kedves Elizabet!

   Ön is érzi ezt, vagy csak Ő? Ha Ő, kérdezzen rá, miből gondolja. Ha Ön is, akkor önismereti munka segíthet elgondolkodni a kiváltó okokon.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • László O.

  Miért tölt el jó érzéssel,ha túl ehetem magam, és kemény lehet a hasam, a gyomrom meg feszülhet, annyira, hogy be sem tudom húzni? Napi 4 kg banán, meg más mellé! Vagy 4kg banán, 4 kg mandarin egyszerre, 4 óra leforgása alatt!

  • Habis Melinda

   Kedves László!

   Valószínűleg az Ön esetében az étkezés valamilyen pótcselekvés lehet, de hogy milyen szükségletet próbál vele téves módon kielégíteni, önismereti munka tudná feltárni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Fanni Panni

  Kedves Doktornő!
  Fél éve vagyok együtt a párommal, sajnos vannak enyhébb alkohol problémái, de próbál rajta változtatni. Múltkor, bár nem vagyok rá büszke, de belenéztem az üzeneteibe és megláttam, hogy nemrég idegen lányoknak írt üzeneteket (helló, szia, hogy vagy?), a kapcsolatunk elején pedig az exének is, az szexuális tartalmú volt. Azóta ezt megbeszéltük, azt mondta mikor ezeket küldte, be volt rúgva, unatkozott otthon, de megígérte, hogy többet ilyet nem csinál és igazat adott nekem. Az én bizalmam mégis nagyon megrendült, nem tudom, hogy tudok-e hinni neki. Mi van, ha ezt tovább folytatja? Mit tegyek ön szerint?

  • Habis Melinda

   Kedves Fanni Panni!

   Szerintem érthető, ha nem bízik olyan személyekben, akiket korábban hazugságon kapott.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Berni

  Jó napot! Anyukám hosszú évek óta gyógyszer(xanax,frontin) és alkoholfüggő,64 éves. Sok problémát okozott lelkileg és anyagilag egyaránt,ezért 1.5 éve nem tartom vele a kapcsolatot. Azt állítja megváltozott, de orvosi segítséget nem kért. Régebben is állította hogy már nem iszik,de mindig megtaláltam az eldugott boros üvegeket,így már nem bízom a szavában. Egyáltalán van esély rá hogy valaki egyedül leszokjon, vagy az elvonási tüneteket nem lehet “kibírni” szakember segítsége nélkül?
  Köszönöm válaszát

  • Habis Melinda

   Kedves Berni!

   Sajnos nincs rá esély. A függők önbecsapásban élnek, s a függőség tagadása is része a problémának.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K.Mónika

  Üdvözlöm Doktornő!Párommal 4 hónapja vagyunk együtt.Minden tökéletes.Kezdetek óta nem védekezünk.’Ha jön a baba jön, ha nem nem’.Terhes is lettem.Boldog voltam, ő is.2 hét múlva viszont jött nála az álmatlanság, étvágytalanság és ma közölte hogy elbizonytalanodott, de szeret.Felmerült az abortusz is..Mitévő legyek?kérem segítsen!

  • Habis Melinda

   Kedves Mónika!

   Pszichológussal való négyszemközti konzultációt javaslok, ebben a nehéz helyzetben. Minden opció hosszú távú következményekkel jár ugyanis, melyekre bizonyára nem voltak felkészülve, ezért érdemes azokat mielőbb alaposan átgondolni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Anna

  Kedves Melinda!
  A férjem iszik, nem mindig, de gyakran és olyankor kifordul magából(agresszív a viselkedése), lelkileg bánt, nem kezel nőként, nem törődik velem és az életünkkel, csak nagyon minimálisan.. Sokszor leültem már vele beszélni, de reménytelen..
  Mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   A függőségek megváltoztatják az információfeldolgozást és magát a személyiséget is eltorzítják, ezért egy függővel beszélgetni majdnem felesleges. Komplex addiktológiai kezelésre van szükség a viselkedés-változáshoz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Petra

  Tisztelt Melinda!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hogyan lehet legyőzni a megfelelési kényszert? Már egy ideje próbálok tudatosan megszabadulni ettől, de amint új helyzetbe kerülök, ahol nagyon szeretnék valamit, egyből előjön és állandóan komplett hülyét csinálok magamból. Sokszor előfordul, hogy beszélnek hozzám, de olyan szinten leblokkol az agyam, hogy nem fogom fel amit mondanak és nem értem, miért alakult ez ki, illetve mit lehet ezzel kezdeni? Egyáltalán nem érzek javulást, sőt, úgy érzem egyre rosszabb, ahogyan a gondolkozásom is. Nem tartom magamat buta embernek, bár vannak korlátaim, de évről évre nehezebben jutnak eszembe dolgok, plusz ha kérdeznek tőlem valamit, amit előtte tudtam, nem tudok már rá válaszolni, miközben még csak a huszas éveim elején járok.
  Ezeknek lehet köze a stresszhez vagy valami más probléma okozhatja mind ezt?

  Tisztelettel:

  K.Petra

  • Habis Melinda

   Kedves Petra!

   Természetesen lehet köze a stresszhez. A megfelelési kényszert pedig önismereti munkával lehet megérteni, s kordában tartani.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Lola

  Kedves Doktórnő!

  18 éves vagyok és két éve már egy egészséges párkapcsolatban élek (első párkapcsolatom). Az utóbbi időben felmerültek olyan problémák a részemről mint vonzódás és érdeklődés hiány. A másik problémám hogy közbe jött egy olyan személy akire mindennap gondolok és vágyok rá, úgy hogy nem ismerem közelről. Nagyon tanácstalan vagyok hogy mit kéne csinálnom, mivel félek hogy ha eldobom az egészséges kapcsolatom akkor soha többet nem kapom vissza és hogy az a bizonyos személy lehet hogy csak egy fellángolás. Senkinek nem mertem/birtam erről eddig beszélni, és nem tudom mi tévő legyek.. Szeretnék tanácsokat kérni hogy ezt vajon mi okozhatja és mi lehetne erre a megoldás.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Lola!

   A kölcsönös érdeklődést fenntartani egy párkapcsolatban nem könnyű, s gyakran nem is megy külső segítség nélkül. A fellángolásokat azonban önismereti munkával meg lehet érteni, s a tartós kapcsolatot bensőségesebbé tenni a felmerülő igényeknek megfelelően szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Viki K.

  Kedves Doktornő!
  Párkapcsolati problémával kapcsolatban írok Önnek. A párommal fél évet voltunk együtt, sajnos egyre gyakoribbak lettek a viták, veszekedések és kibékülések. Most az ünnepek előtt azt mondta, hogy ő besokallt, neki elege van ebből és nem fog ilyen stresszben élni, egyszóval kidobott engem. Én borzasztóan szeretem őt, megírtam neki, hogy sajnálom, bocsánatot kértem és, hogy bármit megtennék, hogy visszakapjam őt és helyrehozzam, de makacs, “ő döntött” eleinte (kb 10napig) nem is válaszolt, nem reagált semmilyen üzenetemre, teljesen elzárkózott tőlem, majd pár napja annyit írt, hogy köztünk vége, végleg, ő befejezte, fogjam fel, fogadjam el. Én ezt nem tudom elfogadni, mert nagyon szeretem, ő rengeteg esélyt kapott tőlem korábban, én mindig fogadtam az ő békülését és megenyhültem, és nagyon fáj, hogy én nem kapom ezt vissza tőle, teljesen elzárkózik. Az lenne a kérdésem, hogy van még esély, hogy visszakapjam? Lehetséges, hogy nem gondolta ő ezt komolyan, csak tényleg besokallt és idő kell, hogy megnyugodjon? Tudom, hogy most nagyon haragszik rám, de kb mennyi ideig tart ez, mennyi idő míg megenyhül?

  Köszönöm szépen a válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Viki!

   Megértem, hogy fáj Önnek a párja döntése. Érdemes a kapcsolatuk történetén elgondolkodni, hogy értse, miért jutott erre a döntésre, s el tudja fogadni, hogy szerinte így lesz jobb.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Kinga

  Kedves Doktornő,

  Mi lehet az oka annak ha egy pasi azt mondja,hogy nagyon kedvel de úgy érzi nem áll készen egy kapcsolatra,most jó neki egyedül.
  De közben meg az ölelèsèben nem ezt érzem és mondta is,hogy nagyon is kedvel csak most elfoglalt egy olyan érzés hogy megijedt!
  De reméli hogy megtudjuk beszélni és továbbra is jóban maradunk de nem akarja hogy várjak rá mert nem tudja mikor ál készen egy kapcsolatra.
  De ugyan ugy szeretne tudni rólam,de ha én nem akkor azt is megérti,csak szerette volna ezt megbeszélni.

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm 🙂

  Üdvözlettel,
  Kinga

  • Habis Melinda

   Kedves Kinga!

   Ez a férfi valószínűleg elkerülően kötődik. Hogy ez pontosan mivel jár, megtudhatja blogbejegyzéseimből.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Anett

  Tisztelt Doktornő!
  Van egy 2 éves és egy 4 hónapos gyermekem. A sok nehézség, kialvatlanság, állandó sírás, üvöltés agresszivitást vált ki belőlem, nem bírom idegileg. Sosem bántottam őket, csak “fejben” nem reagálok jól, nagyon bánt. Régóta meditálok ezért megfigyelem és elemzem a helyzeteket, de a reakcióimon (fejben), nem tudok változtatni, csak a cselekedeteimen. Miért nem tudom kontrollálni a gondolataimat? Lehetséges, hogy ez komoly mentális probléma jele? Köszönöm a válaszát.

  • Habis Melinda

   Kedves Anett!

   Nem gondolom, hogy komolyabb mentális zavara volna, mert akkor a viselkedését sem tudná megfelelően kontrollálni. Ennek ellenére javaslom az önismereti munkát, vagy relaxációs gyakorlatok elsajátítását hogy jobban bírja a gyermekek körüli stresszt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Tisztelt Dr. Nő!
  Németországban dolgozok messze a családomtól kb 1éve! Haza látogatok 2havonta 7-10napra. Édesanyám és kisöcsémmel éltem ezelőtt egy fedél alatt, és sűrűn gondolok a halálra! Milyen lesz ha valamelyikőjük meghal, vagy ha én! Nagyon szeretem kisöcsémet 18éves lesz, de sajnos 1 napja olyanokra is gondolok, hogy én bántalmazom amit a valós életben Soha nem tennék, de valamiért ilyenre gondolok. Lehet a magánytól van ez, hogy nem nagyon beszélek itt senkivel!? Vagy ez már valamilyen fajta betegség?? Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Fontos, hogy kezelje a destruktív érzéseket. Önismereti munka segíthet megtalálni, mire van pontosan szüksége. Érdemes a magányát is oldani, ahogy írta.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Alexandra P.

  Jó napot kívánok!
  A férjem mindig megiszik 6-7 felest ha a barátai eljönnek. Van 2 kisbabánk. Mondtam neki, hogy zavar, meg is egyeztünk, hogy maximum 2 felest fog ezentúl alkalmanként inni, de nem tartja be sose. Azt mondja, nem árt vele senkinek. Kb havi 4x fordul ez elő, de ha többször találkoznának, többször fordulna elő. El vagyok keseredve. Hogy tudnám neki megmagyarázni?

  • Habis Melinda

   Kedves Alexandra!

   Sehogy. A férje valószínűleg alkoholista, ezért nem ismeri a mértéket.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • O. Barbara

  Kedves Melinda! Vannak 3 unokatestvérem akiket elhagyott az apja. Én úgy érzem, hogy mindég is jól bántam velük, de minden alkalommal nekem kell kezdeményeznem egy beszélgetést, és csak egyszavas válaszokat kapok , nem kapok viszonzást. Velem van a baj?

  • Habis Melinda

   Kedves Barbara!

   Nem tudom megmondani pár sor alapján, hogy tehet-e másként bármit, hogy az unokatestvéreivel mélyebb beszélgetést tudjon lefolytatni. Azt azonban tudnia kell, hogy a kapcsolatok ápolása nem megy mindenkinek, s vannak olyan emberek (főként, akik a szüleikkel nemigen beszélgettek/beszélgetnek), akik képtelenek létrehozni/fenntartani intim kapcsolódásokat.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Violeta

  Boldog uj evet !… 15 honapos fiu unokam nem reagal a nevere vagy csak nagyon ritkan,jatek nem erdekli csak a televizio,ott a mese elott elulgogel akar orakat îs,nezegeti az ujjait es mintha szamolna …ezt ismetelten teszi ,tobszor utogeti ulo helyzetben a labait a foldhoz kocsi kerekeit forgassa egy oran at ,nem ejt ki szotagot,simte hangokat sem,sok vizet iszik,jo etku (17kg),….szulei mivel elso gyermek nem lassak …de nemkem ezek nem jo jelnek tunnek ….autizmusra gonolok …mi a velemenye …koszom a valaszat !

  • Habis Melinda

   Kedves Violeta!

   Egy 15 hónapos gyermek számára kifejezetten káros, ha órákat a tv képernyője előtt tölt. Ezt kellene elsősorban megszüntetni, s utána megnézni, hogy mutat-e még autisztikus tüneteket a gyermek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Andrea

  Jó estét !
  Szeretnék valamire választ kapni. A fiam most 23 éves. Mi elváltunk mikor ő 17 éves volt. Mind a kettőnknek lett új kapcsolata. A fiam itthon lakott 20 éves koráig. Addig gépezés , semmit nem segíteni. Utána elment az apja közelébe dolgozni. Azóta flegma, nagyképű, semmibe nem néz. Tanácsot szeretnék kérni.

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Önismereti munka segíthet annak meghatározásában, mit érdemes tennie, tud-e bármin változtatni, hogy a fiával javuljon a kapcsolata.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves doktornő!
  Egy ideje már nagyon magányosnak érzem magam ,senki sem közeledik felém,és senkivel sem tudok egy jót beszélgetni. Ha én közeledek valaki felé,akkor is csak a visszautasítást kapom,mert sajnos elég rossz hírem van,és a legtöbb ember lenézz engem:( A bizalmam már jelentősen megromlott mások felé ,és egyre inkább valasztom a magányt,mert félek a bantastol. Gyerekkoromban eléggé el voltam hanyagolva,nem tudom annak a gyogyitasa mennyire segíthet ezt a problémát megszüntetni,nem tudom hogyan kezeljem ezt ,de erzem hogy a mentális egészségem egyre romlik emiatt,folytonos a szomorúság,és rettentően vágyom a szeretetre,intimitasra ,csak nincs kitől kapni . Köszönöm hogy elolvasta,sajnálom ha egy kicsit kuszan fogalmaztam,de megköszönném ha segítene és tanácsot adna hogy mit kéne csináljak ,nagyon hálás lennek érte😊

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A kapcsolatok kiakakításának és fenntartásának megtanulásához önismereti munka szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Milyen az a férfi aki egy nõt megver õkõlel és az elõtt 2 nappal mèg szerete lefeküdt vele .persze az 5 ev után most vert meg .miért jõttem rea van neki màs és kèt telefonon beszèl.azegyiket az autoba hagya a másik kal a lakasba beszèl. Ès hogy megtudtam kõlcsõn pènzekbõl èl.engem is beleràngatot 5 èv alatt 3 bankot vetem fel neki. Mindenben támogatam és ez lett a vège.hogy meg kellet ûsõn.😢

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A verekedés mindene esetben kerülendő, s a levele alapján felmerül hogy anyagilag is kihasználta ez a férfi. Meneküljön, amíg tud, a bántalmazó kapcsolatok ugyanis idővel még (élet-) veszélyesebbé válnak.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Carmen

  Üdvözlöm! A férjemmel 30 éve vagyunk együtt és egyre nehezebben viselem el a piszkálódásait néha már úgy érzem nem bírom tovább. Ha szólok akkor azért van parázs vita ha nem szólok akkor meg magát magasztalja szerinte azért halgatok mert neki van mindenben igaza. Gyűlöli a szüleimet akik mist támogatásra szorulnak szerinte dugjam őket intézetbe. Ő mindig jobban keresett de mostmár szerinte nekem semmi nem jár belőle hiába a háztartás csak az én feladatom. Úgy érzem elfáradtam komoly döntést előtt állok.

  • Habis Melinda

   Kedves Carmen!

   Önismereti munka segíthet abban, hogy erőt találjon önmagában a változtatáshoz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • D. Katalin

  Kedves Melinda!
  Hozzatartozomnak keresek pszichológust: 20 éves egyetemista srác (mérnok-informatika) kicsit figyelemzavaros, gyakran motiválatlan és immár 4 éve időnként füvezik. Milyen kulcsszavakat irjak a pszichológus keresóbe?
  Segítséget előre köszönöm, üdvözlettel, Katalin

  • Habis Melinda

   Kedves Katalin!

   A drogozás mértékétől függően addiktológust érdemes keresni elsősorban, önmagában a pszichoterápia nem biztos hogy elegendő lesz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Tímea V.

  Tisztelt Doktornő!

  A minap óriási hülyeséget követtem el. Elkezdtem beszélgetni egy idegen sráccal és képet küldött magáról majd azt kérte én is küldjek egy olyat ahol látszik a hasam és a bugyim pereme. Eleinte nem akartam megtenni de végül elküldtem neki. Tényleg nem látszik semmi más rajta de óriási bűntudatom lett és utánna bár ő szívesen folytatta volna én írtam neki hogy nem szeretném ezt tovább csinálni és letiltottam. Óriási butaság volt belátom viszont most nem tudom mi tévő legyek. Bárkinek megmutatja nem látszik rajta még annyi sem mint egy bikini fotózáson készült képen de aggaszt hogy borzasztó lelkiismeret furdalásom lett. Olyan mintha most félnék. Mi tévő legyek? Előre is köszönöm a válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Tímea!

   Érdemes megnézni mitől fél leginkább. Hogy idegen kézbe kerül a fotója? Érthető, hogy megbánta a meggondolatlan tettet, s talán tud levonni a későbbiekre vonatkozó tanulságot ebből a helyzetből. Például, hogy erősebben megtartsa a saját határait az idegenekkel szemben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Monet

  Jó napot!
  A párommal több mint 2 éve együtt vagyunk, de ellaposodott a szexuális életünk. A párkapcsolati életünk nem lehet ennél jobb, viszont nálam van a baj, hogy nem igénylem a nemi kontaktust. Egyszerűen nem vágyok rá, viszont nekem ez teher mert borzasztóan érzem magam amiatt, hogy nem tudok a páromnak eleget tenni azzal, hogy kielégítem. Nem tudom, hogy velem van-e a baj vagy a párkapcsolatunkkal, de nagyon nagy segítségre lenne szükségem.
  Köszönöm előre is!

  • Habis Melinda

   Kedves Monet!

   Önismereti munka segíthet megtalálni arra a kérdésre a választ, hogy mi változott Önben, miért nem vágyik az együttlétre.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Adrienne

  Jo napot doktorno!
  A szüleim öszevesztek es apum elhagyott,elment az anyjahoz. Hogyan tudnam viszahivni es hogy kibekuljenek ?
  Kerem segitsen surgosen
  Apumnak tetszik egyik baratnomnek az edesanyja

  • Habis Melinda

   Kedves Adrienne!

   Érthető igény, hogy a szüleit együtt szeretné látni. Érdemes azonban bíznia a szüleiben, s abban, hogy tudják, mi a jó nekik, s Önnek. Ha egy kapcsolat nem működik, s a felek már nem akarják rendbe hozni, jobb döntés elválni, mint folyamatos feszültségben élni tovább.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mónika E.

  Kedves Melinda!
  50 éves leszek. 20+ éve élek párkapcsolatban. Van egy közös 16,5 éves gyermekünk. Kamasz. Nagyon kamasz. Értelmes, de kb. másfél éve minden ellen fordult. A tendencia jó, talán akar valamit kezdeni magával. Legalább is én így látom. Apa nagyon szkeptikus. Rengeteg vitánk van, 80 %-ban a lányunk miatt. Én “belebetegedtem”. 180-as vérnyomással kezelnek, annak ellenére, hogy a párom kezdetben “sérelmezte”, hogy velem össze sem lehet veszni. Szeretem a párom. Nagyon nehéz vele egy hullámhosszon mozogni. És (tudom és-sel nem kezdünk mondatot) szeretem a lányom is. Rengeteg dolog forog az elmémben. Azt hiszem segítségre van szükségem. Ha lehet on-line beszéljünk. Kérem, tájékoztasson a lehetőségekről. Köszönöm szépen: Én.

  • Habis Melinda

   Kedves Mónika!

   Egy kamaszt nevelni valóban nem könnyű, család szintem is alkalmazkodást igényel. Amennyiben négyszemközt szeretne beszélni erről, kérem vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim egyikén.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó estét kivanok !
  Sajnos velem az a baj nagyon hamar ideges leszek mindenen de annyira fel tudom magam húzni hogy atkozodok mostanab cnagyon csunyan atkozodok elote nemvolt rá példa szidom a párom még ha ideges vagyok feszt a halálom kívánom. Aztán elmúlik. Majd megint előjön nemtudok hogy tegyem le ezt a csúnya viselkedést

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Az indulati kontroll pszichoterápia segítségével alakítható ki/szerezhető vissza.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Miita

  Üdvözlöm!
  Kérdésem az lenne, ha kötődési zavar van a gyerek anyuka között az javítható e úgy hogy s gyerek már 7 éves?

  • Habis Melinda

   Kedves Miita!

   Természetesen javítható. Legfeljebb tovább tart a gyermek életkora miatt. Fontos azonban tudnia, hogy minden kapcsolódás (érzelmi ráhangolódás) számít.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Szabina

  Jó napot kívánok!Tudna nekem abba segíteni hogy 7évvel ezelött találkoztam egy fiúval.Most a napokba újra ès a múltbeli talàlkànkrol mindent elmondott mindenre emlékezett
  Én nagyon le voltam döbbenve.Az apró részletekre is
  Ez miért lehet?Fontos lehettem neki?

  • Habis Melinda

   Kedves Szabina!

   Lehet, hogy azért emlékszik, mert neki fontosak a részletek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Alexnadra

  Kedves Doktor nő! 4 éve vagyok párkapcsolatban. Együtt élünk. Mi lehet az oka annak ,hogy sokszor idegennek érzem magam a kapcsolatunkban? 🙁 Minden rendben köztünk nem vitatkozunk boldogok is vagyunk. 11 éves kapcsolatból szálltam ki 4 éve és utána jöttünk össze egyből. Lehet ez az oka ?

  • Habis Melinda

   Kedves Alexandra!

   Igen, lehet hogy a valódi gyászfolyamat még nem zajlott le. Ez nem idő kérdése, bár rendszerint több- kevesebb időbe telik, mire az extől történő érzelmi eltávolodás megtörténik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Üdvözlöm! 5 éves kislànyom , azt mondja van valaki a fejêben , aki mondja neki , hogy mit csináljon (rosszat) . Síró roham tört rá , hogy ő nem szeretné hogy megoregedjek , és meghaljak.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Gyermekpszichológus segíthet megérteni a gyermek viselkedését.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Kolett

  üresnek érzem magam belül. nem érzek boldogságot, szomorúságot semmit csak ürességet. nem is tudom, mit kellene éreznem amikor örülök.

  • Habis Melinda

   Kedves Kolett!

   Az örömtelenség többnyire fel nem dolgozott traumával/traumákkal függ össze. Érdemes felkeresnie pszichológust, s négyszemközt átbeszélniük az élettörténetét.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Ilona

  Kedves Doktornő! Mit lehet tenni az ellen, ha a párom elmegy otthonról valamerre, ne érezzem rosszul miatta. Hogyan próbáljam könnyedén elengedni, ezt a dolgot. Köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Ilona!

   Fontos volna megérteni, s tágabb kontextusban is megvizsgálni, pontosan mitől érzi magát rosszul. Aggódik az épsége miatt, fél, hogy nem jön vissza, stb…

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Béla

  Kedves Doktornő! Olyan problémám van,hogy ezelőtt 6 éve volt egy 3 hónapos kapcsolatom aminek csúnya vége lett,mivel ő elhagyott engem mert nem foglalkoztam vele.. Amiben igaza is volt. A probléma hogy előtte mielőtt kirakott megjelent egy “barat” akiről váltig állította nem lesz köztük semmi. Hát elhagyott és ők összejöttek,3 hónaő mulva teherbe esett. Azt mondta nem akart engem elhagyni,de mégis látom hogy jobban erzi magat vele,ez fájt. DE a lényeg,még mindig nem sikerült ezt feldolgoznom. Van hogy visszagondolok rá és idegesit ez engem. Már 6 éve szinte mar beteges… Mi ennek az oka? Hogyan tudnam végleg elengedni?

  • Habis Melinda

   Kedves Béla!

   Az elengedéshez önismereti munkára volna szükség, mely pszichológussal való négyszemközti kommunikációk segítségével valósulhat meg, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jo napot.
  6 hete derult ki hogy a felesegem egy alkalommal hutlen volt hozzam.nekem ez nagyon faj.minden nap gyötrodok rajta.szeretnenk egyutt maradni..on szerint meddig tart ezt feldolgozni..mit tegyek..koszonom

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Egy megcsalást feldolgozni nem csak idő kérdése, a bizalom helyreállításához párterápiás munka szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Anita

  Segitsen kerem.parom mar 3x ul bortonben szinteugyanaz okbol es nemtanul belole.mikor racsmogott van mindig megigeri ez az utolso soha tobbe nemkerulhet vissza mar fe mrgtortenik ujraesujra.hogy nemkepes tanulni belole?hogy nyissam fel a szemet hogy ez nemehet igy tovabb?hogy valtoztatnia kell az elet dolgain??mindig csak iger de ha kintvan ismet ugyanolyan eletmodban el.kerem segitsen annyira tehetetlen vagyok

  • Habis Melinda

   Kedves Anita!

   A párja, mint írja nem akar változtatni. Rajta nem lehet segíteni, ahhoz neki kellene erőfeszítéseket tennie. Önmagán azonban segíthet, ha akar. Önismereti munka segítségével lehetne megtalálni a választ arra, miért akarja megmenteni a párját.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Nojj

  Kedves doktornő!
  Mit tehetek ha már nem érzem jól magam a barátaimmal? Úgy érzem, hogy már nem jövünk ki jól egymással és így nem tudok felszabadult lenni a közelükben. Állandóan kihasználnak és csak akkor vagyok jó ha unatkoznak vagy ha épp kell nekik valami. Volt már olyan is hogy megütöttek, megjegyzem, oktalanul. 16 éves vagyok, egy osztályba járunk és félek hogy gáz lenne ha esetleg emiatt összevesznénk.

  • Habis Melinda

   Kedves Nojj!

   Azokban a kapcsolatokban, ahol verekedés van, fontos, hogy felnőtt segítségét kérje. Sokszor ismétlődő iskolai bántalmazásról van szó, amit lehetetlen leállítani a szülők és a tanárok bevonása nélkül. Normális esetben meg lehetne beszélni a felmerülő társas konfliktus helyzeteket. A bántalmazás azonban mindig a hatalommal való visszaélésről (egy, vagy több személy elnyomásáról) szól.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S. Orsolya

  Kedves Melinda!
  Tanácsot szeretnék…5,5 ev után szakítottam a párommal.fel évig éltünk együtt,ami nem igazán működött,illetve hol jobban hol rosszabbul.Elfáradtam lelkileg,soha nem voltam elég jó,ugyanakkor megtett értem mindent.Szerettem,de ő engem jobban.Mielőtt eljöttem tőle,kizárt egy vitánk során a közös albérletből a lepcsőházban éjszakáztam.Azt tudni kell,hogy nekem van egy saját házam vidéken..hazamentem..másnap közölte,hogy a cuccaimat akkor vihetem el,ha fizetek mert tartozom neki..a kulcsom megvolt a lakáshoz,3 nap után mikor nem volt otthon,akkor elhoztam a cuccaimat,de csak azt amit nem zárt be és a kulcsot bedobtam a postaládába.Mikor észrevette,hogy elcuccoltam,fenyegetőzött hogy tartozom,stb.embert igy átkozódni még nem hallottam mint őt..a pénzét megkapta,de még ígyis én vagyok a szemét akinek kiadta magát és hogy hagyjam békén forduljak fel..stb.jelzem 2 hétig egyszer sem kerestem, ő hívogatott..rengeteg holmija nálam van vidéken kérdeztem mikor viszi el..a válasz az volt, majd,én őt ne zaklassam…őszintén megvisel ez az egész,mert ő haragszik szitkozódik,holott miatta történt,hogy eljöttem.Elférnek a cuccai,de nem akarom itt látni őket,ahhoz meg nincs lelkem,hogy mindent kirakjak az udvarra,(bár az exe ezt megtette anno)tanácsot kérnék hogyan tudnam ezt kivitelezni,hogy eltűnjön a dolgaival innen.Szeretem a békét és sok jó volt a kapcsolatban,de egyszerűen képtelen normálisan viselkedni most,az a gyanúm,hogy aggresszivitásba torkollana az elköltözése.Volt rá példa sajnos..köszönöm válaszát

  • Habis Melinda

   Kedves Orsolya!

   Egy bántalmazó kapcsolatot lezárni nem könnyű. Megértem, hogy nem szívesen nézegeti az exe holmiját, de érdemes kerülni azokat a helyzeteket, ahol bánthatja Önt. Talán idővel lecsillapodnak annyira a kedélyek, hogy a cuccait el tudja vinni (bár rendszerint a bántalmazók nem változtatnak a viselkedésükön, legfeljebb eszközt váltanak), vagy választhatja a csomagküldést, mint megoldást.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kitti

  Kedves Doktornő!
  Én egy nagyon kedves barátnőm problémáját szeretném elmesélni. 15 éves, és már egy párszor volt lehetősége komoly kapcsolatra. De mindig úgy jár hogy amikor ott a lehetőség hogy akkor bele vágjon a kapcsolatba, megijed. Eldönti, hogy nem szeretne kapcsolatot. Fél ettől az egésztől. És ezért utálja magat, mert közel engedi magához az embereket majd ellöki magától őket. Ha van valami tanácsa kérem segítsen. Előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Kitti!

   A barátnőjének jót tenne egy önismereti csoport, ahol ráláthatna a viselkedésének okaira, s másokra gyakorolt hatásaira is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M. Péter

  Üdvözlöm,
  Gyerekkorom óta memória gondokkal küzdök. Adatokara viszonylag pontosan és hosszú ideig képes vagyok emlékezni, viszont emberek közt annyira feszélyezve érzem magam, hogy még a neveket sem tudom megjegyezni. Aaz életem úgy tetszik előttem, mint egy álom, vagy egy fantázia film, nagyon ködös az egész és nem is teljesen áll össze, sokszor úgy érzem hogy nem tudom ki is vagyok valójában. Sokat ülök, fekszek és csak próbálom rendezni a dolgokat magamban, egyrészt kapcsolati táblákat másrészt helyszíneket és történéseket rendelek egymás mellé. Emellett folyamatos tudományos fejtegetésekbe szaladok társadalmi filozófiai és metafizikai kirohanásokkal. Mikor már nem tudok magammal egyenes útra térni szavanként, kifejezésenként rendezem rendszerbe őket, hogy megkönnyebbüljek. 33 éves vagyok, párkapcsolatban élek fél éve, és félek hogy nem vagyok releváns azzal ami történik velem. A kérdésem az hogyan tudnám megtalálni ebben a rengetegben hogy ki is vagyok én, hogy illeszkedjek bele egy teljesen abszurd és abnormális világba ha egyszer minden ami körül vesz önpusztító és az önpusztításra vezet rá? Valahogy érzem hogy tudom a választ, de inkább meghalok minthogy kimondjam, inkább alszom mint cselekedjek, inkább nézem tovább tétlen ami körülöttem folyik és sírok a kimenetelén a szörnyű ismétléseknek… Attól félek ha segítséget kérek egy szakértőtől őt magát is csak tönkre teszem.

  • Habis Melinda

   Kedves Péter!

   Fontos kérdéseket tesz fel a levelében. Az önpusztításra szocializáló világban a saját helyünket, s önmagunk maradni sem könnyű. Érdemes önismereti munkába kezdenie. Ezt egy közös gondolkodásként kell elképzelni a szakemberrel, mely általában egy izgalmas intellektuális folyamatot eredményez. Tehát nincs félnivalója attól, hogy a terapeuta számára ez destruktív lenne.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • T. Timea

  Jo estet.
  Elvalt vagyok van egy 10eves kisfiam 6eve vagyok eggyutt a parommal ő53en 46…az utobbi ket evbe sokat beszekszunk iszik is nem alkoholista de egy masodik figasnal 4..5kisohar palesz es aztan bor 2..3..4pohar de a 3biztis.
  Ha vita van mondig en vagyok az oka en ami a szivemen a szamon es nem tetszik ha valaki megmaszna de elotte ivott..ez nem jon be …vagy ha barmi mas vita ..mindig en csinalok ugyet belole mindig en latom rosszul hullara dolgizom magam szinte mindennap es mikor hazajovok azt sem csinalta meg mire megkertem…tenyleg en lennek a rossz??ennyire?
  Koszi

  • Habis Melinda

   Kedves Timea!

   Levele alapján nem volnék abban biztos, hogy nem alkoholista az Ön párja. Egy párkapcsolatban a konfliktusok jó esetben nem egymás hibáztatásáról szólnak.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Tímea

  Hogyan vegyem ra a barátomat hogy be mutatkozon a szüleimnek mert valahányszor meg említem mindig ellenkezik pedig mar együtt vagyunk lassan 2 éve

  • Habis Melinda

   Kedves Tímea!

   Szerintem nem érdemes semmire rávenni embereket, amit nem akarnak maguktól is megtenni. Javaslom, hogy inkább kérdezzen rá, miért nem vágyik erre. Hiszen jóideje együtt vannak már! Ha a félelmeikről tudnak beszélgetni, mélyebb kapcsolódást érhetnek el.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • ........

  Tisztelt doktor nő
  Egy olyan problèmàm van amit nem merek elmondani senkinek de nagyon fàj es màr több mint 1 ève tart , 14 èves vagyok làny . Nagyon megszerettem egy tanàrnőmet ès sokat beszèlek róla màsoknak , sokat gondolok rà , suliban mindèg próbàlok közelèbe lenni , vele lenni , sokszor meg akarom ölelni de nem lehet mert azt mondta ,nagy vagyok màr es ez sok , mikor meglàtom nagyon gyorsan ver a szívem es nagyon izgulok,
  Masok szerint szerelmes vagyok belè de ez szerintem nem igaz, mert anyakènt tekintek rà , viszont anyukamat nem szeretem nem tudom miert . Nem akarom szeretni mègis szeretem ezt a tanàrt , mi lehet ez??

  • Habis Melinda

   Kedves …..!

   Valószínűleg az, hogy az édesanyjához nem tud kötődni összefügg azzal, hogy a tanárához pedig fokozott mértékben szeretne kapcsolódni. Iskolapszichológus tud segíteni a kapcsolataiban a mindkét fél számára megfelelő közelség-távolság beállításában.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Renáta

  Kedves Doktornő!

  Abban kérném a segítségét ,hogy tudnám magam lelkileg annyira erőssé tenni,hogy ne fájjon ennyire amiért távol leszek a családomtól ?!
  Külföldi munkavállalás miatt fog ez bekövetkezni ,de sajnos a muszáj nagy Úr!

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Renáta!

   Az eltávolodás fáj, s ez természetes. Amennyiben igényli önismereti munka tud abban segíteni, hogy a távolság ellenére is kielégítő, erős kapcsolatokat tudjon létrehozni a szeretteivel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Márti

  Tisztelt Doktornő!Fiam 14 éves,gyakran dühös lesz,ha szólok neki ,hogy tanuljon.Tör,zúz mindent,leköp,csúnyán beszél velem,volt már,hogy meg is ütött.
  Nem tudom kitől kérhetnék segítséget.
  Köszönöm válaszát.

  • Habis Melinda

   Kedves Márti!

   Gyermekpszichiáter tud segíteni a fiának az indulatai kontrollálásában. Fontos, hogy mielőbb kérjen segítséget!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Adam

  Kedves Habis Melinda!
  Én nemrég töltöttem be a 30-ik életévemet. Sosem volt barátnőm, meg sosem voltam szerelmes sem. Sem kamaszkoromban sem huszonéves koromban. Még idén 29 évesen megismertem egy nálam 12 évvel idősebb nőt, akit nem csak hogy megszerettem de szerelemes lettem belé életemben elöszőr,
  Vele szoktam moziba menni, sétálni, csavarogni, közösen enni és stb. Sokszor veszek neki ajándékokat is, meg meghivom ilyen helyekre, és ő is szokta viszonozni.
  Neki elég sok férfi volt az életében, meg mai napig vannak férfi ismerősei.
  ÉS engem ez kicsit zavar.
  És hogy mivel én lassan 30 évesen nem volt semmi intim kapcsolatom semmilyen nővel én ezt a nőt kivánom testileg és lelkileg is. Tehát ragaszkodok hozzá, ha nem találkozunk hiányzik meg rágondolok, viszont testi kapcsolat nem volt.

  És ettől félek, sosem csokoloztam senkivel de ha megcsokolnám akkor mi reagálna? Vagy mit mondjak neki hogy én többet akarok mint egy barátság mivel nagyon szeretem őt. Nem tudom hogy ez hogy legyen mert ha elutasitja ezt akkor viszont soha nem leszünk még barátok sem. Ami nekem nagyon rosszul esne. De igy viszont az is rosszul esik hogy nincs közöttünk semmi testi kapcsolat Nagyon jószándékú és kedves vagyok vele jó pár hónapja.

  • Habis Melinda

   Kedves Adam!

   Fontos lenne, hogy erőt találjon magában ahhoz, hogy megpróbálja a közeledést, az érzelmeiről való kommunikációt. Ha ezt nem teszi meg, akkor lemond az intimitás kiteljesedésről, s a saját vágyairól is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Alexandra 18éves

  Kedves Doktornő!
  A párommal 1 hónapja kavartunk mikor elkezdte az egyetemet és lett egy legjobb lánybarátja. A mai napig szoros a kapcsolatuk, együtt tanulnak, együtt járnak ebédelni, 2-3× edzeni is eljárt vele. A páromnak én vagyok az első komoly kapcsolata, sokáig nem tudta eldönteni mit szeretne de ma már lassan fél éve együtt vagyunk. Többször megemlítettem neki a lányt, mindig nyugtat, hogy csak barátok, sose csalna meg, szeret engem. Sosem titkolózik, elvileg a lány is tud rólam. Mondhatni távkapcsolatban élünk, a hétvégéket itt tölti de a lányt mindennap látja szinte, ezért is zavar. A szilvesztert is az egyetemi barátaival tölti ahol a lány ott lesz. Egyedül szilveszterkor iszik, nem akarja, hogy ilyen állapotban lássam, de miután kiborultam, hogy ott lesz a lány mondta h akkor menjek én is de így már nem szeretnék. Hogyan tudnám elfogadni ezt a lánybarátot? Félek, hogy lassan rá megy a kapcsolatunkra mert sose tudok másra gondolni csak arra mi lesz ha megcsal.

  • Habis Melinda

   Kedves Alexandra!

   Önismereti munka segíthet megérteni a rivalizálást, amit a párja barátja iránt érez, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M. Marco

  Kedves doktornő!

  Story röviden: Volt egy barátnőm akit spanyolországban ismertem meg 3,5 évet voltunk együtt szeretjük egymást még mindig és nehéz volt hiszen kb 3 havonta ha találkoztunk de mindennap beszéltünk. Nyaranként minidg kimentem hozzá és ott voltam vele együtt egész nyáron! 1 hónapja szakítottam vele mert besokaltam az egésznapos irogatástól és néha ugy éreztem,hogy ilyen fiatalon(20 évesen) nem szabadna egy lánynál leragadni hanem több lányt kéne megismerni. És szüleim is ezt mondták hogy ,,jaj semmi értelme” meg hogy ,,ilyen fiatalon menni kell és uj lanyokat megismerni” minden összegyűlt és szakítottam vele, azt éreztem hogy tényleg lehet ezt kéne tennem. Eltelt 1 hónap de én még mindig szeretem őt és nem tudom hogy jó döntést hoztam azzal, hogy szakítottam vele csak azért mert 2000km van közöttünk!
  Kb 2 év van meg mindkettőnknek az egyetemből utána lehetne esetleg azon gondolkozni,hogy egy országban legyünk, a szívem az mondja hogy szeretem és megtennék bármit érte kibirnam ezt a 2 evet de a fejem meg azt mondja hogy nem szabad leragadni itt is várni éveket, hogy valami történjen! Szeretném kikérni a véleményét!

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Marco!

   Önismereti munka segíthet megérteni, hogy hat Önre e környezet, pl a szülei elvárása, s mi az, amit Ön magától szeretne. Átgondolni, az érzelmei mennyire erősek, s a kapcsolatuknak lehet-e jövője, ha a racionálisan végiggondoljuk kettejük eddigi történetét.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M. Krisztina

  50 éves férjem szerelmes lett,elköltözött az édesanyjához.1hét mulva szakítottak,1hét mulva hazaköltözött.1hétig minden jó volt,1hét mulva ujra kezdték.2hétig lakott vele majd sírva hazaköltözött.Akkor még lefeküdtünk egymással semmi gond nem volt.Azóta 2hete impotens lett.Magába zárkozott,nem közeledik.Velem van a baj?

  • Habis Melinda

   Kedves Krisztina!

   Levele alapján felmerül, hogy a férjének kapuzárási pánikja lehet, aminek kezeléséhez pszichológussal való négyszemközti konzultációk szükségesek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Kinga

  Tisztelt Doktornő! A kérdésem Önhöz az lenne, hogy a párom miért nem engedi bezárni a fürdő ajtaját, ahol a wc is található használat közben. Ha be merészelem hajtani az ajtót, akkor kirángatja erőszakosan és azt mondja milyen szokás bezárni az ajtót. Előre is köszönöm válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Kinga!

   Ezt a kérdést a párjának érdemes feltennie. Az extrém, erőszakos reakció valamilyen félelemre, vagy traumatizáltságra enged következtetni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Andrea

  Kedves dr.nő,olyan problémával fordulok Önhöz ez a 2.házasságom elsőből van egy kisfiam .2 éve házások vagyunk 3 éve vagyunk együtt 28 évesek vagyunk. Szüleim nincsenek . A férjem elfogadta a 8 éves fiamat . Aza helyzet hogy a nemi életünk már vagy 2 éve egyenlő a nullával . Havi 1-2x max.és azt is kényszerből érzem,hogy befogja a számat.Első évben szinte megbolondult értem.. de most arra hivatkozik ,hogy sokat dolgozik,fáradt ha éppen nem akkor a kisfiam miatt mert hogy nemtudunk kettesbe lenni nincs aki vigyázzon rá . De közben rendszeresen majdnem,hogy napi szinten ,szexfilmeket néz miközben ,,illemhelységbe megy”. A külsőmmel semmi baj nincs legalább is sokan megfordulnak utánnam …mikor öltözöm oda se figyel egyszerűen nem érdeklem..az önbecsülésem már egyenlő a semmivel..
  De lelki szinten érdeklem pl.sokszor mondja szeretlek bármilyen dologról tudok vele beszélni csak a nemi életünkről nem olyankor tiltakozik hogy nincs igazam ő kíván,hogy bolond vagyok unatkozom és ilyen hülyeségeken agyalok ..és dühös lesz. Közös babát akar,de neki nem lehet természetes úton..próbálkoztunk beültetéssel sikeetelenül..jövőre közös házat szeretnénk venni,most az enyémbe lakunk de elvégre úgy vesszük közös mindenünk….Mi lehet a baj?

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   A szexuális problémák megbeszélésben és megoldásában párterápia tud segíteni, amennyiben igénylik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Julia

  Azt vettem észre magamon, hogy nincs kedvem az 5 hónapos kis fiamhoz. Az apuka jelenleg munkanélküli, itthon van és részt vesz a gyereknevelésben. Sajnos negatív visszaigazolást tapasztaltam, mind az ő, mind az anyós részéről,( anyós: “-mi lesz ha apád vissza megy dolgozni”) mint ha nem tudnám gondját viselni, az apuka is el veszi a gyereket a kezem alól, mert “nem csinálom jól” vagy “ennyit nem tudsz még csinálni”. Sajnos a gyerek sem kötődik úgy hozzám, mint az előtt, amíg az apuka dolgozott. Akkor minden jó volt, gyerek el látva, és jobban is kötődött hozzám, most inkább az apjához. Néha azt érzem nincs kedvem a gyerekemmel törődni, mert nem vagyok jó szülő és a gyerek sem szeret. 🙁 Valami tanács, hogy mivel lehetne minden a régi? Előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Julia!

   Fontos, hogy a párjával megbeszélje, amiket leírt. Fontos, hogy együtt lépjenek fel az anyósa igazságtalan visszacsatolásaival szemben, s visszanyerje a sikerélményét a pici körül. A gyermek mindkettőjükhöz tud egyszerre kötődni, nem szükséges rivalizálniuk ebben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna M

  Jó napot doktornő!
  Van egy férfi aki ,munkatársam már 8 hónapja. Tudtára is adtam hogy tetszik nekem. Tudni kell róla hogy nagyon zárkózott a nőkkel kapcsolatban. Nem volt még kapcsolata szerintem. Mindenki látja rajta hogy tetszem neki én is és másképp viszonyul hozzám mint másokhoz. Látom rajta hogy tetszem folyton néz kőzelemben van …de nem lép semmit. Elmondtam az érzéseimet neki de azt válaszolta csinos vagyok de mással van. Persze tudom és mindenki más tudja hogy nincs neki senkije. Vajon mért hazudja hogy van valakije?
  Mért viselkedik velem másképp mint a többi lányhoz? Miért néz hosszan a szemembe ha nem érdeklem?

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Bizonyára imponál Önnek ez az érdeklődés. Lehet, hogy vonzódik Önhöz, de nem akar kapcsolatot ez a férfi, ezt el is mondta. Az ösztönös kapcsolódásnál többre van szüksége, s talán Önnek is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sziv

  Kedves doktor nő!
  Hazudtam a pàromnak és ezt nem tudja nekem megbocsátani !
  Írtam egy régi ismerősnek olyat amit nem gondoltam komolyan és szeretnêm ha vissza szeretne bellém! Ha bízná bennem és hinné nekem mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Szív!

   Mindannyian hibázunk, de jó esetben tanulunk belőle. Fontos, hogy miután leszűrte a tanulságokat ebből a helyzetből, a párjával is megossza ezt/ezeket. Ettől helyreállhat Önök közt a korábban megtört bizalom.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Annabella K.

  Kedves Melinda!

  Sajnos májusban meghalt a papám, azóta bunkó vagyok a családommal, nem szeretnék velük beszélni, a papám sírjához sem merek oda menni, ez miért lehet?

  Válaszodat, köszönöm ❤️

  • Habis Melinda

   Kedves Annabella!

   A gyász miatt lehet. Érdemes pszichológussal beszélgetnie a történtekről.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Erika

  Jó napot . Nekem olyan bajom lenne hogy pszihiatrian kötöttem ki tavaj a párom miatt . Jelenleg depresszióval és panikbetegseggel kezelnek . Nem nagyon tudom kontrollálni az indulataimat hamar ideges leszek minden kicsiseg idegesít . Mi segíthet ebbe ?! Válaszát előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Erika!

   A pszichoterápia segíthet az indulatai fölötti kontroll visszaszerzésében/elsajátításában.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • G. Gyöngyi

  Tisztelt Doktornő !8 éves pátkapcsolatban vagyok, külföldön élünk. A kapcsolatban sok volt a bántás lelkileg, én ezt ugyanúgy viszonoztam. A párom alkoholista és minden napunk ugyanúgy telik. Reggeltől estig munka. Nem sokat beszélgetünk. Ő munka után legurít 2 felest és irány a garázs. Minden szabadidejét ott tölti. Próbáltam megbeszélni vele de ezen nem változtat semmit. Előlem menekül?Mit tudnék tenni hogy ez megváltozzon?Megbeszélni semmit nem lehet vele mert nem válaszol, megsértödik vagy pedig veszekedés a vége.52 éves én 54 vagyok. Közös gyerek nincs.Közös vagyon sem és nem vagyunk házasok. Válaszát előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Gyöngyi!

   Egy alkoholista személlyel nem csoda, ha nem tudja megbeszélni a dolgokat. A legtöbb ilyen problémával küzdő beteg – ha lehet is vele kommunikálni, sem képes betartani amit ígér. Azt javaslom, hogy ne vegye magára a párja viselkedését, de ha nem kívánja beérni ennyivel, változtasson! Ő nem fog változni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna

  Kedves Doktornő!

  Barátommal nagyon sokat veszekszünk mostanában. 3 hónappal ezelőtt megcsalt, azután tartottunk 2 hónap szünetet, de végig azzal a lánnyal beszélgetett akivel megcsalt. Aztán amikor újra kibékültünk és megbocsátottam neki azt mondta hogy összeveszett a lánnyal és azért nem beszélnek már. Nekem ez egy kicsit olyan, hogy ha vele összeveszett akkor jó vagyok én is. Egyébként tényleg nagyon szeret és kedveskedik is sokszor nekem. Most azért vesztünk össze, mert kiderült, hogy több lánnyal is beszélget és valamikor kettesben is elmennek együtt valahova valakivel. Ezen azért vesztünk össze, mert nem érti meg, hogy ez nekem mennyire rosszul esik, hogy becézgeti őket és akkor is velük beszélget amikor velem van együtt. Én ezt elmondtam neki és ő folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy neki erre szüksége van, szüksége van arra hogy a barátaival legyen. Én ezt teljesen megértem csak azzal van a probléma, hogy 1 héten kb 4-5 napot egész nap velük van tehát nem értem hogy még azon kívül is miért kell a lány barátaival beszélgetni, 🙁
  Egyébként egyetemisták vagyunk.

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Levele alapján úgy gondolom, hogy a párja és Ön mást gondolnak a kapcsolatukról, a benne együtt töltött idő szerepéről. Fontos hogy beszélgessenek az elképzeléseikről és a hűségről. Amennyiben a párja nem alkalmazkodik Önhöz, nem értékeli Önt eléggé.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • L. Petra

  Jó napot!
  Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy volt egy párom. 10 hónapig voltunk együtt,minden hétvégén találkoztunk, majd kicsit huzamosabb ideig együtt voltunk, és úgy kezdett el viselkedni velem hogy az nem emberi. Elmondott mindenféle szar embernek, azt mondta már régóta hazudott mindenről nekem. Nagyon csúnyán beszélt többször is velem. Mindezek ellenére szeretem. És nagyon kötődöm hozzá. Fogalmam sincs hogy alljan neki nélküle az utamnak.

  • Habis Melinda

   Kedves Petra!

   Az agresszív emberekkel való kommunikáció nehéz, s mivel már szakítottak -ha jól értem, nem is szükséges vele gyakorolnia. Önismereti munka segíthet abban, hogy megértse a tudattalan motivációit, miért választotta őt, hogy legközelebb jobban alakulhasson a párkapcsolata.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Henrietta P.

  Tisztelt doktor nő! Van egy40 éves ,zárkózott férfi minkatársam,akinek nem volt még barátnője,elmondása szerint nem is akar.3 éve dolgozunk együtt és elég jó lett a kapcsolatunk.Kevés idő után észrevettem, hogy belém szeretett,nekem se volt közömbös,de mivel van családom mindketten megtartottuk a távolságot.Nemrég pár hónapig nem kerestem a m.helyemen,nem tudom miért de csak úgy árnéztem rajta.Észrevettem, hogy nagyon ideges volt, bizonyára nem tudta hová tenni a hirtelen változásomat felé.Aztán odamentem hozzá, nagyon bunkó és lekezelő volt.Nagyon meglepődtem rajta,rosszul is esett, amikor azt mondta, hogy én mindenbe beleszólok, semmi közöm ahhoz , hogy mi történik az ő életében stb.Hozzáteszem több hónap után, miután kérdeztem, hogy mi van vele.Szóval annyira felidegesített, hogy azt mondtam neki, hogy akkor én itt leis zárom az egészet, többet nem beszélünk.Válasza az volt, hogy legalább tettél nekem egy szívességet! Ez nagyon sziven ütött.Azóta teljesen nyugodt,de viszont nagyon sokat néz hosszasan,szemezne is ha akarnám de megbántva, dühösnek érzem magam.A kérdésem az lenne, hogy érezhet- e még irántam valamit, hogy sokat keresi a tekintetemt? Mit jelenthet ez nála? Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Henrietta!

   Lehet, hogy szemezni akar Önnel a férfi, de ez nem jelenti azt, hogy mélyebb kötődésre is képes. Az, hogy azt mondta, nem akar barátnőt valószínűleg azt is jelzi, hogy nem érdemes reménykednie.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves doktornő,lehet hogy kinevet,de meg írom ,a fezbukon meg ismerkedtem egy férfival ,akivel találkoztam is beszélgetünk ,es aztán el köszöntünk ,de ő afezbukon írja hogy oszeakar költözni velem,de még alig ismerjük egy mást kozelebakarkerulni hozzám ,nem csak találkozhatunk akár velem mit tegyek csak egy válást akarok ,,,,,,Marianak hívnak ,62 éves özvegy asszony vagyok

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Nem tartom nevetségesnek, amit ír. Sőt, bizonyára nem érti miért akar összeköltözni ez a férfi Önnel, hiszen alig ismerik még egymást. Fontos, hogy átgondolja, Ön mit vár tőle és utána felé is közölje az elvárásait.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N.N. Erika

  Kedves Dr Nő.
  Férjemmel és 11 hónapos kislányommal èlek.
  Korábban megcsalt férjem( még nem voltunk házasok) de most a munkahelyén meglesett egy csajt aki ( irodában) egyszáll ingbe illegette magát, és bent aludt az irodàban. Hogyan kezeljem a dolgot? Lelkileg kiborít.

  • Habis Melinda

   Kedves Erika!

   Az Ön helyzetében a féltékenység természetes. Amennyiben szükségét érzi a változtatásnak, egyéni-, vagy párterápia segíthet átgondolni a helyzetét.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Csakegy lany

  Jó napot! Tanácsot szeretnék kérni,mert már nem tudom mit gondoljak erről a helyzetről.
  Egy gyerekkori barátnőmmel lassan eltávolodtunk egymástól,elég ritkán beszéltünk egymással,elvolt az új barátaival. Három hónapja nem tudtam már semmit róla,így születésnapján írtam neki,rövidet beszéltünk,mivel nem válaszolt egy idő után. Pár hónappal később összefutottak a családjaink,örültem hogy végre beszélhetünk,viszont ő a barátjával arrébb ment,nekem nem is köszönve,megvárva,hogy távozzunk. Én nagyon összetörtem,csalódtam benne. Rá pár hónapra elég durva családi helyzet alakult ki náluk,ami őt is megviselte,viszont nem éreztem azt,hogy ezek után jól fogadná ha érdeklődnék. Azóta eltelt egy év,most pedig mindenkinek bemocskol,hogy mennyire elhanyagoltam őt. Én jogosnak éreztem eddig a sértődöttségem, mivel az évek alatt nekem is szüksegem lett volna rá,holott teljesen elhanyagolt,megalázónak éreztem már de jelenleg rossz embernek érzem magam,és nem tudom mit tehetnék,mivel azóta minden régi barátjával felvette a kapcsolatot rajtam kívül.

  • Habis Melinda

   Kedves Csakegy Lány!

   Természetes, ha az ember időnként csalódottnak, vagy dühösnek érzi magát. Az azonban, hogy ez a kapcsolataink útjában áll, vagy megpróbáljuk egymással megbeszélni az igényeinek, a kapcsolattal kapcsolatos elvképzeléseinket, csak rajtunk múlik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktornő!

  A páromtól nagyon rosszul esik, hogy másokkal jobban el van, jobban érzi magát,mint velem.
  Többször is volt nálunk összejövetel párszor meg is kértem, hogy jöjjön táncolni velem, de mindig csak ül az asztalnál és látszik rajta sőt már egy párszor el is mondta, hogy ő annyira nem szereti az ilyen házi bulikat meg az ivászatot, ezáltal nekem is elmegy a kedvem mindentől. De a hétvégén céges vacsorán volt és hajnali 2-re ért haza. Azt mondta táncoltak, jól érezték magukat. Ez nekem nem esett jól, mert a saját barátnőjével nem képes táncolni és jól érezni magát, de a kollegákkal igen. És ezt szóvá is tettem neki. Azóta nem beszélünk, mert azt állítja, hogy nem bírom elviselni, ha ő jól érzi magát, holott elmondtam többször is neki, hogy nem az a problémám, hogy jól érezte magát.Felfújom a dolgokat vagy tényleg probléma ez?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Bármely párkapcsolatban kihívást jelenthet az igények, akár a szórakozásra való szükséglet megbeszélése, egymáséhoz igazítása. Amennyiben nem tudják megbeszélni kettesben az elképzeléseiket, párterápia tud segíteni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Rencsike

  35 éves anya vagyok.En azzal forrdulok önhöz hogy 15 éve vagyok együtt a párommal van egy 13 és egy 7 eves lanyunk voltunk külön már 9hónapot az első lány után,de megbeszéltük kibékültünk.Hozzá teszem van köztünk 16 év korkülönbség.De most 15 év után úgy érzem már semmi érzelmem nincs felé.Közben meg ismerkedtem egy sráccal aki 2 évvel fiatalabb nálam nagyon sokat beszélünk és azt érzem többet érzek iránta.Páromnak félek elmondani mert szív beteg és valahol sajnálat is van bennem.Ön szerint mi lenne a jó?

  • Habis Melinda

   Kedves Rencsike!

   Önismereti munka segíthet Önnek eldönteni, mit szeretne. A kapcsolatokat sajnálatból nem lehet fenntartani, de mielőtt döntést hoz, fontos érteni, hogy milyen érzelmek, belső motivációk vannak Önben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Erika

  Tisztelt Doktornő!
  Még 7 évvel ezelőtt udvarolt nekem egy fiú, aki akkor egy másik lányt választott helyettem, akivel több, mint 6 éven át együtt voltak. Én nagyon megszerettem a fiút. Még az előző kapcsolata elején beszélgettünk is, és tudtam, hogy jól érzi magát velem, de én tiszteletben tartottam a kapcsolatát, és ő is mindig figyelmeztetett, hogy neki van barátnője. Majd 1 évvel ezelőtt érkezett tőle egy üzenet, amiben hogylétemről érdeklődött. Én egyből sejtettem, hogy szakított a lánnyal, mert egyébként nem keresett volna meg. Találkozót is megbeszéltünk, ahol hamar kiderült, hogy nemrég szakított a lánnyal, és ismét udvarolni kezdett. Azóta összejöttünk, együtt is élünk, én mindennél jobban szeretem, sőt már 7 éve szeretem. De egyszerűen nem tudom feldolgozni, hogy annó nem engem választott és, hogy azzal a lánnyal nagyon szép 6 évet élt együtt. Eluralkodik rajtam a féltékenység a múltjára pedig minden egyes nap küzdök ellene. Emellett a lánnyal a párom barátai is nagyon jóban lettek a hosszú idő alatt, és így abba a társaságba sem érzem, hogy be tudnék illeszkedni. A barátok sem nyitnak felém, sőt úgy hívják át a páromat magukhoz szórakozni, hogy az előző lány is ott van. Ezáltal úgy érzem, hogy nem veszik figyelembe, hogy már én vagyok a barátnője. Egyszerűen csak rossz érzések kavarognak bennem, amik a kapcsolatra is rossz hatással vannak, és nem tudom mit tegyek.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Erika!

   Önismereti munka segíthet elengedni a múltat és a jelenben élni, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N. Adri

  Kedves doktornő! Olyan problémám lenne hogy tavaj kezdődött egy kapcsolatom minden szép volt jó volt, őszinte leszek én szerelmes lettem a srácba ( itt megjegyeznem 20 éves vagyok és ő az osztalytarsam) és hát elcsúszott ez az egész. Neki is lett párkapcsolata nekem is de még mindig hiányzik és még mindig tetszik de lehet azért érzek így mert heti 5 napot látom, közeledik ugyanúgy elvagyunk viccelodik csipkelodik gyakran megérint mondjuk ha elsétal mellettem poenkodasbol az ölembe ül jó lehet ez furcsának tűnik, de nekem ez így nehéz de ha oszinte akarok lenni azért nem tolom el magamtól mert ugye hiányzik de úgy valahogy erezhetem még őt magam mellett, elég sűrűn azt érzem hogy a jelenlegi páromat szeretem de már néha magyarázkodásnak érzem amikor mondom a barátnőimnek h de én szeretem őt de nem érzem azt a vonzódás mint az osztalytarsamnal ő szerelmes én viszont ha nagyon őszinte szeretnék lenni akkor azt kell mondjam hogy én nem, nem érzem azt a nagy bummot mint azt amit osztalytarsamnal éreztem , osszezavar ez az egész ugyanakkor nem értem és nem esik jól hogy a srác a jelenlegi parjáról is beszél nekem, de kb 1 hónapja oda húzott magához hogy tancoljak vele, néha rajta kapom h néz, figyel nem tudom, esetleg a srác is érez még irántam vagy csak én beszélem be magamnak? Lehet tényleg igaz az állítás hogy az kell aki nem lehet az enyém 🙁

  • Habis Melinda

   Kedves Adri!

   A se veled, se nélküled kapcsolaoktnak vannak olyan gyökerei, melyeket feltárva és átdolgozva, harmonikusabbá tehetők a kapcsolataink. Önismereti csoportban való részvételt javaslok.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • R-Zs. Kinga

  Kedves Drnő!
  16 éve vagyunk együtt. Az érzelmi kommunikáció 7 éve elcsúszott a gyerekek születése után. Végre van minőségi időtöltés, de a férjem azt mondja, nem töltöm fel lelkileg, ellenben a szeretőjével.
  Én tudok róla, ő nem tud rólam. A célunk hosszú távon a kapcsolatunk helyrerakása, addig mankó a másik nő. Nem repesek ezért, de olyan tapasztalások indultak el bennünk!önmagunkról, melyek a szerető nélkül nem történtek volna meg. Én egyre boldogabb vagyok és egyre több időt szenteltek a saját boldogságomra, azonban nem értem, hogy a férjemet miért nem tudom tölteni? Ilyenkor melyikünkben van gond?

  • Habis Melinda

   Kedves Kinga!

   A kapcsolatuk újradefiniálásához párterápiára lenne szükség.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szintia

  Jó napot! Van egy srac, aki nagyon sokat szivezgette a képeim, aztán elkeztunk beszélgetni, és eléggé meg kedveltük egymást, 1 honap beszélgetés után, ki hívott magához Külföldre, hogy ismerjük meg egymást, és ha minden jól megy, akkor koltozzunk össze és tervezzük a közös jövőt, itt vagyok nála lassan 1 hete, csokolozunk, szex, puszi, oleles, hulyeskedes, mondta hogy rakhatok ki közös képet, mégis ha meg kerdezem hogy akkor úgymond össze jövünk e? Hallgat, nem mond semmit.
  Olyan fura.. Nemtudom hogy akkor akar e közös jövőt, mert hiába kérdezem, fújóm neki, semmit nem mond.
  Maga szerint mi lehet a baj?

  • Habis Melinda

   Kedves Szintia!

   Azt tudom javasolni, hogy beszélgessenek, közölje egyértelműen az elvárásait, ha a párja nem foglal állást abban a kérdésben, mit szeretne, vegye kezébe önmaga az élete irányítását.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anikó H.

  Kedves Doktornő!

  A családommal elköltöztünk egy másik országba már 3 hónapja de még mindig iszonyatosan honvágyam van Nagyon hiányoznak a barátaim a szobám és a szülővárosom, úgy érzem depressziós lettem mert semmihez nincs kedvem iskolába menni meg végképp nincsen mivel nem magyarul kell beszélni hanem angolul és így az ismerkedés nekem még nehezebben megy mert nem beszélek tökéletesen angolul. Nincsenek barátaim és így úgy érzem hogy egyedül vagyok. Tudna esetleg tanácsot adni hogy hogyan tudnám kezelni a honvágyamat? Előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Anikó!

   A honvágya természetes. Pszichológussal való közös munka segíthet a beilleszkedésben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Orsolya

  Mièrt törtènik ez ez lenne a kèrdèsem ?:
  3 ève hogy màr màsvalakivel vagyok boldog , kissebb nagyobb zökkenőkkel de boldogok vagyunk jol kijövünk , szeretjük egymàst . Jelenleg èn vagyok a fèrfi a hàznàl amig ő megtalàlja az utjàt. Ez tudjuk mit jelent . De előtte lèvő kapcsolatom nevezzük csak talàlkozgatàsoknak mert ez sosem volt kapcsolat igy nem is volt ami vèget èrjen . De elhitette hogy lehet valami mindig . 3 ève azota is irogat ès most vallja azokat a szerelmeket amiket akkor kellett volna . Èn meg màr àlmodom is róla ès nehèz a gondolata nagyon mert nem tudom hova tenni . Nagyon intensiv kapcsolat volt csak ugy felperzselte a bőröm a tekintetèvel. Ès most nem akar elengedni . Mièrt ? Ès mièrt nem tudom èn őt elengedni ? Pedig annyiszor megbàntott . Ès èn most mindent megkapok kivève azt az èrintèst .

  • Habis Melinda

   Kedves Orsolya!

   Levelében két kapcsolatról ír, melyekre szüksége van, s melyekből több, az Ön számára fontos dolgot megkap. Társadalmunkban azonban az a konvenció, hogy egy társtól várjuk a szükségleteink kielégítését. Ez nem könnyű, sok alkalmazkodást és mély önismeretet igényel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Nem szeretném meg adni

  Üdvözlöm!
  Egy olyan problémával fordulok önhöz, ami a mindennapjai része.

  Párommal 17 évesek vagyunk, egy osztályba járunk, 1,5 éve vagyunk együtt, nyilván nekünk is megvolt a, rózsaszín köd az elejen. Nyáron mindkettendolgoztunk, es volt hogy én délelőttre mentem o pedig délutánra és alig beszéltünk pár szót egymással írásban. Nemtudom h ez e a gond, de azóta sajnos nem tudom miért olyanra gondolok hogy lehet jobb lenne ha elhagynám, mert sok ismerősöm elhagyta párját és jobb lett neki, vagypeldaul hogy szeretem e még egyáltalán vagy csak ragaszkodom hozzá, legbelül tudom h szeretem. És ő is szeret engem.
  Viszont mostanaba mindennap veszekszunk valamin sajnos… En agresszív vagyok, egyből flegmazok , ameg ő egyáltalán nem idegbeteg mint én ő higgadtabb de ha vita van úgy érzem h úgy jövünk ki belőle h az en hibám legyen. Mindent magamra veszek. Nagyon sokat vitatkozunk és már néha úgy érzem h nem birom..Sajnos mindig a kapcsról beszélnék de nem hallgat végig mert h mindig ez a téma.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Egy párkapcsolatot működtetni, nem könnyű dolog. Fontos, hogy megbeszéljék, ami bántja Önöket, de legyen tere a közös feltöltődésnek is. A konfliktusok egymás mélyebb megismeréséhez járulhatnak hozzá, s jó esetben a kapcsolat fejlődését eredményezik. A bántalmazó kapcsolatokban azonban inkább egymás hibáztatása jellemző a kölcsönös épülés helyett.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Alíz

  Jó estet.Tanácsát szeretném kérni.16 éves fiam nem tud barátkozni.Mar 3 hónap eltelt az iskola évből és nincs barátja .Hogyan tudnék neki segíteni?koszonom valaszat

  • Habis Melinda

   Kedves Alíz!

   Javaslom gyermekpszichológus felkeresését.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Nevtelen

  Udv szeretnem ha megvalaszolna nekem hogy maga szerint ha egy anya mindig le nez lehord mindenek es soha nem all ki ertem akor utal? En probalom szeretgetni ugy visszonyulni hozza de semi vissuonzast nem kapok cserebe ha puszilgatom vagy olelgetem akor ideges lessz es azt mondja hogy hagyam békén nagyon haragszom ra es kezdem azt erezni hogy mar egyeltalan nem szeretem

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Érthető, hogy ezt érzi!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Gábor

  Kedves Doktornő!
  Az lenne a kérdésem hogy párkapcsolat elején létezik e olyan szituáció, hogy a párom a rossz hangulata miatt eltaszít magától. Nagyon sokat dolgozik..én próbálok megértő lenni vele.
  De azt érzem csak én próbálom ezt a dolgot erőltetni.
  Segítőkész válaszát köszönöm 🙂

  • Habis Melinda

   Kedves Gábor!

   Természetesen létezhet ilyen.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Gy. Mária

  Másik nőbe szeretett a párom! Van még remény , hogy visszatér idővel? Mert engem is szeret.

  • Habis Melinda

   Kedves Mária!

   A kérdésre nem tudom a választ. A kapcsolatuk és a párja történetéből lehetne bejósolni a viselkedését, amiben önismereti munka tudna segíteni Önnek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Patti L

  Kedves Doktornő!

  Két éve megismertem a páromat és azóta együtt élünk együtt neveljük a 14 éves lányainkat !
  A vita kettőnk között rendszeres egy okból:
  Ha a párom elmegy pl a gyerekkori barátjához, vagy bárhová, akkor szerinte nem normális az, hogy én megkérdezem, hogy hova megy és kb mikor jön haza. Nem nyomozok utána, nem kérdezem meg mit csinált.
  Szerinte ez nem normális, én gyerekként kezelem, és ezzel elüldözöm, sőt ez után egyáltalán haza sem jön napokig. Most is elment otthonról az én autómmal 2 napja, és ráadásul azzal fenyeget, hogy visszamegy angliába. Azt állítja olyan vagyok mint a nagymamája aki felnevelte.
  Én pedig úgy érzem, hogy alapvető tisztelet – szeretet és bizalom, együttélés esetén, hogy szólók, hogy ide vagy oda megyek és kb ekkor majd jövök.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Tisztelettel: L Patrícia

  • Habis Melinda

   Kedves Patti!

   Párterápia tudna közelíteni az elvárásaikon a párjával, amennyiben igénylik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S.Valentina

  Jonapot kívánok.A segítségét szeretném kérni,2,5 éve vagyunk együtt a párommal abból 1,5 éve lakunk együtt.Szeretem nagyon sajnos féltékeny is vagyok,mert félek,hogy velem is ugyan azt fogja csinálni,mint a vólt feleségével és mindig akarom tudni holvolt holvan kikkel,mindig megkérdem holvolt hová megy,kivel találkozott stb,de ugyan ugy ö is megszokta kérdezni ezeket,csak ha ugy vettem éazre ha én kérdem meg ö már idegesedik fel és azt mondja mindig kezdem a hüjeséget és hagyjam a hüjeségeimmel neki erre nincs türelme stb…Én nem jarok nélküle sehová szórakozni csak munka edzés vásárlás ennyi.Ö szokott menni a haveraival ide oda,és nem is baj csak legalább annyit kértem hamár egésznap nincs itthon és még éjjel jön haza egy annyit,hogy szóljon holvan tudjam,és erre ö azt írta megfojtom és hogy ö nincs elítélvel erre stb,de én ugy gondolom hamár együtt élünk a minimum ha szólunk a párunknak hogy hol vagyunk hamár éjjel jövünk haza.Lehet én veszem túl komolyan!??Mit kellene tegyek? 🙁

  • Habis Melinda

   Kedves Valentina!

   Szerintem fontos, hogy komolyan tudja venni a saját elképzeléseit, s ezt hangsúlyozza a kapcsolatában is. Sokféleképp működhet egy kapcsolat, de hogy Önnek mi fér bele, Ön tudja meghatározni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Petra

  Kedves Doktornő!
  A párom testvére lassan 1 éve életét vesztette fiatalon (19), nagyon szoros kapcsolatban álltak mindent együtt éltek meg ő jelenleg 21 éves. A kezdetekben rám támaszkodott, de nem igazán láttam rajta hogy átélné a fájdalmat. Augusztus óta nincs otthon a családdal, de nem érdekli mivan velük nem keresi őket és ha beszélnek is az neki mintha másik világban lenne. Nincs ezek miatt bűntudata sem. Igyekszik nem egyedül lenni, mert akkor gyakran eszébe jut és rosszul érzi magát. Úgy érzi nekem sem tud megfelelő lenni pedig nagyon szeretne mindent megadni nekem, nem szerelmes már, nem jönnek szívből neki a régen alapvető gesztusok figyelmességek. Szerintem nagy szüksége lenne pszichológusi segítségre de szerinte nem tudna segíteni. Mit javasol Ön?

  • Habis Melinda

   Kedves Petra!

   Azt javaslom, hogy amennyiben Önnek ez a kapcsolat nem megfelelő így, változtasson. A másik emberre nem tud hatni, önmagára azonban igen.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves doktornő!
  Úgy érzem hogy mostanában nagyon nem vagyok jól lelkileg. A szüleim 2 éve váltak el de még mindig nem tudom elfogadni, úgy érzem hiányzik a régi életem. Semmit nem tudok kezdeni magammal és semmi másra nem tudok koncentrálni. Nagyon boldogtalan vagyok. Bárhol vagyok mindig hiányzik valaki és nem tudom ezt az űrt semmivel betölteni.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Javaslom, hogy beszéljen a szüleivel a rossz közérzetről, s kérjenek együtt segítséget pszichológustól.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • I. Erika

  Kedves Doktornő!
  2 hete férjem halálos balesetet szenvedett. 25 év házasság, iskolai szerelem, és egy 13 éves kislány maradt a szomorúság és gyász feldolgozására. Nagyon boldogok voltunk, mindig viccelődött és egy nagyon pozitív emberke volt.
  Ijesztő a gondolat, hogy nem álmodok vele, és nagyon könnyen atleptunk lányommal együtt a tragikusan bekovetkezett elvesztésen. Beszélünk róla, de mindig nevetünk, mellettünk állnak a szüleim, tudom végezni a napi teendőim.
  Kérdésem: normális dolog ez?
  Már azért is kérdeztem, mert velem egyformák még mindig depressziós betegséggel küszködnek, álmokról beszélnek, mi pedig a lányommal folytatni tudjuk a mindennapi dolgainkat-persze apa nélkül egy kicsit botladozva-.
  Amúgy a családunk jelmondata volt: mindig vidáman előre! (Apa találta ki) és az is marad.
  Köszönöm szépen válaszát!
  Tisztelettel, Erika.

  • Habis Melinda

   Kedves Erika!

   Teljesen rendben van, természetesen. Minden család más, más módon élik túl a tragédiákat. Az Ön családja kellőképp támogató és ez a megtartó erő még a jelen helyzetben is működik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Erika

  Kedves Dr Nő. Sajnos a párom 13 év után mwg csalt. Van 2 gyermekünk. Segítséget és tanácsot szeretnék kérni. Össze vagyok törve és nagyon fáj a szívem és a lelkem. Néha azt érzem hogy ebbe bele fogok örülni. Annyira bánt és fél emészt ez az egész dolog. Csak a gyermekeim miatt tartom magam.

  • Habis Melinda

   Kedves Erika!

   A megcsalás nagy lelki megterhelést jelent, melynek feldolgozásához pszichoterápiás munka szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Elkeseredett anya

  Tisztelt Doktornő!A segítségét kérném a fiamat szexuálisan bántalmazta az öcsém 2 éve derült ki..Azóta nem nyugszik a lelkem minden egyes nap üvölt a fájdalomtól hol kevésbé hol nagyon..Találok valamikor megnyugvást a lelkemnek?hogy minden nap belehal a fájdalomba..fel lehet ezt dolgozni ?vagy így kell leélnem az életem? Hogyan állíthatom át az agyam amitől a régi én leszek ?

  • Habis Melinda

   Kedves Elkeseredett anya!

   Pszichoterápia segíthet feldolgozni a traumát Önnek és a fiának is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Csaba H.

  Kedves Doktornő!

  3 nappal ezelőtt sikerült elvégeznem az érettségit angol nyelvből egy igen jó (90% feletti) eredménnyel. A szüleim nagyon büszkék rám (apám még étterembe is elvitt). Este fel akarták köszönteni egy pezsgővel. Csak miután hazaértem, kikapcsolódásként elkezdtem a számítógépemen játszani, ami pár óra alatt kiidegelt annyira, hogy szószerint hisztiztem a gépnek. Anya ezt mind hallotta, úgyhogy amikor kijöttem a szobámból, egyből kérdezte, hogy mégis hogy tudok úgy viselkedni, mint egy 10 éves. Ekkor visszaszóltam neki, de nem durván. Aztán apa elővette a poharakat, és azzal a lendülettel vissza is tette őket, amikor összevesztünk a pezsgőn meg a viselkedésemen és olyan durva, gonosz dolgokat vágtam a fejükhöz, amiktől én is elsírnám magam. Azóta megbocsátottak nekem, pezsgőztünk is még aznap (nagyon kellemetlen volt, és nem csak nekem), de én képtelen vagyok megbocsátani magamnak. Úgy érzem, hogy életem végéig bánni fogom ezt a napot, akárhányszor visszaemlékezem majd rá. És tudom, mennyire fontos alkalmat rontottam el, mert már elvégeztem két nyelvvizsgát és egy másik érettségit jóval ezelőtt, amiket szintén megünnepeltünk, szóval van viszonyítási alapom.

  Tanácsát előre is köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Csaba!

   Fontos, hogy szembe tudjon nézni a bűntudattal. Mindannyian követünk el hibákat, s jó esetben tanulunk belőle. Az Ön esetében is érdemes elgondolkodni azon, miért kelt ki ennyire magából, s változtatni, amin lehet. Amennyiben igényli, önismereti munka segíthet ebben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Ny. Kamilla

  Jó napot kívánok, mostanában olyan érzésem van hogy például amikor azt képzelem hogy fel le hintázik az egész teste akkor fizikálisan érzem. De a hintázáz irányát is tudom változtatni. Ez mi lehet.?

  • Habis Melinda

   Kedves Kamilla!

   Amennyiben aggódik emiatt, háziorvosát érdemes felkeresnie.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna K.

  Kedves Doktornő!
  Miért kapok az életem minden szakaszán egy személyt, aki mérgező, akitől tartanom kell, feszélyez? Gyermekkoromban a nevelőapám, kamasz koromban a párom legjobb barátja, jelenleg az anyósom. Ha visszatekintek az életemre mindig volt egy ilyen személy, mint valamiféle minta.
  Lehetséges ez?
  Köszönöm válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   A mérgező személyek életünk velejárói, érdemes megtanulni hogyan kezeljük, tartsuk távol őket, amennyire lehetséges. Önismereti munka tud segíteni ebben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Zsolti

  Üdvözlöm doktornő! Zsolti vagyok.
  A barátnőm tavasszal ismertem meg, külföldön dolgozik, én itthon vagyok,ő haza készül költözni. Volt itthon 3 hetet , én is voltam kint nála. A kapcsolat kezdetétől én voltam a kezdeményezőbb, napi szinten tartottuk a kapcsolatot. Többet adtam, többet érdeklődtem, én kezdeményeztem általában a beszélgetéseket stb, a felszínes hétköznapi beszélgetésekben lazább volt, bár inkább ott is saját magát helyezte előtérbe.Érdeklődés szintjén negatív volt. Vártam. Hazajöttekor kellemes csalódás ért, éreztem rajt hogy akar, és a kapcsolatot is.Visszament és kb 1 hónap után a negatívumok felerősödtek,ezen felül sok kis apró változás, vele kapcsolatban amit velem nem osztott meg , vagy ha kérdeztem nem reagált. Kint sajnos hűtlenség szinte teljesen biztos volt számomra, mert bebizonyosodott.Kimagyarázta. Mindennap beszélünk ez kedvére való és várja is ezeket. De ez felszínes, érzelmi dolgokról nehezen beszél ,mintha egy lépéssel mindig kihátrálna. De kellek neki akar stb. Picit most hogy elveszthet jobban áll a dolgokhoz . Azt hiszem belebonyolódtam és most már nagyon nehéz döntenem.Kétkedés és kétely amit érzek, kettősség, az elutasítás és hogy akar. Őszintén, ezek az érzetek valószínű bennem is bennem vannak alapban, ahogy megfigyeltem . De még is mik azok a dolgok amik figyelembe vételével megkönnyíthetném a döntésemet? Köszönöm .

  • Habis Melinda

   Kedves Zsolti!

   Önismereti munka segíthet megérteni a párkapcsolati választást és meghozni nehéz döntéseket, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mné K Bianka

  Jó napot kívánok.
  Most leszek decemberben 30 éves.
  Idén sajnos már két autót is összetörtem, az egyiket a 4. Hónapban a másikat ebben a hónapban és sajnos elég rossz élmény volt mind a 2 baleset…még úgy is hogy nekem semmi bajom.
  Abban kérek segítséget hogyan dolgoztam fel ezt a traumát?
  Már ébren is és álmomban is olyan mintha átélném újra ezt az utolsó esetet és nagyon félek, alig eszek rosszul alszom és szinte állandóan attól tartok hogy újra megtörténik, de sokkal rosszabbul. Félek hogy meghalhatok, vagy hogy a gyerekeimet veszítem el…. mindentől félek.
  Hogyan lehet ezt feldolgozni?

  • Habis Melinda

   Kedves Bianka!

   Pszichoterápia segíthet a PTSD-szerű tünetek megszüntetésében. TB alapon a helyi pszichiátriai gondozóban talál segítséget.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktornő!
  A lányom miatt írok Önnek.Fél éve lett vége a kapcsolatának egy nála 15 évvel idősebb férfival.Az illető azóta követi,a házunk elött jár el többször autóval,féltékeny egy olyan férfira,akivel a lányom már 5 éve megszakította a kapcsolatot.Azóta csak egyszer találkoztak futólag.Az oka az,hogy a lányom a korkülönbségből adódó nézeteltérések miatt szakított ezzel a férfival,az elötte levő partnere pedig 17 évvel volt idősebb,és ezt hozza fel neki,hogy az a férfi bezzeg jó volt neki.A közösségi oldalon / Viber/összehasonlítja,hogy ki mikor volt elérhető,és egyből ír a lányomnak,hogy ugye vele vagy?Ez szerintem zaklatás.Probálta letiltani,de utána megsajnálta,beszélt vele,de újra kezdődött minden.Nem paranóia ez,hogy megszálottan csak arra az egy férfira féltékeny az illető,akihez a lányomnak több éve már nincs köze? Volt,hogy lefényképezte a lànyom autóját és elküldte neki,hogy vajon mit keres ott?Rendőrségre nem ment el,mert az életét nem fenyegette meg,és gondolom mindenki elmehet egy utcán autóval akárhányszor is..Az lenne a kérdésem,hogy ez a férfi beteg,vagy csak kórósan féltékeny? Válaszát előre is köszönöm, Zsuzsa

  • Habis Melinda

   Kedves Zsuzsa!

   Levele alapján én is azt gondolom, hogy ez zaklatás, és hogy fontos volna elmenni a rendőrségre, vagy más módon leállítani ezt a férfit. Az erőszak ennek hiányában sajnos fokozódni szokott az idő múlásával.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Deni

  Jó estét! Anyós problémám van! Állszent mosolygós agresszió a fő viselkedése. Burkoltan beszólogat állandóan. Mióta nem él velük a fia azóta van ez a viselkedése. Fiam megszületése óta extrán kifordult magából. Követeli minden héten lássa unokáját és menjünk el hozzá. Engem többször ignorál mintha ott sem lennék . Nem tud nagymamaként viselkedni. Szülői szerepet akarja átélni a fiammal és a saját fiát se engedte el. Érzelmileg zsaroló . Ha nem küld képet vagy nem hívja fel a férjem számon kéri őt. Sajnos férjem nem áll ki mellettem bármit mond az anyósom , célozgat nekem! Én már a hangjátol is rosszul vagyok megoldhatatlannak érzem a problémát. Sajnos rengeteg a veszekedés miatta és már a különválás jár a fejemben mert a férjemnek az anyja a fontos. Kérem adjon tanácsot!

  • Habis Melinda

   Kedves Deni!

   Párterápia segíthet rendezni a családi problémákat.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Áldott napot doktornő azért keresem önt mivel van egy illetve többszörös problémám….
  21 éves srác vagyok nem rég jöttem ki az iskolapadból és ez idáig ugy voltam nevelve hogy a szüleim mindent intéztek helyettem tehát nem voltam nagyon önállóságra illetve gondolkodásra kényszeritve és ez miatt sajnos céltalan vagyok nem tudom merre tovább sok bennem a félelem és a csalódottság nem tudom mit tegyek….kérem segitsen nekem mert nemtudom merre tovább… nem találom önmagam sem eközben meg szüleim is aggódnak a jövöm miatt betegesen mert hogy nincs barátnőm se barátaim is csak online vannak velük találkozni nem tudok marha messze is lakunk…. ezért is vagyok lélekben szomoru mert a régi otthonomtol eljöttünk ….. tudom most ez sok amit mind összeirtam de muszáj leirjam mind ezt mert már magamban tartani nem tudom…

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Jó, hogy kiírta magából a nyomasztó gondolatokat!
   A félelmei megértéséhez és akár legyőzéséhez önismereti munka javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V. Dóra

  Jó napot elég nagy a probléma amit már nem tudok kezelni és megbolondulok lassan van egy 8 éves lányom és most már majdnem egy éve jatekiaiba , pohárba targyakba pisil vagy a szőnyegre de egyszerűen nem tudom miért és mikor kérdezem miért azt mondja nem tudja miért csinálja egyszerűen nem tudom mit tegyek már nem tudom ezt meddig lehet kitartással csinálni .

  • Habis Melinda

   Kedves Dóra!

   Gyermekpszichológus felkeresése javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Egy Férfi!

  Üdvözlöm. Amióta az eszemet tudom, szinte mindig elutasitottak a lányok, mindig szerencsétlen voltam, kártyába, tippmix, szerelem stb…Ha valami sikerül is az a cél előtt mindig van legalább 2 nagyobb akadály.Lassan már életunt leszek a folyamatos visszautasítások és a céltalan
  monoton mindennapokban. Próbálkozni se merek már, mert mindig a negativitás ér!
  Lehet ezen változtatni? Válaszát előre is köszönöm!
  30 éves, vékony, sportos, stílusos srác!

  • Habis Melinda

   Kedves Egy Férfi!

   Jó esetben nem csak a szerencse, hanem a tudatos választás és munka is jelentősen hat az életünkre. Amennyiben szeretne utóbbira nagyobb hangsúlyt fektetni, önismereti munka megkezdése javasolt. Az akadályok a legtöbb esetben legyőzhetők, vagy legalább sokat lehet tanulni a nehézségekből.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • B. László

  Tisztelt Dr Nő!

  A párom miután megtudta hogy teherbe esett rá egy hétre kidobott és a kollégámmal folytat nemi kapcsolatot. A hölgy évek óta mély depresszióban szenved, de nem kezelteti magát. Tervezett volt a baba majd most azt mondta nem akarta és hogy régóta nem szeret. Akkor megjátszotta hosszú ideje hogy minden jó?
  Az új partnere durva szexuális életet él vele lassan 1 hónapja és terhessége alatt 2 füves cigarettával is megajándékozta. A volt páromnak kijelentette hogy csak szexre kell neki, kirugatta a srác a munkahelyéről is viszont a hölgy annyira szerelmes hogy nem képes ezt elfogadni és bármit megtesz a srácnak amit csak kér. Engem folyamatosan a gyerekemmel fenyeget hogy eltiltja tőlem, de indokot nemtud mondani miért. Itthon semmit se csinál se mosogatás semmi 4 hete csak a pasik. Még is mit tudnék tenni ? Javulhat ez valaha is ? Mindenért engem okol és nemtudja miért de azaz érzés van benne hogy megkell szabadulnia tőlem.

  Üdv: László

  • Habis Melinda

   Kedves László!

   Ez egy érzelmileg nagyon megterhelő helyzet, érdemes leene pszichológussal beszélgetnie az ezzel kapcsolatos érzéseiről.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Szép jó estét kívánok meg szeretném kérdezni a barátnőm el taszit magától S mikor szeretkezni szeretnék vele öröké kifogásokot találja ki hogy fáradt nincs kedve de öröké ezt mondja mikor ara kerülne a sor talán van valakije?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Nem feltétlenül egy harmadik az ok, érdemes beszélgetniük erről a barátnőjével.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. József

  Tisztelt Doktornő.
  Olyan párkapcsolati problémánk lett a párommal, hogy hétvégén elbeszélgettem vele mert engem zavart a dolog. Párom 36 éves én 38 .Van 2 csodálatos gyermekünk. Páromnak anno rossz gyerekkora volt. Szülei voltak de mégse.(vasútnál dolgoztak igy részben állami gondviselésbe voltak a tesójával)Nálam ilyen téren rendben volt minden. De visszatérve a problémára. Kicsit a szülés után maradt rajta pár kg mint minden hölgyön akinek inkább a család és minden más előbbre való. Már 1 éve észre vettem hogy semmi szexualitás és nem úgy öltözködik ahogy szokott .Kiderült amikor elbeszélgettem vele semmi nőieséget nem érez már magán inkább anyának. Bőségitek a házimunkába mikor ő dolgozik gyerekekkel vagyok. A szexuális életünk is megváltozott. Pedig próbálkozom hogy csak az a mi időnk legyen kettesben. Az alakjára nem teszek megjegyzést inkább mindig azt mondom neki(Nekem úgy vagy szexi ahogy vagy mivel szültél nekem2 csodálatos egészséges gyermeket).Bíztatom ahol tudom. Mit tudok még tenni hogy kizökkentsen ebből az érzésből? Mondtam neki menjünk elközösen kérjünk segítséget .A válasza nem vagyok én bolond. Mit tehetek még ebbe az ügyben?

  • Habis Melinda

   Kedves József!

   Érdemes megérteni a párja ellenállásának okait. Párterápia és egyéni megsegítés is hatékony lehet, amennyiben a párja hajlandó szembenézni a problémákkal.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Ildikó

  Kedves Doktornő!
  3 évig voltam kapcsolatban, ez a férfi nem mindig bánt jól velem, sokszor csúnyán beszélt, mindig az volt amit ő akart, mindig pénzt kèrt. Mindíg hűséges voltam. De megismertem valakit. Minden olyan különleges volt, kedves, jó tervek, és érzékenysèg. Azt mondta ha nem megyek el vele az ő országába akkor felejtsem el. És elmentem. De ezt nem túl jól éltem meg, fejben itt maradtam. Mindent megtett èrtem, de mikor szóba került hogy hazajöjjek ügyeket intèzni folyamatosan vitàk voltak. Ilyenkor egyátalán nem éreztem magam biztonságban. Utána persze ment a sírás. Pár napot terveztem itthon lenni, de már 20 nap eltelt. Közben az exem folyamatosan keresett, hogy menjek vissza, legyek a felesége, vett egy gyűrűt, és mindig elmondta minden rossznak a másikat, de semmi fizikai dolog nem ment vele, se csók se szex, és még sok gonoszsága is volt, és mindig zsarolt. Ha nem lesz ez vagy az akkor vège. Most nemtudom hogy kellene helyesen döntenem. Ragaszkodok a règihez, de közben itt a másik, sokan örülnènek ha ennyi mindent megtennének értük, bàr nem gazdag a fiú. Szegényebb mint a régi, csak mások a prioritások, bár a múltja neki sem szèp. Itt sír és szenved napok óta. Bennem meg hullàmzik minden.
  Bonyolult történet.
  Válaszàt előre is köszönöm.
  Üdv: Ildi

  • Habis Melinda

   Kedves Ildi!

   Önismereti munka segíthet megérteni mire vágyik valójában, s ezt hogyan lehet megvalósítani a gyakorlatban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Miért van az ha a párom exei szóba kerülnek velem agresszív lessz ! Arról kezd beszélni neki milyen emlékei vannak a volt párjával,de arra nem emlékszik hogy engem meg üt,és sérteget az utóbbi időben
  Lehet hogy strokot kapott ? Mert olyan mintha tényleg nem ő lenne

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A stroke tüneteivel kapcsolatban a háziorvosától kaphat szakszerű tájékoztatást. Az azonban, hogy a párja nem emlékszik rá, hogy agresszív Önnel, súlyos mentális zavarra utal. Érdemes erről is beszámolni a háziorvosának. Ha veszélyben érzi magát a párja viselkedése miatt, a 112-t szükséges hívni!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Jozsef

  Jozsef
  Kedves doktornő olyan kérdésel fordulol onhoz !! Ismerkedtem 2 gyerekes anyával!! Egyszer találkoztunk csok volt oleles stb de ő mondig csinalt kamu facebookot hogy mondja hogy csajozok kozbem ő volt !!! De a ferje bortonbe első találka után le tiltott minden honam de azt mondta szeret

  • Habis Melinda

   Kedves József!

   Köszönöm, hogy megosztotta a történetét!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • F. István

  Jó napot kívánok énekem ojalyan problémák adódtak hogy a feleségem ojan embere ír hogy nem ismeri őt vagy csak figyelem felhívása magára már régóta nem is vonzódik hozzám pedig én tudom miért van ez

  • Habis Melinda

   Kedves István!

   A kihűlt párkapcsolat újraépítéséhez párterápia nyújthat szakszerű segítséget, amennyiben mindketten igénylik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Szandra

  Kedves Melinda,

  ferjemmel elvalunk, es nekem kell elkoltoznom a gyerekkel a kozos otthonbol.
  Az lenne a kerdesem, hogy a 6 eves gyermekunkre, – aki most kezdte az elsot, milyen hatassal lenne, ha atiratnam egy masik iskolaba?
  Mit javasol, atirathatom most, vagy varjam meg a juniust es csak akkor koltozzunk el?
  A kislany vezeregyeniseg, akaratos, teljesitmenyorientalt, viszont kicsit szorongo.

  Udvozlettel, Szandra

  • Habis Melinda

   Kedves Szandra!

   Általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb változás éri egyszerre a gyermeket, annál könnyebben tud alkalmazkodni hozzá/hozzájuk. A kérdésére adott válasz azonban attól is függ, hogy milyen hangulatban sikerül elválniuk a férjével. Amennyiben a kapcsolatuk elmérgesedett, az felülírja amit a fentiekben írtam, mivel elsősorban érzelmi biztonság szükséges a lelki fejlődéséhez.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K Boton

  Tiszteletem!

  Nem tudom hol kezdjem. A barátnőmmel 5 éve vagyunk együtt. Jól meg lennénk, de neki mindig van valami baja velem. Én főzök, mosok, takarítok, intézem az ügyeket, addig ő a kanapén játszik a telefonjával. Nem pakol el maga után, még soha nem takarított itthon. Persze ha rumli van arra megjegyzést tesz. Próbáltam finoman célozni a problémámra, de olyankor fél napig nem beszél velem, és évekkel visszamenőlegesen felemleget mindent. Gyereket akar, de így is minden rám zúdul, nem tudok még egy gyereket is pesztrálni, mert ettől rettegek. 12-14 órákat dolgozom, emellett nekem nincs energiám háztartásra és gyereket nevelni. Szeretem, mert tényleg olyan nő, akivel fent lehet tartani egy kapcsolatot, de sokszor rémes természete van és olyankor minden rajtam csattan. Barátaim nincsenek, mert mindenkit utál aki hozzám szól, ha elmennék egyedül valahova (sétálni) akkor hisztizik, viszont ő nem akar csinálni semmit csak amihez neki kedve van. Azt csináljuk/esszük amit ő akar. Mintha én nem is lenné önálló. Párterápia segíthet, vagy szimplán szakítanunk kellene?

  • Habis Melinda

   Kedves Boton!

   Érdemes megpróbálniuk a párterápiát, amennyiben a párja is hajlandó tenni a kapcsolatukért.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Andrea

  Jó napot.
  Van egy 16 éves lányom. Az a viselkedése zavar,hogy sokszor fiú pólókat nadtágot,pulcsit visel. A magyarázata az hogy ebbe érzi jól magát,mert ebből nem látszik ki semmilyen. Szerintem a női részlegen is van ilyen ruhadarab. Deszkás stílusa van. Még az zavar hogy kölcsön kapott ruhát viselő,mintha neki nem lenne ruhája. Apuka támogatja,megérti. Pedig 16 éven keresztül nem látogatta,eddig a lányom utálta is miatta,most ő a minden ,mert megérti őt. Kérdésem az hagyjam hogy fiú részlegen vegyen pólót,nadrágot? Vagy hogy kezeljem? Hagyjam hogy kölcsönkért ruhát hordja? Szerinte le vagyok maradva,ma már a lányok is öltöznek a fiú részlegről. Csak erre szeretnék választ kapni. Tanácstalan vagyok egyre távolabb kerülünk egymástól és apuka mindenben megérti.

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Szülőnek lenni nehéz feladat, mert folyamatos változást, fejlődést igényel. Érdemes átgondolnia, mi a jelentősége az Ön szemében a ruházkodásnak, mennyire fontos önkifejezési eszköz az Ön számára. El tudja-e fogadni azt, hogy a lánya az öltözködése által is próbálja magát elhatárolni más kamaszoktól.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen kérdező

  Kedves Melinda! A problémám az,hogy mikor a párom orálisan kényeztet engem,sajnos csak úgy tudok elélvezni,hogyha valami perverz dologra gondolok közben. Nincs konkrét személy,inkább egy másik szituációba képzelem bele magamat..de ez engem nagyon zavar és lelkifurdalásom van,hogy nem a páromra gondolok közben. A kapcsolatunk elején,működött az,hogy rá gondoltam közben,hogy ő művel velem perverz dolgokat.De aztán nagyon megbántott,hogy idegen nők fele vonzódott,és irogatott nekik szexuális tartalmakat. Ezt azóta megbeszéltuk.De sajnos azóta van,hogy másra kell gondolnom,hogy elélvezzek. Valami eltörött bennem akkor. Lehetséges,hogy ez miatt alakult ki a problémám? A másik dolog,hogy mindig mondja,hogy neki ez nem élvezet,hogy közben ujjaznia is kell,mert elfárad és sok idő mire elmegyek.Sajnos erre is gondolok közben és így még nehezebb..

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A fantázia a szexualitás fontos része, s hogy ez mennyire megosztható a partnerrel meglehetősen változó. Amennyiben a kapcsolatukat nem érzi elég jónak, érdemes erről beszélgetni a párjával,s akár együtt szakmai segítséget kérniük.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • perilo

  Kedves Melinda!
  Az alábbi ügyben szeretném kérni a tanácsát: A fiamék 10 hónappal ezelőtt vettek egy házat teljes hitelből, hiába próbáltam jobb belátásra téríteni őket. Városban laktak a fiam lakásában, melyen haszonélvezeti jogom van, de a felesége bármiáron a faluba az anyjához közel akart költözni. Mivel nem támogattam a házvásárlásukat, ezért nem keresnek, nem beszélnek velem. A felesége Gyes-en van, így csökkent a havi jövedelmük, és már most törlesztési problémák léptek fel -erre figyelmeztettem őket a hitelfelvételnél, de nem fogadták el a tanácsomat. A fiam nevén több éve gyüjtögettem pénzt, amit ha jónak láttam volna, vagy kér adok neki. Viszont most az összegyűJtött pénz 4,5 mill Ft-ot szónélkül levette a számláról. Mikor szóvá tettem nekik, még ők voltak felháborodva, semmi megbánást nem tanúsítottak. Úgy érzem, hogy megloptak, ezért a további örökségből kitagadom, mivel úgy látom a fiamra nem számíthatok már, annyira negatív irányt vett az élete ez a nő mellett.
  Köszönöm, ha válaszol.

  • Habis Melinda

   Kedves Perilo!

   Mivel nem tett fel kérdést, nem tudom, pontosan mire szeretne választ kapni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • B. Ágnes

  Tisztelt Habis Melinda!

  Páromnak szeretője lett pár hete.
  Természetesen tagadja, de egyértelmű.
  Elköltöztem azonnal
  Vissza könyörgött a kapcsolatba, de továbbra is fenntartja a viszonyt.
  Nem értem mire jó ez a viselkedés, illetve mit tehetnék?

  • Habis Melinda

   Kedves Ágnes!

   Döntési helyzetbe került, hogy a külső kapcsolat ellenére is együtt marad-e a párjával. Önismereti munka segíthet megérteni a vágyait, viselkedését, s jobban együttérezni önmagával.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Adri

  Üdvözlöm!

  Szeretnék segítséget kérni.
  7 éve barátnők vagyunk. Sok szép közös emlékünk lett ez idő alatt.
  Jelenleg én házas vagyok es van két kislányom.
  Ő is kapcsolatban van, de valahogy hiányzik vmi a kapcsolátából, ami a miénkben jelen van. Közben kiderült, hogy ő nem szeretne gyereket, nem vágyik rá.
  Kijelentette, hogy ő nem gyerekpárti, nem tud azonosulni a gyerekekkel… és hogy már nem vagyunk egy hullámhosszon. Nyilván változott az életkörülményünk. De attól ugyan azok az emberek maradtunk, ezt gondolom.
  Azóta eltelt sok idő kb.2 év. Most írt, magától jelentkezett, hogy nem haragudjak rá, hogy eltolt. Sebeket ejtve, lett vége a barátságunknak. Azt mondja, nem tud elengedni, mindig felbukkan az érzés, tudja hogy már nem lesz olyan mint régen, vissza szeretne találni hozzám, mint barát. Nem tudom, hogy ez jó ötlet lehet-e? Mit tegyek?
  Köszönöm választ.

  • Habis Melinda

   Kedves Adri!

   Érdemes átgondolni, mi vettet véget a barátságuknak, s azokkal a tényezőkkel, melyek problémát jelentettek, mi történt. A sebekről is érdemes beszélni, hátha egy jobb mederbe terelhető a kapcsolatuk ezután.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Blanka

  Kedves Melinda!

  Már szakítottunk a barátommal másfél éve, azóta neki volt több rövidebb kapcsolata is de mindig azt mondta hogy engem szeret, meg is csalta ezeket a partnereit. Ezután mondta hogy házasodjunk össze azonban nem hinném hogy komolyan gondolta. Szeretném elfelejteni ezt a férfit, csak már nem tudom hogyan sikerülhetne.

  • Habis Melinda

   Kedves Blanka!

   Önismereti munka segíthet abban, hogy elgyászolja ezt a szerelmet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • egyedné

  Kedves doktornő!

  Óriási problémám.az anyósom. Egyszerúen nem tudom elfogadni, hogy a férjem állandóan öt ugrálja körbe, nem veszi észre, hogy kihasználja .Férjem szerint ez a világ legtermészetesebb dolga hogy segíti,de én már 3 éve nem is beszélek vele, sót ha csak megemlíti elkezdek remegni iszonyú fejfájásom lesz és természetesen nem tudok róla szépen beszélni .megemlítettem, hogy lehet nem is kellett volna megnősülni maradt volna anyuka mellett ha ő a fontosabb, de szerinte ezt csak én látom így.Sok vita van ez miatt és nem tudom meddig lehet ezt bírni. Nem akarom elveszteni a családom, de egyszerűen nem tudok mit tenni hogy ezt elfogadjam és azt érzem ,hogy egyre jobban utálom a kedves anyóst .(egymás mellett lakunk). Mit tegyek tudom és érzem , hogy tönkre megyek az örökös harcba és az egészségem is rámegy. Kérem segítsen!! Tisztelettel: Ili

  • Habis Melinda

   Kedves Egyedné!

   Párterápia segíthet abban, hogy a férje jobban képviselje a családjuk határait az édesanyja irányába.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sára V.

  Kedves Doktornő!

  Lányom már 3 éve jár pszichológushoz, azonban most kerülne sor egy pszichológus váltásra leginkább költözés miatt. Bulimiával küszködik, meg is találtuk a következő pszichológust, azonban az előző nem hajlandó segíteni, eddigi munkáit nem osztja meg az új doktornővel. Azt érzem így felesleges volt 3 évi munka, és lányom kezdheti az elejétől.
  Mi a teendő ilyenkor? Ilyen esetben konzultálhatnak a pszichológusok vagy ez előírás hogy nem és emiatt nem akarja átadni a lányommal végzett eddigi munkáit.

  Köszönettel Sára

  • Habis Melinda

   Kedves Sára!

   Megértem az érzéseit, azonban a 3 év nem volt hiábavaló. Remélhetőleg a lánya egyre jobban rálát ezáltal a saját lelki működésére. A pszichológusok/terapeuták azokat az információkat, amiket a páciensektől hallanak diszkréten kezelik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Rne F. Ildikó

  Jó napot kívánok! 27 éves vagyok! Van 2 gyermekem. Tegnap este feküdtem és néztem a Tv -t , hirtelen olyan érzésem volt mintha megállt volna körülöttem a világ. Csak a tvt hallottam ami olyan mintha felgyorsult volna és csak arra tudtam koncentrálni. Pár másodpercig tarthatott de félelmet éreztem! Ilyen még sosem volt velem olyan mintha arra a pillanatra nem lettem volna én ! 🙁

  • Habis Melinda

   Kedves Ildikó!

   Ezt az érzést rendszerint valamilyen megterhelő esemény váltja ki. Érdemes elgondolkodni azon, mi lehetett ez. Ezáltal önmagát is jobban megismerheti, megértheti a lelki működését.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Sz. Babett

  Kedves Doktornő!
  Köszönöm előre is a válaszát, őszintén mondom nem tudom hogy miért bántom magam, szerencsére nem rendszeresen csinálom, hanem mondjuk egy veszekedés után a szüleimmel ami közben harag gyűl fel bennem és fájdalom amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni vagy akkor ha nagyon bűntudatom van és úgy érzem hogy megérdemlem a fájdalmat, és valamiért ha sírok akkor gyengének érzem magam, és nem akarok gyenge lenni. Szinte rettegek attól hogy soha nem leszek elég jó a szüleimnek vagy másoknak, továbbá elég visszahúzódó vagyok néha ( a közeli barátaimmal nem). És sokszor megtapasztalom hogyha valaki kifejezi felém a szeretetét egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele, nem értem miért szeret és nem tudom hogyan fogadjam el.

  • Habis Melinda

   Kedves Babett!

   A sírás szervezetünk öntisztulásának része, s egyáltalán nem a gyengeség jele. A fájdalmat szükséges átélni, majd racionális eszközökkel megérteni, hogy változzon. Önismereti munka segíthet önmaga jobb megértésében és elfogadásában, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Cs.Kira

  Tisztelt Doktornő!
  Egy olyan problémám van, hogy ha kell menni valahova a boltba vagy fontos helyekre és egyedül kell mennem akkor rám jön egyfajta izgulás, vagyis ráfeszülök a rosszra. Nem tudom az okát, hogy ez mitől lehet. Annyit tudok mondani,hogy nyáron Görögbe rám jött egyfajta pánikroham ami előtte és azóta sem jelentkezett/jelentkezik. Tidna esetleg valamot ajánlani vagy segíteni?

  • Habis Melinda

   Kedves Kira!

   A tünet pszichoterápiás munka segítségével érthető meg. Az első interjú során közösen tudnánk megfejteni, mivel függhet össze a pánikroham.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Rita

  Kedves Doktor nő.
  45 éves vagyok.Nem tudom,hogy mi van velem.Felszinesen alszom.Nem tudok teljesen mélyen aludni.Fáradt nyuzott vagyok egésznap.Amikor aludhatnék akkor is 5 kor már kipattanok az ágyból mintha rohannék valahova.Folyton ez az érzésem van.Peddig nem sietek sehova

  • Habis Melinda

   Kedves Rita!

   A nyugtalanságát önismereti munkával lehetne megérteni. Egyéni és csoportos formában is dolgozhat magán. Előbbi a pszichológussal való négyszemközti beszélgetéseket jelenti.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Tisztelt doktorno! A ket eves fiu unokam a ,,korulmeteles’´ sebeszi beavatkozas aldozata lett. Ugy latom,hogy megvaltozott hangulatilag.Szomoru es kevesebbet mosolyog, nevet es jatszik.Attol tartok, hogy a trauma megviselte.Mit lehet tenni ?
  Koszonettel:Alice

  • Habis Melinda

   Kedves Alice!

   Ebben az életkorban a legtöbb lelki probléma egyszerű pluszfigyelemmel és gyengédséggel orvosolhat, amennyiben a család kiegyensúlyozott, támogató és bene minden tag lelkileg egészséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Üdvözlöm! H. Jánosné vagyok . Azt gondolom hogy komoly problémáin vannak az étkezéssel és egyszerűen nem tudok lefogyni. A fogyókúráim kamasz koromban kezdődtek. És most sajnos a lányomnak meg bulímiája van. Persze ezt titkolja. Merre induljak?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Pszichoterápiás munka segíthet az evészavarral összefüggő lelki tényezők kezelésében – Önnek és lányának is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Judit

  Üdvözlöm doktornő !
  Egy olyan probléma lenne a családban,a testvérem úgy vélem hogy nárcisztikus szociopata személyiség zavarral küzd,aki nem mellesleg megrögzött hazudozó is!!Hogy tudnék neki segîteni?? Nagyon féltem,hiszen a testvéremről van szó! Hogy tudnék segiteni neki hogy igen is keressen fel egy orvost?? Van erre valami taktika vagy tanács?? Előre is köszönöm a választ !! Üdv : J…

  • Habis Melinda

   Kedves Judit!

   A szociopaták többnyire nem fogadnak el semmilyen (mentális) segítséget, az egyetlen, amit megtehet, hogy vigyáz magára és nem hagyja, hogy kihasználják!

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Andrea

  A páromnak balesete volt felborult az autóval, neki semmi baja nem történt egyedül utazott karcolassal megúszta másnak sem lett baja..de azóta furán viselkedik folyamatosan aludni akar mindig bocsánatot kér úgy viselkedik mint egy kisgyerek

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   A párjának a baleset érzelmi feldolgozásában pszichológussal való közös munka segíthet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Zsofi

  Jo estet kívánok.

  Azt szeretnem meg tudni hogy a férjem 53 eves.
  Azt mondta a csont kovács hogy lelki problemak miatt 30 eves korban tortent valami es azota azt cipeli magába. De o nem emlékszik ra. Hogy tudnánk kideríteni megtörtént?

  • Habis Melinda

   Kedves Zsófi!

   A férjének – amennyiben igényli – önismereti munka megkezdése javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Enikő

  Tisztelt Doktornő!
  16 éves lányoknál most derült ki hogy anorexiás 167cm és 48 kg. KB fél éve kezdődött hogy nagyon kezdett figyelni arra hogy mit és mennyit eszik. Pszichologushoz elég sokára kaptunk idopontot . Addig sem szeretném tétlenül nézni. Mivel tudnám segíteni? Szeretne meggyógyulni. Itthon nagyon figyelek rá mennyit eszik igyekszem kalória dús ételekkel etetni illetve béres cseppet kap. Sokat beszélünk a betegség következményeiről illetve hogyan tudná a gondolataiból kiűzni a kisördög.
  Nagyon aggódom érte.
  Várom megtiszteltetés válaszát

  • Habis Melinda

   Kedves Enikő!

   A családterápia az evésvaraok kezelésében hatékony, főleg 18 éves kor alatt ez az elsődlegesen választandó terápiás intervenciós eszköz.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Hanna

  Kedves doktornő! Hoztam egy rossz döntést amit nagyon megbantam..ki jöttem külföldre dolgozni és nagyon honvágyam van otthon van a családom és nagyon hiányoznak a barátommal vagyunk kint és egyre jobban azt erzem,hogy bele faradtam az itteni munkába az egész külföldi életbe és haza szeretnék menni végleg de otthon sincs semmim a családomon kívül nincs jól fizető állásom és nagyon félek. Hogyan lessz tovább otthon is de viszont azt erzem ,hogy mindent meg tennék,hogy otthon lehessek de teljesen tanácstalan vagyok nem tudom mit kellene lépnem mit kellene csinálnom nem gondoltam ez ennyire nehéz lessz.

  • Habis Melinda

   Kedves Hanna!

   Önismereti munka segíthet az új közegbe való adaptálódásban, amennyiben igényli.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M.Niki

  Kedves doktornő! 15 éves vagyok és beleszerettem egy filmbeli fiuba és nem tudom róla elterelni a gondolataimat mert nem nagyon szoktam menni emberek közé,és ez majd idővel el fog-e múlni ha majd idősebb leszek?

  • Habis Melinda

   Kedves Niki!

   Lehet, hogy idővel enyhülnek az érzései, fontos azonban a társas kapcsolatain, s ezen a fiún elgondolkodnia, mi tetszett, mi az ami taszítja. Iskolapszichológus felkeresése is segíthet átgondolni ezeket a kérdéseket.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Dorina

  Kedves Anita!
  Pár hónapos,jól működő kapcsolatom van. Oda-vissza van a kölcsönös szeretet! 100%ban megbízunk egymásba! Még is ha nincs velem attól félek,hogy elfog hagyni, vagy éppen “csak” magamba fordulok. Mi lehet ennek az oka?

  • Habis Melinda

   Kedves Dorina!

   Önismereti munka hozhatja meg a választ a kérdésére.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • N Sz Eva

  Kedves doktornő !
  olyan kérdésem lenne hogy a fiam 10 éve küzd mély depresszióval nyolc évvel ezelőtt meg is próbált egyszer ongyilkos lenni én azóta is mellette állok megpróbálok a magam módján megtenni mindent támogatom őt mint mentálisan mint anyagilag és most ma elmondta higy múlt hét szombaton megint megkísérelt öngyilkos lenni és a reakcióm igazából szótlan voltam és annyit tudtam kimondani dühös és csalódott vagyok amit ő most úgy értelmezett hogy igazából jobban örültem volna neki ha sikerül neki és nem tudom neki megmagyarázni azt hogy milyen fájdalmat erzek. Hibáztam ?mert amikor elmondta valóban duhot és csalódottságot éreztem mert azt hittem hogy soha többet nem fordul elő ?
  Koszonom Eva

  • Habis Melinda

   Kedves Éva!

   Fontos, hogy elmagyarázza hogyan értette, amit mondott. A fiának fontos lenne a gyógyszeres és a pszichoterápiás kelezés is, hogy kilábaljon ebből a mentális problémából.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Valaki

  Tisztelt doktornő! 17 éves lány vagyok, és szeptember kezdete óta pszihés tüneteket vettem észre magamon. Ez annyiból áll, hogy elkezdtem figyelni a légzésemre, hihetetlen nehezen szoktam le róla de néha még most is megjelenik. Attól lett jobb, hogy kitaláltam hogy csak este figyelek rá mert ha elalszok úgyis elfelejtem, ez be is vált. De ezt követte, hogy észrevettem, hogy látom az orromat. Csak erre tudtam figyelni egy ideig, akkor lett jobb ha valami elvonta a figyelmem, pl. iskola vagy edzés. Most mondhatni hogy 85-90%ig ebből is kilábaltam, de egy hete elkezdtem figyelni a pislogásomra ösztönösen. Mitől lehet hogy ilyeneket csinálok akaraton kívül? Szorongós típus vagyok de pszihológusnál még nem jártam, szeretném egyedül megtalálni a kiutat. Próbálkozok elterelni a figyelmem de olykor nagyon nehéz. Mit tehetnék?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Javaslom, hogy fogjon önismereti munkába, mert a figyelem elterés csak rövid távon működő stratégia, hatékonyabb, ha szembenéz a nehézségekkel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mihaly Sz.

  Az eletarsammal kb.6 eve elunk kiegyensilyozott sexualis eletmodban.Most kulfoldon vagyunk 3 honapja es szoc.menhelyen vagyunk.Kulon vannak a nok es kulon a ferfiak
  A nagy igazsag nincs igazabol nyugott lehetosegunk a nemi eletre
  van egy kocsink de erre azt valaszolta hogy nem erzi jol magat igy
  Harom honapja nek volt kozosulesumk.Attol tartok hogy mar megunt.Kerem valaszoljon.Miert.Koszonom.

  • Habis Melinda

   Kedves Mihaly!

   Azt gondolom, hogy a megfelelő körülmények hiánya önmagában is magyarázhatja a neki vágy lankadását.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Noémi K.

  A hétvégén a nyaraló k biliárd szobájában iszogattunk, majd elmentem lefeküdni. Kintről hallottam, hogy a párom és a barátnőm nagyba nyomják még a táncot. Gondoltam csatlakozom. Ahogy kinyirottam az ajtót láttam ahogy a párom hátulról a barátnőm derekát fogta. Amikor meglátott hírtelen le ette a kezét. Majd a barátnőm megkérdezte tőlem”hát te nem alszól”. Azóta sem megy ki a fejemből. Megkérdezte a párom, hogy vonzónak tartja a barátunkat, meg akarja dugni? Mire ő annyit mondott, piás voltam és tudod, hogy milyen Kriszti.

  • Habis Melinda

   Kedves Noémi!

   Érthető, ha megviselték Önt a látottak. Amennyiben azt érzi, megingott a bizalom, érdemes tovább foglalkozni a helyzettel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó napot! Nikolett vagyok.
  Én 1,5 éve ismerkedtem meg a jelenlegi szerelmemmel egy online játékban. Ő Oroszországban él én pedig Magyarországon. Még soha nem találkoztunk személyesen mert mindig közbejöttek váratlan események. De ennek ellenére egymásba szerettünk. Mindennap beszélgetünk, írásban, videóhívással. Mindig elmondjuk egymásnak hogy örökké együtt leszünk. Csak kicsit félek attól, hogy a szerelmem belefárad abba hogy még nem sikerült személyesen találkoznunk.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Ez egy reális félelem, az online kapcsolatok könnyen kifulladhatnak. Érdemes megpróbálni élővé tenni a kapcsolatot, vagy szembenézni azzal a lehetőséggel, hogy legfeljebb beszélgetni tudnak egymással.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Dora

  Kedves doktornő/doktor úr!
  Folyamatos szorongás van rajtam,nem tudok kikapcsolódni sem otthon sem társaságban.úgy érzem nincs idő és értelme belefogni semmibe. Nagyon nehezen hozok döntést,teljesen elveszem a legapróbb kérdésekben is. Mostanában a szemem is tikkel és már sportolni sincs kedvem,amit eddig soha nem hanyagoltam volna. Központi időtöltésem az eves, és mivel most nem sportolok bánt,hogy kezd meglatszani az alakomon. Nem tudom hogyan tudnám leküzdeni a szorongást és hogy ne legyen rossz a kozerzetem. Segítséget kérném

  • Habis Melinda

   Kedves Dora!

   Önismereti munka tud segíteni a szorongásaival való szembenézésben és az egészségesebb életmódhoz való visszatérésben.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Sara

  Anyukámnak komoly alkohol problémái vannak,gyógyszerre iszik és teljesen kiüti magát.Elvonóra nem akar menni pedig egyre rosszabb a helyzet.Egyre gyakoribb ,hogy teljesen kiüti magát.Nagyon féltem őt,mert ilyen állapotban el is esik és megüti magát.Múltkor azt mondta,hogy ő már nem akar élni.Tudna esetleg segíteni ebben a helyzetben?Nem szeretném ot elveszíteni,de ezzel a családi háttérrel engem is tönkre tesz.

  • Habis Melinda

   Kedves Sara!

   Érdemes kihívni rá a mentőt, amennyiben nincs magánál, vagy esélyes, hogy veszélybe keveredik.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Andrea K.

  Tisztelt Doktornö.

  Ön mit javasol túlzott ingerlékenységre, dühre, túlérzékenységre? Van erre tabletta, ami nem álmosít (mert alvászavarom nincs) ? Milyen terápiát javasolna?
  Yoga, meditáció , múlt feldolgozás stb. már megvolt, pszichoterápia még nem.
  Válaszát elöre is nagyon köszönöm.
  Üdvöztlettel

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Pszichoterápia tudna segíteni abban, hogy kiegyensúlyozottabb legyen. Ez nem is álmosít.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Admin

  Jó napot kívánok doktornő!Arra keresem a választ, válaszokat, hogy ha véget ér egy kapcsolat és elég mély depresszióba estem hogyan labaljak ki belőle,tudni kell hogy az illető személlyel minden nap találkozom és ezt a részét nehezen tudom feldolgozni!

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Pszichológussal közös munka tud segíteni a kapcsolat elgyászolásában.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Krisztina

  Kedves Doktornő!
  A segítségèt szeretném kérni. Egy hét éves kapcsolatomnak lett vége úgy három hónapja. Ebben a kapcsolatban volt sok jó és sok rossz dolog is mint mindenhol. A párom elég öntörvényű ember sokszor annak kellett lenni amit ő mond amit ő akar. A szexulaiatasban is voltak érdekes dolgai(hármas szex két férfi és én mint nő) . Sokszor saját magát hergelte dolgokon. De egyébként egy nagyon oda adó kedves ember is tudott lenni. Az utóbbi időben viszont sokszor csak azt hallottam hogy hülye vagyok mindenért ha nem én akkor a két gyerekem(ok az előző házasságombol születtek 19 és 23 évesek) És elegem lett így véget vetettem a kapcsolatnak. De úgy egy pár hete újra beszélünk találkoztunk is már. Újra szeretnék kezdeni de úgy hogy egyenlőre nem költözünk össze. De félek megmondani a gyerekeimnek mit fognak szólni hozzá. Félek ellenezni fogják. Én viszont úgy gondolom hogy egy eselyt mèg megérdemel így hogy nem költözünk össze. Nem tudom hogyan mondjam meg nekik majd. Köszönöm a segítségèt és a válaszàt
  Üdv Krisztina

  • Habis Melinda

   Kedves Krisztina!

   Érdemes nyíltan beszélnie a gyerekeivel, s meghallgatni az ő esetleges véleményüket is. Bizonyára szeretik Önt, s azt akarják, hogy boldog legyen (akkor is, ha ők másként látnak bizonyos dolgokat).

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • P. Bianka

  Jó napot!
  Egy fiú belépett az életembe lassan egy hónapja és nagyon szeretem őt, de fiatalnak érezm magam egy kapcsolathoz, és félek, hogy nem tudom neki megadni azt amire neki szüksége van. Úgy érezem belé szerettem, de nem állok készen egy párkapcsolatra, de elveszíteni sem szeretném a fiút. Nem tudom már, hogy mi tévő legyek. Azt mondta, hogy ő is szeret engem, de úgy érzem ő jobbat érdemel. Bizalmi problémáim vannak és nem tudok egy hamar megbízni valakiben.
  Előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Bianka!

   Érdemes őszintén beszélnie ezzel a fiúval az érzéseiről, s ezáltal akár a bizalom is erősödhet Önök között.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • nevtelen1234

  Miért van az, hogy a párom nem tudja elfogadni azt, hogy szeretem és nehezen mondja ki, hogy szeret pedig ez így van

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Az, hogyan szeretünk, gyermekkorunkban alakul ki.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Lara H.

  Kedves doktornő!
  A barátommal már együtt vagyunk fél éve, eddig nem volt semmi probléma.
  Az utóbbi 2hétben nincs témánk, nem tudunk miről beszélgetni és úgy érzem,hogy eltávolodtunk.
  Mit javasol, mit tegyünk?

  • Habis Melinda

   Kedves Lara!

   Érdemes átgondolnia mi történhetett az utóbbi napokban. Bántja-e Önöket bármi, amit nehéz megosztani. Ezután szóba hozni is érdemes ezt a párjának.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen 18 éves

  Kedves doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy az édesapám születésem óta alkoholizál, legfőképpen mióta édesanyja elhunyt, gyakran emlegeti mikor részeg. Ha aznap nem ivott, akkor csendes, nem beszél semennyit, viszont ellenkező esetben nem tud csendben lenni. Ilyenkor sértő, idegesítő dolgokat mond édesanyámnak és nekem is. Szeretnék mindenképpen megszabadulni tőle, de édesanyám fél a magányléttől. Mit lehetne ezügyben tenni?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A szülei házasságán Ön nem tud változtatni, az otthoni feszültséget viszont érdemes kiadnia, kibeszélnie magából. Iskolapszichológus felkeresését javaslom.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kovacs Lajos

  Szép napot.Sajnos válás közepén vagyok nehéz az egész helyzet probálom magam tultenni az egészen van mikor könnyebb van mikor nehezebb.Közössegi oldalakon elég aktiv lettem majd felfigyeltem,hogy egy hölgy folyamatosan lajkol barmit amit kiteszek majd ráirva nap mint nap beszelgetünk szinte egész nap,próbalom sokszor távolsagot tartani hiszen a hölgy is férjnèl van de amint nem jelentjezem ugymond Ő ir kerdezi a napom , kerdi mit csinálok vagy csak egyszerűen a beszélgetesünkben lajkol amit irtam amit én ugy reagaltam,hogy beszelgetni akar.Ezt műveli napi szinten jelez ha jön a városba ahol èn lakom ha egy nap többször is jön mindig szól.Megkerdeztem,hogy nem akar e egy kavét vagy valamit inni velem de leráz,hogy ő nem olyan meg nem.lehet nem is akar elvállni pedig a házassaga nem mindig boldog ..vajon csak játszadozik vagy mégis mi ez az érdeklődes szinte minden nap felém,lehet hogy csak nem akarja,hogy szomorkodjak de igy nem lesz jó.Köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Lajos!

   Az online világ veszélyeit a levelében említett hölgy kapcsán tapasztalta meg. Egy-egy bejegyzést lájkolni, vagy üzenetet elküldeni nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető élő kapcsolatot is szeretne. Jól tette, hogy kedzeményezte a személyes találkozót, érdemes megfigyelni az erre kapott reakciókat, hogy kiderüljön, mit akar valójában ez a nő.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Cz. Zsanett

  Kedves doktornő! 27 éves nő vagyok van már 3 gyermekem császáros úton. Gyerek koromban szexuálisan molesztáltak. A problémám az ,hogy szex közben nem érzek semmit. Ez mindig így volt. Hol jobb kicsit hol rosszabb. Hiányzik ha nincs és vágyom rá, de azon kívül hogy ott mozog valami semmit nem érzek. Saját részről viszont csikló izgatással van orgazmusom. De csak akkor ha én csinálom magamnak. A férjem nem tudja, én pedig bele fáradtam hogy nem érzem milyen az igazi szeretkezés. Köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Zsanett!

   A molesztálást pszichoterápiás munka segíthet feldolgozni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  50-en felül vagyunk a párommal. Mindig is szerettük egymást. Kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de nagyon jól elvagyunk. Egy munkahelyen dolgozunk. Ami zavar mostanában, hogy a kolléganőket számomra zavarbaejtően beszélgetés közben átöleli, átkarolja. Soha nem volt az ölelkezős, bújós típus. Én bár szeretem az embereket, de csak párat engedek az intim szférámba és ezek kizárólag családtagok. Én ha átkarolom, soha nem viszonozza. Az ágyban remek minden, de ez a momentum nekem nagyon zavaró, nem tudom hová tenni a dolgot.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Érdemes felvetnie ezt a problémát a párjának, s megtudni, miért van szüksége arra, hogy a kolléganőit megölelje. Kifejezni, hogy több ölelésre vágyik, amennyiben ez így van.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • LTH

  Tisztelt Doktorno,
  35 eves vagyok. Nem reg elhagyott a parom, amit keptelen vagyok feldolgozni. Tanulnom kellene a vizsgaimra, de nem birok. Olvasom a teteleimet es azon kapom magam, hogy teljesen mashol jartam. Ujra probalkozom, de hiabavalonak bizonyul megint. Az utobbi idoben vagdosom magam. Lelki megnyugvast varok. Szeretnek meghalni, de nincs erom megolni magam. Minden percben abban remenykedem, hogy lesz egy olyan betegsegem, ami hamar elvisz.

  • Habis Melinda

   Kedves LTH!

   Mielőbb keressen fel pszichiátert, s lehetőleg vágjon pszichoterápiás munkába is. Öngyilkossági szándék esetén pedig a 112-t szükséges hívni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • 16 éves kétségbe esett fiú

  Jó napot doktornő! Van egy barátnőm 16 éves sajnos 14 évesen történt vele egy olyan dolog ami nem kellett volna! Akaratán kívül elvesztette a szüzességét, és sajnos ezek után nem mer előttem le vetkőzni 1 éve vagyunk együtt és bugyin kívül mást nem vesz le előttem, valami tanácsa van esetleg mivel tudnám megszerettetni a testét vagy legalább, annyit hogy bizzon bennem
  És le merjen előttem vetkőzni?

  • Habis Melinda

   Kedves 16 éves kétségbe esett fiú!

   A lány problémáját ő maga kell megtanulja kezelni, amennyiben pszichológust keres fel. Önnek legfeljebb az empátia javasolható.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Mné B. Brigitta

  Kedves Doktornő !
  Azt veszem észre, hogy rettegek attól, hogy párommal történik valami rossz ( baleset stb). Minden nap eszembe jut mi lenne velem és a gyerekekkel ?! Feladtam a karrierem, közös döntés a 4 gyereket könnyebb így rendezni. Semmi keresetem nincs lehet emiatt ? . Normális ez a rettegés ? Köszönöm válaszát !

  • Habis Melinda

   Kedves Brigitta!

   Amennyiben Ön szenved ettől az érzéstől, önismereti munka megkezdése javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K.Timea

  Kedves doktorno. A parom,tipikus skorpio. Minden mondatomra ugyelnem kell,mert rogton megsertodik es tamad,semmit nem lehet tolle megkerdezni mert mindjart szamonkeresnek veszi,mindjart azt hiszi,h vitatkozni akarok. A legszomorubb,hogy pszihologiat vegzett es megis ilyen,tudja,hogy rogton a foldbe dongol,annyira nagyon szeretem es ezt minden teren ki is hasznalja. A valaszat koszonom szepen.nagyon erdekelne on mit gondol.

  • Habis Melinda

   Kedves Tímea!

   Egy egyenrangú kapcsolatban a földbedöngölés nem elképzelhető, a problémákat meg kellene tudni normális módon beszélniük. Párterápia megkezdése javasolható.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Luna

  Üdvözlöm!Az lenne a kérdésem, hogy minek számít vagy mit mond el a páromról, ha érzelmi manipulációval, hisztivel, sértődéssel éri el a szexet? Elmondtam, hogy nem akarom, nincs kedvem (depressziósnak érzem magam). Inkább túl esek rajta, minthogy a hisztit hallgassam. De megijeszt az, hogy ő így is képes orgazmust produkálni.

  • Habis Melinda

   Kedves Luna!

   Az, hogy nem tudnak/mernek nyíltan kommunikálni, megváltoztatható, amennyiben mindketten akarják. A hiszti az érzelmek kezelésének problémáját jelzi.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Dora

  Kedves Pszihológus,
  19 évesen külföldre költöztem anyagi problémák miatt és azóta itt élek(Anglia). Nem sikerült megbékélném az itt léttel és az intregrálódással, nagyon vágyódom vissza a közegbe ahol felnőttem, viszont szörnyen félek az otthoni megélhetéstől. Minden este szorongva alszom el és gyomorforgatóan félek lépést tenni, hozni. Mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Dora!

   Önismereti munka segíthet a saját válaszainak megtalálásában.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Nem akarok rá kattani nagyon! Mit tegyek ezért hogy éreze hogy minden percet vele tölteném!

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Érdemes beszélgetni az érzéseiről. Egy biztonságos kapcsolatot ez csak építhet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Kedves Doktornő,

  Egy hozzám közelálló férfi mesélte el a titkát ami miatt szerintem sokat szorong. Amikor beszélget a barátaival néha megfordul a fejében hogy meg üsse őket. Ez miért van? Alkalmanként megy át ez a gondolat a fejében de gyorsan el is tereli a figyelmét és tovább beszélget. A személy visszahúzódó, mindent magában tart . Nehéz közel kerülni hozzá. Előre is köszönöm a válaszát.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Az agresszív fantáziák gyakran az elfojtott haragból erednek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • ..

  Mit tegyek, ha hiaba mondom el hetente a páromnak hogy tobb figyelemre és szeretetre van szükségem az ő válasza mindig az, hogy ő nem az a “szeretgetős típus”.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Érdemes azon elgondolkodni, hogy egy kapcsolat sikere mindig két félen múlik, s amennyiben az Ön kérése süket fülekre talál, valószínűsíthető, hogy a másik fél nem szán önmagának aktív szerepet a kapcsolatuk elmélyítésében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Eleonora

  Tisztelt Habis Melinda, szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudok segíteni a barátomnak. 8honapja halt meg a felesege hosszu- hosszu betegeskedes utan. A ferfi gondozta es apolta a feleseget eveken keresztul. Legalabb 10 eve nem volt szex az eleteben. Most pedig nem mukodik annak ellenere, hogy kíván és szerté hogy mukodjon. Ez meg a gyász miatt lehet? Turelmes vagyok de nem tudom mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Eleonora!

   Általánosságban nehéz megválaszolni, hogy lehet-e a gyász miatt, hogy nem működik a szex. Önismereti munka segíthet a barátjának a gyászfolyamat megsegítésében és a szexuális viselkedésének megértésében is.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Julia

  Kedves Doktornő!
  Van egy férfi akiért teljesen odáig vagyok,minden beszélgetesünnkel csak egyre jobban vele akarok lenni,egyre jobban kedvelem.Ő is gyakran ezeknek a jelét mutatja,de gyakran nem és teljesen összezavar.Egyszer azt mondja hogy egyes dolgokat csak nekem mond el,máskor meg néha amikor komoly témánál vagyunk mint pl.érzések minden beszélgetésünkben valahogy mindig kitér arra hogy közösülni akar velem.Ez a férfiaknál nem egy kizáró ok,szóval így is ugyan annyira szerethet/érdekelheti más is bennem,vagy ez azért van mert csak erre kellek neki?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Julia!

   Amennyiben minden beszélgetésük során a szex a téma, sajnos nagyon valószínű, hogy ez a férfi legfőbb szándéka.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Orsi

  Tisztelt doktornő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb 4 hónapja azt érzem,hogy nehezen kapok levegőt van hogy egyáltalán nem fogalalkozok vele akkor fel sem tűnik de néha pedig úgy érzem beteg vagyok vagy valami komolyabb bajom van. Sok a stressz az életemben most kezdtem meg az egyetemet, nemrég éretségiztem, párkapcsolati problémáim is voltak, most lakom először távol a szüleimtől, voltam orvosnál aki vérvételt csináltatott de ott minden rendben volt,nem küldött tovább de en nagyon hipohonder vagyok és félek hogy esetleg tüdőbetegségem van.

  • Habis Melinda

   Kedves Orsi!

   Érdemes pszichológushoz fordulnia, hogy átbeszéljék az életében jelenleg megtalálható stresszforrásokat, s új megküzdésmódokat alakítson ki.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Adrienn K.

  Kedves doktornő! A mostoha apám 10 évesen többször megerőszakolt. Anyu étteremben dolgozott este mikor tesóm elaludt minden este befeküdt az ágyba hozzám. Mikor nagyonbb voltam egyszer berugtam elmondtam anyunak, de ugye ittam és a mostoha apám is ezt mondta így nem hitt nekem. Aztán öngyilkos akartam lenni, drogozotam. Most 34 éves vagyok és túl vagyok 2 méhnyakrák műtéten is. Van egy 5 éves kislányom nem szeretném, ha ő is az áldozata lenne. Mai napig együtt élnek anyum és mostoha apám járunk haza és élünk mintha semmi nem történt volna. Mostoha apám azt hiszi, hogy nem emlékszem már rá. Mit tudok tenni?

  • Habis Melinda

   Kedves Adrienn!

   Mindenképp javaslom, hogy ne hagyja a gyermekét egyedül a mostohaapjával, s amennyiben értelmét látja, indokolja is meg a döntését. A mostohaapja bizonyára nem lesz belátó, de talán a tágabb családtól megfelelő támaszt kaphat. A traumafeldolgozásban pedig pszichológus segíthet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Szilvi

  Tisztelt Doktornő! Pàromat többszőr rajta kaptam chetelgetèsen ,leskelődèsen, kèrdèztem tőle ezt mièrt csinàlod,vàlasza tèged Szeretlek,.Nem jàr sehova ,mìndìg siet haza.Mindìg azon kell agyalnom hogy most kivel irogat mit csinàl .Mièrt csinàlhatja ezeket? Köszönettel

  • Habis Melinda

   Kedves Szilvi!

   A párjától lehetne megtudni, miért van szüksége a csetelésre, leskelődésre, amennyiben hajlandó ezen elgondolkodni, s megosztani Önnel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M. Márk

  Kedves Doktornő. Depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal küzdök pár hónapja. A munkahelyemnek lőttek mivel internetes zsargonnal szólva szociális fóbiám van. A feleségem emiatt mondta költözzünk szét mert besokallt, viszont nagyon bántott, hogy akkor mondta ezt nekem mikor a legjobban lenne szükségem rá. 1 hete költöztem el l,azóta nem beszéltünk. Ön szerint érdemes lenne beszélnem vele vagy várjak amíg ő keres? Egyre rosszabbnak érzem az állapotom és nagyon hiányzik, de olyan érzésem van, hogy én neki nem. Tudom nehéz kérdés,de van valamilyen tanácsa? Köszönöm.

  • Habis Melinda

   Kedves Márk!

   Először is fontos, hogy a depressziója és öngyilkossági gondolatok kapcsán pszichiáter lássa, s pszichoterápiás folyamatban vegyen részt. Utóbbi segíthet átgondolni, hogy mi a teendő a házasságával kapcsolatban, érdemes-e még beszélgetést kezdeményeznie. Sajnos az is előfordul, hogy a felek, akik korábban szerették egymást, csak bántani képesek a másikat, ezért nem feltétlen javasolható a kapcsolatfelvétel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó estét kívánok, a 36 éves lányom elvált tavaly ,férje alkoholizmusa végett aki már 3 éve nem dolgozik. Csak olyan baj van , hogy a lányom IS iszik . Volt már 2 hét psziholgiai kezelésen persze nagyon Nagy nehezen ment el utána 2 hónapig nem ivott . Ital végett elvették a joksiját, munkába jár de van ugy , hogy nagyon részegen hozzák onnan haza. Szeretnénk ha elmenne kezelésre de nem akar .
  Otthon dugdossa a piját de már sokszor elvettük tőle , minket már totál tönkre tesz . Nem tudom már mit csináljunk vele . Kérünk legalább tanácsot . Köszönjük.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Sajnos semmilyen szenvedélybetegen nem lehet segíteni a saját akarata ellenére. Meg kell várni, míg segítséget tud kérni, s addig is szembesíteni a tettei következményeivel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Kata

  Kedves doktornő!

  Kérdésem lenne, hogy miből adódik az, hogy testem minden porcikája ellenkezik a szakmámtól? Könyvelő vagyok 45 éves, szerettem csinálni!Most egy új helyen vagyok, könyvelőirodában, előre remeg a gyomrom mindentől! Nem is érdekel amit csinálok. Hányingerem van tőle. Előző helyemen én mondtam fel, emberelen bánásmód miatt 4 hónapja. Nemértem a testem reakcióit.
  Van erre megfelelő magyarázat?

  • Habis Melinda

   Kedves Kata!

   Valószínűleg a korábban történt kegyetlen bánásmód miatt vannak testi tünetei, melyeken pszichoterápiás munka segítségével lehetne változtatni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  A párom szakitott a barátnöjével azt monta. De valyon igaz e mert a csettelésen egyformán vannak fent!

 • Paul

  A Feleségemmel 20évig voltunk hazasok.Töbször felre lepett ami ki derült de en szerettem tovabb.Voltak koztunk kisebb viták de nem komoly.Vamilyen módon az utolsó félrelépése a 6eves kisfiunk kapta rajta.mig en ejszakast dolgoztam mert Apollo vagyok otthon ket ferfival foglalkozott Amit a kisfiunk ejszaka szemtanukent szemlelt es elmondta.Ra par hetere a 18eves fiam a Garazsban kapta el mig en ejszakas voltam.Korhazba kerultem lelkileg letett.Külföldre lopta a ket kiskoru gyermekem es Most engem vadol psyches beteg vagyok es vertem öt meg a gyermekeim.Drogosnak akart be allitani.Soha nem bantottam.mit tudok tenni?Tud valaki segiteni?

  • Habis Melinda

   Kedves Paul!

   Javaslom, hogy legelőször az ügyvédét keresse fel, s kérjen jogi tanácsot.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M László

  Kedves Doktornő!Röviden fogalmazva 10 éve volt egy kapcsolatom 8 évig,sajnos közben volt egy abortusza.8 év után volt egy komolyabb probléma /nekem volt egy komoly műtétem/és utána 2 hónapra azt a szakítást formát választotta ,hogy megbeszélés nélkül letiltott Facebook stb.tel változtatás.Kérdésem az lenne,hogy eltelt 10 év és ha találkozunk elfordul ,teljesen zaklatott.Ezt nem értem miért csinálja 10 év után is?Vagy nem tud le zárni vagy ennyire utál?Ezek után nekem kellene vagy ennyire sötét és engedjem el?

  • Habis Melinda

   Kedves László!

   Sajnos nem az idő, hanem az érzelmi munka gyógyítja be a sebeket (melyhez természetesen időre is szükség van). Tehát az, hogy régen törtét a szakításuk, még nem jelenti azt, hogy tovább tudott volna lépni az exe.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V.Beáta

  Jo napot!
  A héten üzenetbe szakított velem a barátom, nem tudom magam túltenni rajta. Az volt az indoka, hogy nem érez úgy ahogy kéne, de míg együtt voltunk végig és mindenki szerint szerelmesnek tűnt. Fel akarom hívni, és beszélni vele de nem akarom megalázni magam. Mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Beáta!

   Egy üzenetben megszakítani a kapcsolatot, meglehetősen kegyetlen megoldás: ghostingolásnak hívják. Amennyiben tudják, miért ne záratnák le a viszonyukat egy beszélgetés, akár személyes találkozás keretében, ahol megbeszélhetik a függőben maradt kérdéseket.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • M. Nóra

  Kedves Doktornő!
  Mindig falakat emelek magam köré, keménynek mutatom magam, félek az érzéseimet kimutatni, a sebezhetőség miatt. Hogyan tudnék “kedvesebb” lenni?

  • Habis Melinda

   Kedves Nóra!

   Önismereti munka segíthet megtanulni, kivel hol érdemes meghúzni a határt, hogy biztonságban legyen, s bensőséges kapcsolata is legyenek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • R. anita

  Kedves doktornő 45 éves nö vagyok férjem 44 àlandoan leöregez 2×20nak felelek meg teljesen eltàvolotunk q szeksz az én oldalamrol nem megy de mà neki se 20 év után mit tegyek mà semmit nem érzek csak félek vàlni

  • Habis Melinda

   Kedves Anita!

   Természetes, hogy megváltozik a szexualitás egy tartós kapcsolatban, az azonban, hogy negatív jelzőkkel illeti a párja Önt, nem elviselendő. Amennyiben igénye van rá, önismereti munka segíthet jobban kiállnia magáért.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Bettina B.

  Mi van ha ugy erzem minden rossz korulottem, es es senkiben sem bizhatok, ha tul boldog vagyok is van valami hirtelen es elmegy a kedvem

  • Habis Melinda

   Kedves Bettina!

   Amennyiben ez az érzés nem tatrós, önismereti munka megkezdése javasolható, amivel feltárható minek köszönhető a bizalomvesztése. Amennyiben tartósnak bizonyul, pszichiáter felkeresése szükséges.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • SZilvia

  Tisztelt Doktornő!Sajnos a férjemnem augusztusban elhunyt az anyukája hirtelen 4 nap alatt 63 éves volt!Nagyon megviseli másra sem tud gondolni és én próbálok neki segíteni,de sajnos nem tudok sehogyansem!Türelmes vagyok vele ameddig tudok aztán egyszer csak elkezd idegesíteni …nem tudom kezelni!Szerettem én is anyósomat 25 éve a családban vagyok de próbálok túllépni és persze az én anyukám még él!Ő csak a temetőben érzi jól magát reggel kimegy 9 körül 1 órakor hazajön de fél 2 körül már feszeng és megint visszamegy sötétedésig!Ott ücsörög ,beszélget akik ott vannak és elmegy a nap.Nwki vállalkozása van de oda is nehezen jár ,ritkán .Inkább a fiunkkal csináltatja a dolgokat .Ha el is megy dolgozni azon kattog egész nap hogy tud kijutni a temetőbe!Tegnap csak 3 órahosszát tudott kint lenni és nsgyon be volt fordulva miatta!Kérdésem lenne hogy mit csináljak hogy jobb legyen neki,hogyan tudnék segíteni?Egyébként a kapcsolstunk nagyon jó mindent meg tudunk beszélni ,vègülis ezt is csak nem tudom kezelni sajnos hogy nélkülözve vagyok egy semmi lettem …

  • Habis Melinda

   Kedves Szilvia!

   Amennyiben ennyire megviseli a férjét a gyász, érdemes pszichológust felkeresnie emiatt. Fontos, hogy továbbra is figyeljen rá, s próbálják meg kibeszélni, ami fáj, amennyiben a párja is igényli. Normális, hogy most háttérbe szorulnak más dolgok, s Ön is mellőzve érzi magát. Érdemes a tágabb családtól, barátoktól segítséget kérnie.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • XY

  T.Dr.nő! Eü-ben dolgozom, mentőápoló végzettségem van, de ápolónőként dolgozom. 6 év kihagyás után újra visszaálltam dolgozni a napokban. Az utóbbi időben ha valaki rosszul van körülöttem (ami most már mindennapos) pánikroham tör rám. Nagyon magas pulzusszám, szapora légvétel, attól tartok szívrohamot kapok mert semmit mást nem érzek a szívdobogás érzésen kívül, amit az egész testemben érzek. Nemtudom miért történik ez velem. Eddig soha nem volt ez, nem ijedtem meg, most meg pánik már csak ha valaki arról beszél csak. Nem tudom hogy ez testi betegség vagy inkább pszichés úton induljak el kivizsgáltatni magam. Háziorvosomnak elmondtam a problémám, de hülyének nézett. Válaszát köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves XY!

   Természetes, hogy egy ilyen hosszú kihagyás után nehéz a munkába való visszaszokás. A pánik tüneteket pszichoterápiás munka segítségével lehet megtanulni kezelni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • G. kármen

  Tisztelt Doktörnő! Szerelmi csalodás ért a fiu anja ellenem forditotta a fiát ugy hogy mindenkit le tiltatott a csaladunkból minden honnan az èn családom fiukként szerették a fiut és mi is nagyon szeretjük egymást teljessen bele betegedtem szibadnak a végtajaim iskolába sem tudok teljesiteni mert annak ellenére hogy az ö anyukája akarta hogy a fia udvaroljon ö szaitott el minket ö orvonak én mérnöknek tanulok és a kiñtol nem megy a tanulás mit taná sol nekem?

  • Habis Melinda

   Kedves Kármen!

   Javaslom, hogy kezdjen pszichoterápiás munkába, hogy sikerüljön megértenie, s racinális eszközökkel távol tartania azt az ellenséges hozzáállást, amit újabban tapasztal. Ez a testi tünetek csökkentésében és a tanulásra való fókuszálásban is segítségére lehet majd.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Babett

  Kedves Melinda,
  6 év kihagyás utan befejeztem a mester kepzest kulfoldon, egyedulallokent es kislanyom mellett.
  Egy ev folyamato egyensulyra torekedes, vegul odaig jutott hogy a mentalis eletem elhanyagoltam. Most ugy erzem a hirtelen leallas majd a munkakereses alatt, hogy a nyelvi keszsegeim hanyatlottak es nem vagyok kepes egy negy kezlab mondatot osszerakni, nem tudom kifejezni magam.
  Ket het szunetet tartottam,ami ugy erzem nem volt eleg es a munkaugyi hivatal szetstresszel a munkakeresessel es a folyamatos idopontjaival. A munkakereses folyamatos motivacios levelekbol all, es rengeteg ideig tart a megirasuk. Elmarad az etkezes, osszedol a lakas is lassan, hogy teljesitsek, nehogy megvonjak a segelyt.
  Kicsit elvesztem. Talan depresszios lettem, vagy csak kifarasztott az egy ev.
  Gyermekkoromban volt szovegertesi problemam, lehet hogy az ujra elojott 30as eveimre? Lehet hogy ugy tettem le a diplmat hogy vegig ilyen problemaval kuzdottem. Sosem jartam szakertonel.

  • Habis Melinda

   Kedves Babett!

   Nagyon nehéz időszak van Ön mögött és a jelenlegi élethelyzete is igen megterhelő. Érdemes pszichológustól támogatást kérnie. Ingyenesen a helyi családsegítő szolgálatban vagy pszichiártiai gondozóban talál pszichológust.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anna

  Jó napot kívánok! Sajnos belekerültem egy szeretői viszonyba, (inkább testiség miatt találkozunk). Amikor megismerkedtem a fiúval nem tudtam barátnője van, szingliként mutatkozott be. Mikor már megtudtam késő volt ,beleszerettem. Ennek már 1 és fél éve, hogy tart a viszonyunk. Vajon ő érezhet valamit irántam?

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   A levelében megfogalmazott kérdésre önismereti munka adhatja meg a választ. Fontos kérdés az is, hogy Önnek milyen érzés kacsolódni valakihez, aki már a kezdetekkor nem volt őszinte Önnel.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V Gergő

  Szép napot. Egy kicsit zavaros kérdésem van. Valamiért amikor közeledek egy lányhoz akkor tök jó minden el vagyunk és tök jókat beszélgetünk. De egyszer csak hogy is mondjam “elveszik az érdeklődésem” pedig igen is bejön a lány és vannak közös dolgaink és megfog. A választ keresem erre de nem tudom magamnak ezt megválaszolni, hogy miért van.

  • Habis Melinda

   Kedves Gergő!

   Azt, hogyan kapcsolódunk (vagy nem kapcsolódunk) másokhoz, tudattalan minták határozzák meg. Ezek felszínre hozásában és megváltoztatásában az önismereti munka nyújthat segítséget.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • H. Vivien

  Jó napot kívánok. Na szóval. 1 éve kezdödött körülbelül. Elkezdtem elég indulatos lenni. Hamar felhúzom magam. Elötte elég nyugodt ember voltam. Egyre rosszabbak a düh kitöréseim.nem tudom kezelni. A gyerekkorom nagyon is jó volt, és a mostani életem is jó. Nem lehet panaszom. Akkor nem értem miért vagyok ilyen. A családban van olyan akinek volt ilyen dührohamai vannak. Pszchiologgushoz elmegyek ha rá érek. Mivel a munkám miatt nem igen érek rá

  • Habis Melinda

   Kedves Vivien!

   Jó döntés, hogy felkeressen pszichológust. Amennyiben időhiányban szenved, az online konzultáció jelenthet egy áthidaló megoldást.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Tímea

  A lányom rám nyomja mikor hívom S le kezelően bánik velem 3,5 éve nem lakik velem lehet H én vagyok mindennek az oka?!

  • Habis Melinda

   Kedves Tímea

   Egy kapcsolatot mindkét félnek kell építeni/ápolni, ezért a megszakadásához is rendszerint több dolog szükséges. Önismereti munka segíthet ennek jobb megértésében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Anna

  Kedves Melinda!
  56 éves, egyedülálló nő vagyok. Több mint tíz éve nem járok társaságba, csak dolgozni. A felnőtt gyerekeimmel tavaly őszig minden nap beszéltünk telefonon, ez volt a társaságom és boldog voltam így.
  Tavaly novemberben két dolog történt. A gyerekeim megmondták, hogy nem akarnak minden nap beszélni velem telefonon, mert az sok nekik. És ezzel egy időben szerelmes lettem egy férfi kollégámba, aki 26 évvel fiatalabb nálam. Ő volt az egyetlen, aki törődött velem a munkahelyen. Ha szomorúnak látott, faggatni kezdett és kérte, hogy mondjam el, mi bánt. Minden nap sokat beszélgettünk, néha órákat. De mint nőtől nem akar tőlem semmit, menyasszonya van, akivel most költözik össze. Én kövér is vagyok, de a kolléga érdeklődése olyan boldoggá tett, hogy sikerült 5 hónap alatt 18 kilót fogynom. Még így is 90 kiló vagyok. Edzőterembe is járok és felvettem a régi barátaimmal a kapcsolatot. De nagyon nehèz. Ha meglátom őt, vagy csak meghallom a hangját, az olyan, mintha gyomron vágnának. Amikor korábban megy haza, mint én, úgy érzem magam, kint egy elárvult kisgyerek. Mit tegyek, hogy ne fájjon ennyire a hiánya?:) Bocsánat a hosszú levélért.

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Érdemes volna önismereti munka segítségével választ kapni arra a kérdésre, miért függ ennyire ennek a férfinak a társaságától. Nagyon jó, hogy tesz magért, sportol, egészségesebben is él. Saját lelki működésünk megértése lehet egy következő lépés a teljesebb élet felé.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • J.Pál

  Kedves Melinda!

  Szomatizációs zavar és hipohondria ugyanaz csak más szavakkal?

  Vagy teljesen más betegség?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Habis Melinda

   Kedves Pál!

   Nem ugyanaz a kettő.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • J.Anna

  Jó napot doktornő!

  Az a helyzet hogy mindig akartam gyereket. 2 éve meg is született de nagyon rosszul kezelem az egészet,sokszor vagyok türelmetlen és sokat sírok. Segítségem nem sok van..azt érzem megbántam. És velünk él a párom öccse is 3.éve.. (lehet emiatt is vagyok ilyen mert nem bírom elfogadni,és nem is beszélek párom anyjával emiatt)
  Legszívesebben kilépnék ebből az egész kapcsolatból..Idegi alapon vannak gyomorpanaszaim is..

  • Habis Melinda

   Kedves Anna!

   Egy ilyen kicsi gyermeket segítség nélkül nevelni igen megterhelő. Fontos, hogy mielőbb segítséget kapjon a párjától, családtagjaitól. A lelki terhek átgondolásában/letételében pszichoterápia tud segíteni, amit ingyenesen a helyi családsegítő szolgálatnál, vagy pszichiátriai gondozóban kaphat. Amennyiben magán ellátást keres, az online konzultáció jó választás lehet.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Csaba

  Tisztelt Melinda!
  Egy egészséges párkapcsolatban (házasságban), normálisnak tekinthető-e, hogy a másik fél (aki nem dolgozik), számonkéri rajtad és kérdőre von, hogy miért csak ennyi pénzt tud keresni?
  Válaszukat előre is köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Csaba!

   A számonkérés helyett a legtöbb (pár-)kapcsolatban az egyenrangú kommunikáció javasolt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • T Klara

  Üdvözlöm . Szeretnek segítséget kérni a férjemnek . Mi ég házaspár vagyunk 17 éve , vallkozok vagyunk 8 éve , és rengeteget dolgozunk , a férjem most jutott odáig , hogy minden kis apróságon fel kapja a vizet , semmihez nincs türelme , és mindent ő akar megoldani egyedül , minden reggel tiszta ideg , meg ezt is azt is és hiába mondom neki ezt közösen kell megoldjuk egyszerűen be van kattanva teljesen és egyszer csak agresszíva válik amikor kérdezek valamit vagy éppen valamilyen megoldásra lenne szükség . Már nyugtatót szed de nem minden nap mert közben sokat vezetünk is . Nem tudom mit tegyünk ? Kérnem a segítséget esetleg én meg tudnám e oldani ha valamiféle technikát alkalmaznak vagy pszichológus kell mát neki . Előre is köszönöm a válaszát . Tisztelettel Klara

  • Habis Melinda

   Kedves Klara!

   Jól gondolja, a párjának pszichológussal való konzultációkra van szüksége a stressz jobb kezelése és az indulatkezelési problémája kezelése végett.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K Norbert

  Jó napot ! Társkeresőn megismerkedtem egy nővel , és lassan 2 hónapja beszélgetünk , jelen pillanat a instagram platformon beszélgetünk ,és többször vissza mondta a randit körülbelül 3 x előtte 1 , vagy pár nappal mondja vissza . Azt mondta nekem : nagyon zárkózót típus , szeret engem ,keressek mást felejtsem el őt , nem akar velem találkozni , később meg azt írja ,hogy szeret ,és szeretne velem találkozni . Most mondta le 3 x a találkozót . Képet csak egyet küldött azt is úgy hogy megkérdeztem meddig ér a haja .Hanghívás , videocsat még nem volt , a hangját sem hallottam még . Az utóbbi időben olyanokat mond hogy utazik ki a barátjával külföldre , és nem látjuk többet egymást , utána azt mondja nem utazik vele ,később azt mondja megyen tetoválást csináltatni a barátjával , később azt mondja csak nem megy , mert nem akar a szerelmének fájdalmat okozni már mint nekem . Egyébként én is úgy érzem szerelmes vagyok azért is kérnék tanácsot , hogy hány napig ne írjak rá vagy mit csináljak mit tanácsol ? Köszönöm előre is a választ !

  • Habis Melinda

   Kedves Norbert!

   A neten kötött kapcsolatok sok rejtett problémát hordoznak, hiszen az írásos kommunikáció igencsak félreérthető. Azt írja, mindketten szerelembe estek, habár telefonon, személyesen még nem beszéltek. Ennek oka, hogy az írásos kommunikáció egy projektív felületet biztosít, tehát a kapcsolatuk így inkább egy fantáziaképen (személyes vágyakon), mintsem a másik valódi tulajdonságai, személyiségvonásai alapján alakul. Érdemes ezért mielőbb reális képet szerezni szívünk választottjáról! Hétköznapi helyzetek során megismerni őt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kamilla f

  Gyakran gondolkodom azon hogy milyen lenne embert olni,es vannak is ilyesmi gondolataim mindig erdekeltek az ilyesmi dolgok es ugymond ” szeretnek ” is viszont megcsak 14 eves vagyok,anyukamnak felek elmondani,ezesetben mit kéne tennem?

  • Habis Melinda

   Kedves Kamilla!

   Az agresszív fantáziáknak bizonyára oka van, melyeket érdemes lenne feltárni. Iskolapszichológus, vagy a szülője tudna ebben segíteni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Krisztián

  Kedves Doktornő! A volt párommal tavaly nyáron mentünk szét. Ez idő alatt többször összevesztünk illetve normalizálódott köztünk a kommunikáció. De a múlthéten segítséget kért tőlem a felnőtt gyermeke számára,természetesen segítettem,azóta minden másnap találkozom velük. Ezidáig nem jött az exemtől sem pozitív sem negatív visszajelzés erről a szituációról. Tudván hogy van valakije nemtudom hova tenni ezt a kérését illetve ezt a vislekedést. Reménykedjek vagy pusztán ez csaknegy baráti felkérés volt a részéről? A jelenlegi párját is megkérhette volna. Mi a véleménye? Előre is köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Krisztián!

   Amennyiben a volt párjának már másik párja van, akkor a helyzet arról szól, hogy barátilag szeretne kapcsolódni. Reménykednie semmiképp sem érdemes, amíg nem tisztázták egymással a miérteket.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Anonim

  Kedves Melinda!
  Szüleim évek óta sajnos elég rosszul élnek. A házasságuk nagyon változó, hol teljes egyetértésben, hol marakodva. Hármunk közül én szoktam anyukámnak segíteni (bevásárlás). Egyrész bánt, hogy így élnek idős korukra (nem lakunk messze egymástól, minden nap meglátogatom őket). Másrészt bánt, hogy a lányom terhes és én nem tudok úgy örülni, ahogy azt elvárná tőlem. Idén a fiam is különköltözött. Férjnél vagyok , jónak is mondhatnám a házasságomat. Ha van is konflikus a férjemmel, az mindig a testvérei miatt van, akik csak kihasználják meglátásom szerint. Ez miatt érzem úgy, hogy sosem lehet igazam velük szemben.Sokat vagyok egyedül, és nem igazán tudom megbeszélni senkivel azokat a problémákat, melyek bántanak. Tényleg elégedettnek és boldognak kellene lennem, hiszen a gyerekeim okosak és boldogak, a házasságommal sincs baj, mégis úgy érzem hogy rettentően magányos vagyok.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A szüleivel kapcsolatos aggodalmait érdemes pszichológussal átgondolnia, elképzelhető, hogy ennek van valamilyen összefüggése azzal, hogy a születendő unokának nem tud úgy örülni. Fontos, hogy a magányossága oldódjon, a terápia kielégítőbb emberi kapcsolatok kialakításában is segítséget nyújthat.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • V. Klaudia

  Üdvözlöm. Nagy segítségre lenne szükségem. Leírom a konkrét dolgot,hogy mi történt. 13 évvel ezelőtt lefeküdtem egy négerrel és a férjem most tudta meg,és nem tudja feldolgozni,mert állandóan a szeme előtt látja az egészet,mert őszintén szólva nincs oda értük. Azóta ki van fordulva önmagából,semmi nem érdekli és állandóan sír ha rá gondol.
  Hogy vagy mivel tudnék neki segíteni?
  Köszönettel

  • Habis Melinda

   Kedves Klaudia!

   A férjének pszichológus tudna segíteni a negatív érzések átélésében, vagy az ezek feletti kontroll megszerzésében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K Ferencné Anita

  Kedves dr. Habis Melidna Doktornő !
  Én sajnos 6 hete veszítettem el a kutyusomat. 14,5 éves volt. Egyszerüen nem tudom feldolgozni az elvesztését. Ő volt a mindenem, az életem. 24:00h-ból 24:00h-át velem volt. A munkahelyemre is hordtam. Sehová nem mentem nélküle, kivétel orvos, áruházak. Nyaralni is csak úgy mentem, hogy ő velem volt. Már magamra tetováltattam a profilját, párnát vettem, fotókat csináltattam, portrét. hát ha segít, de úgy érzem én ebbe bele betegedtem. Mindig ellene voltam a nyugtatóknak, de sajnos reggel 2 kell bevennem, mert nem tudnék dolgozni. Mai napig, hordom a kis hamvát a munkahelyemre is, és minden nap otthon is meg a munkahelyemen is gyertyát gyújtok. Tudom, hogy nagyon beteg volt már, azt is tudom, hogy jobb már neki, de mégis agyilag nem tudom elengedni. Ilyen fájdalmat még életemben nem éreztem mint most. Ő volta 3-dik gyerekem. Február 28-án édesanyámat veszítettem el, márciusban a leg jobb barátnőmet és most augusztus 26-án a gyönyörű Bodzikámat. Egyszerüen nem tudom mit kéne tennem, hogy a lekem megnyugodjon. Bármennyire is igyekszem, egyszerüen nem megy. Annyira hiányzik Bodzim hiánya, hogy azt leírni nem tudom. Érzem belülről remeg a testem. Köszönöm hogy meghallgatott. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Pricsu

  • Habis Melinda

   Kedves Pricsu!

   Pszichoterápiás munka tud segíteni a gyász megsegítésében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • nevtelen

  jonapot doktornő a feleséggemmel egyutt elunk 6 eve van egy 5 eves lányunk a kozmunkan dolgozik a felesegem jott oda dolgozni egy uj ember es a mai nap azt mondta a felesegem,hogy en hiaba lennek szerelmes masba ha a gyerek es te miattad nem szabad ez mit jelent?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Javaslom, hogy ezt a feleségétől kérdezze meg. Beszéljenek arról is, mire vágyna a kapcsolatukban.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  Jó napot! Kérdésem az lenne egy olyan házasságban élek,hogy két gyerekem van várandós vagyok a harmadikkal. A ferjem minden nap iszik 2,3 sört de legtöbb hétvégén részegre issza magát. Hétköznap dolgozik,törődik velünk akkod minden szép és jó de hétvégéken mikor annyi alkoholt elfogyasztott csak magával törődik nem érdekli amit mondok neki. Mit tegyek?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   A férje valószínűleg alkoholfüggő, amin komlpex addiktológiai kezeléssel lehetne változtatni. Fontos, tudnia, hogy a függők többnyire ezt gondolják, hogy nincs problémájuk, vagy kontrollálják az itallal való kapcsolatukat, ami nem igaz. Idővel egyre súlyosabb lesz az állapotuk, míg végül akár bele is halhatnak a betegségükbe. Érdemes ezért mielőbb lépni.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S. László

  Kedves Doktornő! Nagyon szeretem a párom, boldognak ézem magam. De van egy dolog ami beárnyékolja ezt. Az exem nevét mondom álmomban néha, ami nagyon felzaklatja a páromat. Nem tudom mit tegyek ez ellen? Ez nekem is nagyon rossz,mert nagyon szeretem!

  • Habis Melinda

   Kedves László!

   Érdemes pszichológussal beszélgetnie az előző kapcsolatáról, hogy álmában ne jöjjön elő az exe neve.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Beata

  Üdv! Lányom 5 éves mióta meg született azóta birtokol a párommal már lassan tönkre megy a házasságom mert a gyerek sír ordít hisztizik ha apa anyának csak a kezét is meg meri fogni már kétségbe vagyok esve nem tudom hogyan tudnám ezt helyre hozni imádom a gyerekem de szerintem ez nem normális. Kérem adjon tanácsot. Köszönöm

  • Habis Melinda

   Kedves Beata!

   Pár és családterápia segítségével érthető meg a kialakult helyzet, s lehet megváltoztatni. Az, hogy a gyerek sír, nem jelenti azt hogy rossz neki, ha Önök egymáshoz érnek a férjével.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • v. péter

  Aszt vetem észre hogy furcsa a feleségem viselkedése amióta gyárba jár dolgozni ojan mint ha titkolna valamit.

  • Habis Melinda

   Kedves Péter!

   Érdemes rákérdeznie azokra a dolgokra, amik zavarják a felesége viselkedésében.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • S

  Üdvözlöm!
  Mit jelent ha egy férfikollega nem mondja ki a nevem soha,de tudom h tetszem neki mert mondta.

  • Habis Melinda

   Kedves S!

   Érdemes rákérdeznie, miért nem mondja, vagy megkérnie, hogy szólítsa a keresztnevén, ha ez zavarja Önt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen kérdező

  Jó napot doktornő!

  A legjobb barátnőm eddig mindent megosztott velem, legyen az jó vagy rossz, családi dilemma, vagy bármi más. Minden nap beszélünk, és most csak annyit írt, hogy családi magán ügye van, de ezt is csak pár kérdés után tudtam csak ki szedni belőle. Nem szokása hazudni, nekem főleg nem, de megfordult a fejemben, hogy kifogásként használja, de arra is gondoltam, hogy baj történt, vagy valami rossz, de érdekes, hogy pont ezeket most nem mondja el, tudja, hogy ott vagyok neki és számíthat rám mindenben. Rá fogok majd kérdezni, de előtte tanácsot kérnék, hogy ne ostorozzam magam többféle negatív gondolattal és hogy maga így láthatatlanban mit gondol erről.

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Habis Melinda

   Kedves Kéredező!

   Szerintem jó, ha rá tudja bízni mit oszt meg Önnel a barátnője. Persze, ha azt érzi, hogy aggódik, azt nyugodtan megoszthatja, de ne gyakoroljon nyomást rá azzal kapcsolatban, hogy nyíljon meg, mert ez rendszerint fordítva sül el.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Andrea

  Üdvözlöm!
  Egyik ismerősöm csúnyán becsapott, hazudott nekem. Ezt én megtudtam és elmondtam neki, hogy nem vártam volna tőle. Bem durván, nem sértőn tettem. Azóta fő ellensége vagyok. Sorra hallom vissza, hogy gúnyos megjegyzéseket tesz rólam, másoknak odasúgja “ vele vigyázni kell, de nem mondok többet”. Ön szerint mi a jó megoldás egy ilyen emberrel szemben? Eddig nem szóltam neki, de nagyon bánt a dolog mert tehetetlennek érzem magam.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Andrea

  • Habis Melinda

   Kedves Andrea!

   Nem biztos, hogy kell tennie bármit. Vannak emberek, akik képtelenek a konfliktusok normális kezelésére, s ha újra szólnak neki, csak még jobba elmérgesedne a helyzet. Aki ismeri, úgyis tudja, hogy megbízhatatlan az illető, s Önről is bizonyára van egy kialakult képük, amit nem feltétlenül módosít az, amit az ismerőse terjeszt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • K. Evelin

  Az lenne a kérdésem , hogy miért van az hogy az osztalytarsnoimmel beszelgetunk egy körben én elmondom 3x is legalább valamit és megse hallják , van amikor pedig elkezdenek más témáról beszélni ? Köszönöm a választ

  • Habis Melinda

   Kedves Evelin!

   Lehet, hogy azért nem hallják, mert halkan, vagy kevéssé érthetően mondja, esetleg rossz az időzítés. Akárhogy is, érdemes szóba hozni, hogy hallották/értették-e, amit mondott és ha igen, miért nem válaszolnak.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  A lányom elvalt.Most van egy párja aki nagyon jo ember es imadja őt.De félek,hogy gond lessz.Ugyanis egyszerűen eszébe sincs,hogy főzzön.Mar mondtam neki,hogy ez nem lessz jo igy,de rám förmedt.Ne akarjam irányitani.Ha neha főz az finom.Mivel győzzem meg?

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Nem biztos, hogy a lánya párja is igényli a főtt ételt. Amennyiben mégis, érdemes megvárni, míg ő kér segítséget, mert különben könnyen úgy élhetik meg, hogy Ön beleszól abba, hogyan élnek.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Ilona H.

  Üdvözlöm! Doktor Nő!
  Közös udvarban lakom a lányomal és az unokáimmal. November végétől augusztus elejéig nem soszor volt itthon. Én voltam a gyerekekkel. Most azt akarja, hogy költözzek el.
  Nem beszél velem. Azt mondja, ha én nem költözöm Ő költözik el e gyerekekkel. A valódi okokat nem ismerem, mert csak veszekszik velem, vagy vékony gyerekhangon beszél a csukott ajtón keresztül. Nem tudom mit tegyek, hogy szóra bírjam. Nem együttműködő, nem tudok vele beszélni. Nem akaszkodom rá. Ő hívott ide lakni. Amint ideköltöztem kidobta a párját. Négy hónapig minden nap én beszéltem a párjával, én lróbáltam lenyugtatni. Én találtam neki albérletet. A lányom ezidő alatt igen ritkán volt itthon. Egészen augusztusig. Akkor hazajött és közölte velem , hogy költözzek el. Mit tehetek ebben a helyzetben? Kevés a nyugdíjam albérletre. Köszönettel: Ilona

  • Habis Melinda

   Kedves Ilona!

   Szociális segítséget a helyi családsegítő központban kaphat, ahol pszichológust is talál. Családterápia segíthet rendezni a lányával való viszonyát, amennyiben ő is igényli ezt.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Névtelen

  24 év házasság 30 év kapcsolatban.voltunk.3 hónapja ismerte meg azt a család gyilkos nőt,és elhagyott minket 17 éves a fiunk.miatta jöttünk Németországba mert nem tud a családja nélkűl élni.itt vagyok nyelvtudás nélkül .Nem tudok normálisan beszélni vele.Nem tudom feldolgozni.folyamatosan rá gondolok és bőgök.ez már 7 hónapja tart 2 hónap alatt fogytam 14 kilót,menszeszem is megbolondúlt.nyugtatót kell szednem.a fiam iskolája miatt nem tudok haza menni.az elmém csapdájába vagyok.olyan vagyok itt mint egy szellem.tanulok németül de 47 évesen nekem nehéz.lehdzívesebben feladnàm az egészet .semmikilátásom nincsen.

  • Habis Melinda

   Kedves Kérdező!

   Fontos volna mielőbb pszichoterápiás munkába kezdeni, akár magyarul, online. Mindemellett stabilizálni a megélhetésüket Németországban, vagy elintézni, hogy haza tudjon/tudjanak költözni a fiával.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • T. Anita

  Kedves Doktornő!
  Párommal 4 éve vagyunk együtt, nemrég kiderült, hogy megcsalt. Rengeteget beszélgettünk azóta, mi vezethetett idáig, és el is gondolkodtam rajta, hogy megpróbáljuk újra, de nem tudok azóta úgy ránézni, mint előtte. Nem tudom megcsókolni, undort érzek. Nagyon megbánta, amit tett, ezt látom és érzem, hajlandó lenne tenni is azért, hogy helyrehozzuk a kapcsolatunkat. Én viszont úgy érzem, képtelen vagyok feldolgozni ez azt egészet és nem hiszem, hogy tudna működni köztünk újra a testiség. Úgy érzem, menekülnöm kellene, de nagyon szeretem és ő is engem. Viszont nem bírom elviselni, amit tett. Ön mit tanácsolna? Menjek vagy maradjak? (Akkor is, ha undort érzek?)

  • Habis Melinda

   Kedves Anita!

   Amennyiben mindketten szeretnék visszaépíteni a bizalmat és az intimitást a kapcsolatukba, párterápiás munkát érdemes elkezdeni hozzá.

   Üdvözlettel: Habis Melinda

 • Kérdése vagy véleménye van? Ossza meg velünk!

  Az email címet nem tesszük közzé.