Szakmai önéletrajz

Szakmai önéletrajzom

A pszichológia iránti érdeklődésem nagyon mélyen gyökerezik, ezért már a gimnázium alatt kortárs- segítő képzést végeztem. Egyértelmű volt hogy pszichológia szakra felvételizem, ami azonban elsőre nem sikerült, így az élet más területein is kipróbáltam magamat.

A pszichológia szakot végül 2003 és 2008 között végeztem el az igen gyakorlatorientált és emiatt méltán jó hírű Károli Gáspár Református Egyetemen. A képzési idő alatt több pszichiátriai és pszichoterápiás intézmény munkájába belekóstolhattam (többek közt az azóta már megszűnt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben és Tündérhegyen voltam gyakorlaton), sokféle módszert megismertem. (Ezek közül a tranzakcióanalízisről és fókuszról van hivatalos igazolásom is.) Tanulmányaim mellett már ekkor „érdemi munkát” akartam végezni, így a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnál dolgoztam önkéntes telefonos segítőként.

2008 és 2017 között pszichológusként dolgoztam a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Pszichiátriai Gondozójában. Kórházi munkám során a leghétköznapibb problémáktól a legsúlyosabb pszichés betegségekig mindenre volt példa. Munkakörömhöz elsősorban a pszichoterápia és a diagnosztika tartozott. Előbbihez például rövid dinamikus terápia, életvezetési tanácsadás, relaxáció, kognitív és viselkedésterápiák, személyközpontú pszichoterápia tartozik. Az általam használt pszicho-diagnosztikai és neuropszichológiai tesztek nagyon sokrétűek, minden esetben a beteg panaszaihoz illetve a klinikai kérdéshez illesztem őket.

Klinikai munkámhoz az egyetem alatt tanultakat sokszor kevésnek éreztem, ezért 2008 és 2012 között klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus képzést végeztem a Pécsi Tudományegyetemen. Ennek során elmélyíthettem ismereteimet a legkülönbözőbb pszichés betegségekkel, azok okaival és kezelésével kapcsolatban.

Emellett bővítettem az általam használt pszichoterápiás módszerek eszköztárát is, mert ezzel párhuzamosan, 2012-ben személyközpontú terapeuta is lettem. Erről a négy éves képzésről és magáról a módszerről még többet megtudhat a következő oldalon: Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület

A folyamatos továbbképzéseken és szupervízión (ami azt jelenti, saját nehezebb eseteim, elakadásaim kapcsán egy másik, megfelelően képzett szakember segítségét veszem igénybe) és az ezáltal megszerzett szakmai tudáson túl említésre méltónak tartom, hogy pszichológusként ismernünk kell saját lelki működésünket, viselkedésünk mozgatórugóit, csak így tudunk hitelesen viselkedni és segíteni másoknak, ezért természetesen önismeretre is jártam, ezzel folyamatosan foglalkozom.

Mostanában ismereteimet a Magyar Csdaládterápiás Egyesület családterapeuta módszerspecifikus szakképzésén feljesztem.

Mivel úgy gondolom, hogy lelkileg egészséges gyermeket csak kiegyensúlyozott, türelmes és hatékony szülő tud nevelni, szakértőként segítem a Babafalva és a Szülők lapja portálok működését.

Habis Melinda

Klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, személyközpontú terapeuta, pár- és családterapeuta jelölt

Működési nyilvántartási szám: 1450.

A Magyar Orvosi Kamara tagja.